שתף קטע נבחר

 

כך מגינים על עבריין שהעיד: כדורגל ובתי קפה

בהיעדר רשות להגנת עדים, נאלצים רבים מבלשי ימ"ר מרכז לזנוח את המלחמה בפשע כדי לאבטח מסביב לשעון את ס', עד מדינה נגד ראשי העולם התחתון. בין הסידורים בעיר לבילוי בחוף הים, צריכים הבלשים להתרגל לכך שלפתע הפכו לחבריו היחידים של מי שעד לפני רגע היה כריש כבד

היחידה לאבטחת עבריינים? לו היה אזרח תמים נקלע לפני כמה ימים למפקדת מחוז מרכז של המשטרה, הוא היה נתקל במחזה מוזר: בין משרדי החקירות של היחידה המרכזית לקרוואנים של מחלק הבילוש, שיחקו שלושה גברים כדורגל. רק שניים מהם היו שוטרים. השלישי הוא ס', עד לא מזמן עבריין, וכעת הוא עד המדינה בפרשת "כוכב הצפון" שנחשפה לפני כחודשיים.

 

ס' הפליל רבים מבכירי עולם הפשע בישראל, ומאז נתונים חייו בסכנה. רשות להגנת עדים עדיין אין בישראל, ולכן, עד שיעיד במשפט, נאלצים עשרות בלשים המופקדים עליו להניח בצד לעת עתה את המאבק בפשיעה - ולהתמקד בתפקידם הנוכחי:

להיות "פסיכולוגים צמודים" של מי שעד לא מכבר היה אחד מגדולי עברייני הסמים. רק לפני כמה שבועות הם עוד חיפשו כל דרך להפילו, ועכשיו, הם המשענת שלו. למעשה, הם חבריו היחידים.

 

המשטרה התגאתה בהישגה הגדול, עם חשיפת הפרשה שזכתה לכינוי "כוכב הצפון", שבמרכזה עמדו הברחה של 108 ק"ג קוקאין לישראל מפנמה, ופענוח של מעשי רצח שבוצעו בתחילת העשור. בתחילה אף נקשרו לפרשה שמותיהם של ראשי ארגוני הפשע זאב רוזנשטיין ועמיר מולנר.

 

אולם אחרי שנעלמו הבזקי המצלמות, התפוגגה ההילה והתקשורת הפסיקה לדווח, נשארו בלשי הימ"ר עם המשימה המסובכת וארוכת הטווח: הם האחראים הבלעדיים על ביטחונו של ס' - ומדובר במשימה לא פשוטה בכלל, שכן על פי "מידע חם", הוא מאוים על ידי ראשי העולם התחתון, שמעוניינים "להשתיק" אותו לפני שיעיד.

  

זו בהחלט לא משימה שגרתית: הבלשים הקשוחים, שבימים כתיקונם עוקבים אחר עבריינים מבוקשים ועומלים על פיצוח פרשיות רצח מורכבות, מוצאים עצמם עוסקים בניהול שיחות נפש עם העבריינים המוגנים, מלווים את ילדיהם לבית הספר או קופצים עמם לבילוי בחוף הים. "זה מורכב", הם מסבירים. "מצד אחד אתה לא יכול להפקיר אותם, ומצד שני אתה צריך לעמוד במשימות, להילחם בפשיעה בחוץ".

 

"אנחנו חייבים אותו והוא חייב אותנו"

ס', כפי שמעידים הבלשים הצמודים אליו, שואב מהם כיום את מרבית הכוח. הוא סובל מעליות וירידות במצבי הרוח, והם צריכים להיות שם, ולעודד. "לפחות עד המשפט זה ברור שהוא חייב להיות בישראל", מסבירים במשטרה, "אחר כך, נקווה שתקום הרשות להגנת עדים, והיא תטפל בו".

 

אבטחתו דורשת כוח אדם רב: השמירה עליו הדוקה, וכוללת עשרה שוטרים בכל משמרת, שלוש משמרות מסביב לשעון.  

מדי יום עורך ראש מחלק בילוש בימ"ר, סגן-ניצב יואב קוטלר, את רשימת השמירה, ואליה מצטרפים צוותים שערוכים כמעין כוח כוננות, שמוכן לכל התפתחות.

