שתף קטע נבחר

 

ירדן ומצרים: הקפאת ההתנחלויות "בלתי מספיקה"

שר החוץ הירדני אמר כי ישראל צריכה לנקוט גם צעדים במזרח ירושלים, וציין כי החלטת ההקפאה לא ממלאת את הדרישות להקים מדינה פלסטינית. משרד החוץ בקהיר פרסם הודעה דומה

כמו ברמאללה - גם בעמאן ובקהיר לא מסתפקים בהחלטה של ישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות בעשרת החודשים הקרובים . שר החוץ של ירדן, נאסר ג'ודה, אמר הערב (יום ה') כי הצעד החד-צדדי של ישראל הוא "בלתי מספיק", ולא ממלא את דרישות הקהילה הבינלאומית, להקים מדינה פלסטינית עצמאית לצידה של ישראל. משרד החוץ המצרי פרסם הודעה דומה.

 

בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות הירדנית "פטרה", אמר השר הירדני כי הדרך יחידה להבטיח שלום במזרח התיכון כרוכה בחידוש משא-ומתן אפקטיבי ורציני מהנקודה שבה השיחות נקטעו. "השיחות צריכות להתייחס לנושאי הליבה, לרבות גבולות הקבע, הפליטים והביטחון", הוא אמר. ג'ודה חזר על עמדת ירדן, שמבקרת את הצעדים של ישראל בירושלים, שם הבנייה לא הוקפאה.

 

הוא הבהיר כי אי הכללתה של מזרח ירושלים במסגרת הפסקת הבנייה בהתנחלויות, הוא דבר שאינו מקובל, ועומד בניגוד לקונצנזוס הבינלאומי שמחשיב את האזור לחלק מהשטחים הכבושים. ג'ודה הסביר כי הדבר יגדיל את חוסר האמון בין הצדדים, בזמן שבו יש לפעול בניית האמון וחיזוקו. שר החוץ הדגיש את עמדת ירדן, הדוחה "את כל הצעדים הישראליים הבלתי חוקיים, שמטרתם לשנות את מעמדה של ירושלים כעיר כבושה והניסיונות לפגוע בהרכבה הדמוגרפי ובמקומותיה הקדושים לאיסלאם ולנצרות".

 

גם משרד החוץ המצרי פרסם הודעה בנושא, והגדיר את ההכרזה הישראלית על הפסקת הבנייה "צעד בלתי מספיק, שאינו עולה בקנה אחד עם הצרכים של תהליך השלום". בהודעת המשרד נכתב כי חידוש המשא ומתן צריך להתבסס על יסוד ברור של בניית אמון, וכי הצעד הישראלי אינו עונה על תנאי זה. לדברי קהיר, אי הכללתה של ירושלים בהכרזה מנציחה שוב את העמדה הישראלית שאינה מקובלת על הקהילה הבינלאומית.

 

הפלסטינים: זו מניפולציה

אתמול אמר דובר הנשיאות הפלסטינית נביל אבו רודיינה, אמר כי חידוש המו"מ דורש הפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות - גם בגדה וגם בירושלים: "ירושלים עבור הפלסטינים והערבים היא קו אדום שלא ניתן לחצותו, לא נקבל שום מצב אם ירושלים לא תהיה חלק מההקפאה". מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אומר כי דברי נתניהו אינם מהווים התקדמות או התפתחות מספיקה שתאפשר את חזרת הפלסטינים למשא-ומתן.

 

היום נמשכה הביקורת ברשות. מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר במסיבת עתונאים שכינס ברמאללה כי בדברי נתניהו לא היה שום דבר חדש: "זו היתה מניפולציה מדינית שנועדה לעקוף את העמדה הבינלאומית הדוחה את ההתנחלויות ותומכת בהקמת מדינה פלסטינית בקווי 67".

  

מנגד, בארצות-הברית ברכו על ההחלטה. השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל, אמר: "דבר כזה

 לא קרה מעולם. שום ממשלה ישראלית בעבר לא קיבלה החלטה כזו". מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, פרסמה במקביל הודעה, בה נכתב: "אנחנו מאמינים שבעזרת אמון במשא ומתן, הצדדים יכולים להסכים על תוצאה שתביא לסיום הסכסוך בדרך כזו שתפשר בין השאיפה הפלסטינית לעצמאות ולמדינה עצמאית המבוססת על קווי 1967, עם חילופים מוסכמים, לבין המטרה הישראלית לקיים מדינה יהודית בטוחה ובעלת גבולות מוכרים, העומדים בדרישות הביטחוניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאסר ג'ודה. להתייחס לליבה
צילום: רויטרס
מומלצים