איילנד: "זו מחווה לאמריקנים, לא לאבו מאזן"
המחווה של הקפאת הבנייה בהתנחלויות התקבלה בפנים חמוצות ברמאללה, ומי שמכיר את הפלסטינים - יודע מדוע. גיורא איילנד: "ההישג של חמאס בעסקת שליט אמיתי. המחווה כלפי אבו מאזן תיגמר במקרה הטוב בלי תוצאות". יוסי ביילין לא מבין "איך האמריקנים הגיעו למצב כזה מטומטם"
האם המהלך שבו נקט ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אכן יחזק את הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, או שמא המאמץ נדון לכישלון? וכלפי מי מכוון כל המהלך? לדעת ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, גיורא איילנד, "ברור שמדובר בבקשה של האמריקנים לעשות מחווה לאבו מאזן. אם שואלים אותי - המחווה היא כאן כלפי האמריקנים ולא כלפי אבו מאזן".
הוא נזכר בניסיונות העבר של ישראל לקדם גורמים פלסטינים - וגם אז, התוצאות לא היו מלבבות: "כל ניסיון ישראלי לחזק מנהיג ערבי זה או אחר על מנת לגרום לו להצליח יותר תמיד גרמה לתוצאה ההפוכה. זה נכון בקשר לפתח מול החמאס, זה נכון גם שישראל ניסתה לטפח נגד הפתח ארגון בשם 'אגודת הכפרים', זה נכון לגבי הפלנגות בלבנון. יש כלל ברזל בעולם הערבי - אם יש מישהו שישראל מנסה לחזק אותו, התוצאה תהיה הפוכה והיא תחליש אותו, הוא מאבד לגיטימציה".
לאיילנד ביקורת גם על הדרך שבה נקטה ישראל: "אם הדברים נעשים בצורה דיסקרטית ומתוחכמת זה דבר אחד, אבל כאן הכל על השולחן וברור". לדבריו, אבו מאזן לא יוכל לקבל קרדיט על הקפאת הבנייה, "בניגוד לחמאס, שאם עסקת שליט אכן תצא לפועל, זה דבר אמיתי שהם יוכלו להציג לעם הפלסטיני, להראות קבלות ולהגיד 'זה בזכותי'. צריך לשים לב לכך שחמאס גם מספיק חכם לבקש שחלק מהמשוחררים יהיו פלסטינים מהפתח או ערביי ישראל. הם מציגים את עצמם בתור המנהיגים האמיתיים שדואגים לכולם, ההישג של חמאס אמיתי, בעוד שהמחווה כלפי אבו מאזן תסתיים, במקרה הטוב, ללא תוצאות".
פרופ' יורם מיטל, יו"ר מרכז הרצוג לחקר המזרח התיכון והדיפלומטיה מאוניברסיטת בן גוריון, מתייחס אל המורכבות שבהצהרת נתניהו על הקפאת הבנייה מבחינתו של אבו מאזן: "מנקודת המבט של אבו מאזן יש בהחלט שיפור ושינוי בהצהרת ראש הממשלה, בוודאי ברשות הפלסטינית רושמים לעצמם שמדובר בשינוי במדיניות, אך כמעט כל ההנהגה הפלסטינית תראה בכך שינוי לא מספיק מנקודת מבטם".
ומה בעניין חידוש התהליך המדיני? "מאז כניסת ממשל אובמה לשלטון, נושא הבנייה בהתנחלויות הועלה לראש סדר העדיפויות של הממשל האמריקני והרשות הפלסטינית, כשבחצי שנה האחרונה הלחץ על ישראל גדל. האם ההצהרה על הפסקת הבנייה מספקת לשינוי רציני? אין זה מספיק כדי לחדש תהליך מדיני משמעותי, במיוחד כאשר ירושלים מוצאת מהמשוואה, משום שמדובר ברשיונות חדשים לבנייה למגורים בעוד שבניית המוסדות נמשכת ולנוכח העובדה שבעוד עשרה חודשים תסתיים ההקפאה".
מלבד סיכויי חידוש המשא ומתן, אומר פרופ' מיטל כי בזירה החשובה ביותר עבור אבו מאזן - הרחוב הפלסטיני - המחווה אינה מספיקה, בוודאי לא מספיקה לקראת עסקת השבויים הנרקמת בימים אלה: "לאבו מאזן יותר בוער ומשמעותי הרחוב הפלסטיני. הרכבה של ממשלת הימין החליש את אבו מאזן ואם העסקה אכן תקרום עור וגידים חמאס - יתחזקו באופן משמעותי. עבור אבו מאזן, שעון החול שלו כמנהיג הולך ואוזל והוא לא רוצה לרדת מדפי ההיסטוריה הפלסטינית כמי שקיבל תנאים ישראלים לחידוש המשא ומתן - הוא יגיד שזה לא מספיק ויבקש מהאמריקנים להמשיך את הלחץ על ישראל. יותר ויותר אומרים לו שעדיף לו לרדת מהבמה מזוהה עם עקרון, מאשר ללכת למשא ומתן שהסיכוי שיבשיל אפסי".
ביילין: זו מכה לאבו מאזן
ד"ר יוסי ביילין, שר לשעבר וכעת נשיא "משרד החוץ העסקי" ויו"ר יוזמת ז'נבה, מדגיש כי הפסקת הבנייה, בדרך בה הושגה והאופן בו נוסחה, מהווה מכה אנושה לאבו מאזן: "זה כמעט בדיחה להגיד על דבר כזה שזה מחווה לאבו מאזן - זו מכה לאבו מאזן. במקום להכין הסכם ישראלי-פלסטיני, אנחנו עושים הסכם עם האמריקנים מאחורי גבם שפוגע באבו מאזן. האמריקנים בעצם נותנים בעקיפין לגיטימציה לבנייה במזרח ירושלים וזה משהו שאבו מאזן לא יוכל לקבל בחיים".
ביילין טוען כי הזהיר כבר בעבר שאם ישראל תכריז הכרזות חד-פעמיות כאלה, "זה יהיה אסון. האמריקנים יגידו שזה התקדמות חשובה ואז יקראו לפלסטינים למשא ומתן אך למעשה יש כאן החלשה נוספת של אבו מאזן. נתניהו יכול לומר - עשינו את המחווה הזו, והפלסטינים לא נענים - בינתיים הבנייה נמשכת, ואנחנו באותו מצב וזה בעצם יוצר את האפשרות להתפרצות האלימה הבאה".
לדעתו, הודעת נתניהו מסמנת את המשך הקיפאון המדיני: "אין חידוש משא ומתן. אני לא מבין כאן מי החכם - איך האמריקנים הגיעו למצב כה מטומטם. הם העלו את הפלסטינים לעץ הגבוה כשאמרו שהתנאי המוקדם הוא להפסיק את הבנייה בהתנחלויות. מאז הם חזרו בהם ואז הגיעו לפשרה מאחורי גבם של הפלסטינים. הדבר היחיד שאפשר לעשות כעת זה לקרוא לצדדים לחזור למו"מ בו תהיה הקפאה מוחלטת של ההתנחלויות".