 

אך המלאכה אינה מסתיימת בכך. לפני מעצרו התגורר ס' בטבריה, אולם מאז הפך לעד מדינה, הועברה כל משפחתו לעיר אחרת, שם זוכים גם בני המשפחה לשמירה צמודה. כשצריך העד המאובטח להגיע לעיר לסידורים שונים, מלווה אותו כוח של עשרות בלשים, תוך שיתוף פעולה עם משטרת טבריה - שדואגת "לטהר" את האזור אליו הוא מגיע.

 

את לילותיו מעביר ס' בבית מעצר מוגן, לבד בתאו, בניסיון למנוע כל מגע אפשרי שלו עם "שליחי" העולם התחתון. במהלך היום הוא צמוד לבלשים. כדי להעביר את הימים הארוכים, מביאים לעתים הבלשים את ס' לחדר הכושר המשטרתי כדי לאפשר לו "להתפרק" מעט. לפני שבועיים הם אף יצאו איתו לבית קפה בניסיון לשבור מעט את שגרת יומו, אולם שם התעוררה דילמה לא פשוטה - כיצד לשמור עליו במקום ציבורי? בתוך דקות, הפך סניף רשת האספרסו-ברים למאובטח ביותר: סמוך לדלת עמדו שני בלשים חמושים ברובי M-16, ובחוץ המתינה ניידת מוסווית עם מנוע דולק.

 

"במקרה אחר הלכנו איתו לחוף הים, כי חייבים לתת לו גם אוויר", נזכר אחד הבלשים. "ברור לנו באיזה מצב הוא נמצא. זה לא פשוט ללכת ולהעיד נגד כל אותם עבריינים. אנחנו חייבים אותו והוא חייב אותנו".

 

מתי תהיה תוכנית להגנת עדים?

ס' הוא לא המרכיב היחיד בפאזל ה"שמורים" שמרכיבים מדי יום בימ"ר מרכז. הוא כולל מלבדו גם את עינב כהן, עבריין מרמלה שניצל מכדורי מתנקשים שהרגו לבסוף בטעות את הנער יפתח מור יוסף. כהן אושפז בטיפול נמרץ, אולם לאחר כמה ימים הצליח להתאושש בדרך נס מהכדורים שפילחו את חזהו, והפליל את היורה. מאז אותו ערב קטלני הוא מאושפז בבית החולים אסף הרופא כשסביבו טבעת שמירה הדוקה, ומאז תחילת שיקומו הוא מועבר ממקום מסתור אחד למשנהו, כשהוא מלווה על ידי צוותי הבילוש.

 

ואם לא די באלה, לאחרונה הוטלה אבטחה צמודה גם על סוכן של היחידה, בעקבות מידע שהתקבל על הכוונה לחסלו. "האזרח הרגיל לא רואה את כל העבודה הזה", מסביר קצין בימ"ר. "אף אחד לא

 יודע על השעות הרבות שאנחנו משקיעים גם אחרי שהתיק מגיע לבית המשפט. אל תשכח שחלק מהבלשים הם צעירים בשנות ה-20 לחייהם, שפתאום הופכים לאיש הסוד של אותו מאובטח".

 

לדבריו, עבודת האבטחה המורכבת רק מדגישה את הצורך הדחוף בתוכנית מסודרת להגנה על עדים - ויפה שעה אחת קודם: "ברגע שהם ייקחו מאיתנו את התפקיד הזה, יהיה לנו הרבה יותר כוח להילחם בפשיעה. היום אף אחד לא יודע ולא רואה מה אנחנו עושים, ואחרי כל זה אנחנו עוד חייבים להיאבק בפשיעה. אף אחד לא יעשה לנו הנחות".

 

מלשכת השר לבטחון-פנים נמסר בתגובה: "הרשות להגנת עדים תקלוט את העד הראשון בתחילת השנה האזרחית הקרובה. הקמת הרשות תהווה בשורה קשה מאוד למשפחות הפשע, ותהווה כלי נוסף בהמשך המאבק העיקש לריסוקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפקד הימ"ר אבי נוימן. שמירה מסביב לשעון
צילום: אבי מועלם
מומלצים