איראן: לא נעדכן על התקדמות 10 מתקנים חדשים
טהרן לא מתרגשת מאיומי ארצות הברית וממשיכה להתגרות במערב: דיפלומט איראני מסר כי הרפובליקה האיסלמית תדווח על התקדמות בבניית עשרה מתקני העשרת האורניום, רק חצי שנה לפני שיתחילו לפעול - ולא תשתף פעולה עם סבא"א
אל תתקשרו אלינו - אנחנו נתקשר אליכם. איראן תודיע לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על התקדמותה בבניית 10 מתקני העשרת האורניום, רק חצי שנה לפני שיתחילו לפעול, הזמן המינימלי הנדרש לפי הכללים. כך דיווחה היום (ו') סוכנות הידיעות הרשמית של טהרן, אירנ"א.
לדברי דיפלומט איראני, אין בכוונת טהרן לשתף פעולה עם פקחי סבא"א, מעבר לתקנות הכתובות באמנת הפיקוח שלה. מאז עלה לשלטון אחמדינג'אד ב-2005, הקצינה איראן את מדיניות הגרעין שלה וחזרה בה מהסכמה אליה הגיעו קודמיו עם מדינות אירופה, לפיה איראן אמורה להודיע לסוכנות על בניית מתקן גרעיני חדש מרגע קבלת ההחלטה.
בארצות הברית נערכים להחרפת העיצומים על איראן. הקונגרס האמריקני עומד להעביר עד סוף החודש חקיקה שתטיל סנקציות על מי שיעשה עסקים עם טהרן. בין היתר ייקבע כי מי שימכור דלק מזוקק לאיראן, לא יוכל לעשות עסקים עם ארצות הברית. איראן אמנם מייצאת נפט, אך תלויה בייבוא תזקיקי נפט, ולכן למהלך הזה עשויות להיות השלכות דרמטיות.
דובר הבית הלבן הודיע אמש כי "הזמן הולך ואוזל. הדד-ליין לאיראן היה ונותר סוף השנה האזרחית". הדובר רוברט גיבס אמר כי התנהלות איראן "ממחישה באופן די ברור" כי אינה מתכוונת לשתף פעולה עם הצעת המעצמות, להעביר האורניום להעשרה ולעיבוד מעבר לים.
מועצת הנגידים של סבא"א קיבלה בשבוע שעבר החלטה מאיימת,
הקוראת לטהרן להגיב ברצינות לאיתותים ששולחת לה הקהילה הבינלאומית. בהחלטת מועצת הנגידים, בה תמכו כל שש המעצמות (רוסיה, ארה"ב, בריטניה, צרפת, סין וגרמניה), נקראה איראן "להשעות באופן מיידי" את בניית המתקן הגרעיני החדש ליד העיר קום.
השבוע דווח כי ממשלת איראן פועלת לבנות עשרה מתקנים נוספים להעשרת אורניום בחודשים הקרובים. בישיבה שנערכה בטהרן הורתה הממשלה, בראשות מחמוד אחמדינג'אד, לסוכנות לאנרגיה אטומית במדינה לתכנן בתוך חודשיים את הקמתם של עשרה מתקני העשרה, הדומים למתקן שכבר קיים בנתנז.
לדברי אחמדינג'אד, הצנטריפוגות שיותקנו במתקנים החדשים נועדו לספק את צרכי החשמל של המדינה. "איראן זקוקה לצנטריפוגות רבות יותר ומתקדמות יותר, כדי להגיע למצב שבו נוכל לייצר 250-300 טונות דלק גרעיני", אמר. במסר מתריס נוסף, הדגיש אחמדינג'אד כי הוא אינו מחויב לדווח על כך למערב.