שתף קטע נבחר

 

ממשלת בריטניה המליצה לסמן מוצרי התנחלויות

אחרי שהמליצה לסמן מוצרים שמקורם מעבר לקו הירוק, ממשלת בריטניה מייעצת כעת לרשתות בתחומיה לסמן באופן שונה את המוצרים שמיובאים מהיישובים הישראליים בגדה או בגולן. משרד החוץ: זו כניעה לארגונים הפלסטיניים, ופגיעה בתהליך המדיני. שגרירות בריטניה: זו רק המלצה, מתנגדים לכל חרם על ישראל

הבריטים מחמירים את יחסם להתנחלויות ומעוררים כעס בירושלים. ל-ynet נודע כי ממשלת בריטניה המליצה לכל רשתות השיווק בממלכה לסמן בצורה בולטת כל מוצר המיובא מההתנחלויות ביהודה ובשומרון ומרמת הגולן. ההחלטה כבר מעוררת מורת רוח קשה במשרד החוץ, ששוקל את צעדיו, וכינה את הצעד "כניעה לארגונים הפלסטיניים". בשגרירות בריטניה מתעקשים מצדם: לא מדובר בחרם על ישראל, ואנחנו מתנגדים לכל חרם עליה.

  

על פי המידע שהגיע אחר הצהריים (יום ה') למשרד החוץ בירושלים, ממשלת בריטניה הוציאה המלצה לרשתות הסופרמרקט ולקמעונאים האחרים בממלכה הבריטית, לסמן בבירור את המוצרים שמקורם בהתנחלויות הישראליות. מדובר

בתוויות שיודבקו על מאות מוצרים ישראליים, שמוצאם ביישובים הישראליים ביהודה, בשומרון ובגולן. אחרי שבשנה שעברה התעוררה בישראל סערה בעקבות המלצה בריטית לסמן מוצרים שמקורם מעבר לקו הירוק, כעת מדובר בהסלמה נוספת: לפי ההמלצה החדשה, ייעשה סימון בנפרד של מוצרים מיישובים ישראליים ופלסטיניים מעבר לקו.

 

בראיית הבריטים, ההמלצה החדשה נועדה "שלא להכשיל" את הצרכן. הם הסבירו לדיפלומטים ישראלים כי אין בכך משום חרם על המוצרים הישראליים מהשטחים הכבושים, אלא רק צעדים שנועדו להזהיר צרכנים שאינם מעוניינים במוצרים אלה. במשרד החוץ מתקשים לקבל את ההסבר, וחוששים שמדובר בהסלמה של המגמה שאותה מובילה בריטניה, מגמה שבמסגרתה כבר הוטלו חרמות בתחומי האקדמיה, המסחר ועוד.

 

דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, אמר כי ההמלצה הבריטית היא "כניעה לארגונים הפלסטיניים, ותביא להקצנה נוספת בעמדות הפלסטיניות. החלטה זו פוגעת בשלב קריטי במאמץ הישראלי והבינלאומי לחדש את התהליך המדיני על בסיס הסכמות בין הצדדים".

 

בריטניה: זו רק המלצה, הציבור הבריטי ביקש

"מדובר בצעד מדאיג", אמרו ל-ynet מקורות דיפלומטים בירושלים. "לא נעשה צעד דומה באף מדינה אחרת. מה שמדאיג בו הוא ייחוד לרעה של התוצרת הישראלית, במסווה של דאגה ושקיפות כלפי הצרכן הבריטי". בירושלים האשימו

כי "העובדה שצעד כזה לא ננקט כלפי תוצרת של מדינות אחרות, שגם הן עשויות להיות מקור לדאגה לצרכן, מצביעה על כוונת מכוון נגד התוצרת הישראלית".

 

"אמנם, ההמלצה הרשמית אינה קוראת לחרם על התוצרת מיהודה ומשומרון", אמרו המקורות הישראלים, "אך ברור לגמרי כיצד יפרשו אותה הגורמים המנהלים מסע תעמולה להחרמת ישראל, באקדמיה ובכלכלה הבריטית".

 

משגרירות בריטניה בישראל נמסר בתגובה כי לא מדובר בהנחיה, אלא בהמלצה או בעצה של הממשלה הבריטית לרשתות הקמעונאיות. "אין שום הוראה מחייבת לסמן מוצרים שמגיעים מהתנחלויות בישראל", נמסר מהשגרירות. "בעקבות בקשות מהרשתות המסחריות הקמעונאיות וגם מהציבור הבריטי, DEFRA, שהיא המקבילה הבריטית למשרד החקלאות ושירותי הפיקוח על המזון, הוציאה המלצה, שניתן לקרוא לה גם עצה, לרשתות הקמעונאיות".

 

לפני 3 חודשים: איום מעצר על ברק בבריטניה

בשגרירות הבריטית הסבירו כי עד היום סומנו מוצרים מההתנחלויות ככאלה המגיעים מהגדה המערבית, מבלי שהצרכן יוכל לדעת אם מקורן ביישוב פלסטיני או ישראלי, ומכאן באה ההמלצה להוסיף את סימון ההתנחלויות. על הטענות הישראליות לפיהן מתנהל מסע חרמות ופגיעה באינטרסים הישראליים אמרו בשגרירות בריטניה כי "כיום אין שום חרם בבריטניה נגד ישראל. ממשלת בריטניה התנגדה תמיד לחרמות, ומוסיפה להתנגד לכל קריאה להטיל חרם על ישראל".

 

היחס הבריטי מהווה כאמור מקור לדאגה גם במישורים רבים אחרים. ראוי להזכיר בהקשר זה את האיום שעודו מרחף מעל קציני צה"ל וקברניטי המדינה - בהווה ובעבר - להיעצר על אדמת הממלכה. זאת, בשל החוק הבריטי המאפשר לאזרחים לבקש את מעצרם של מי שנחשדים בפשעי מלחמה.

 

"הקורבן" האחרון של איום שכזה היה שר הביטחון אהוד ברק, שבמהלך ביקורו בבריטניה בספטמבר, הוגשה נגדו לבית המשפט בקשה למעצר על מעורבותו במבצע עופרת יצוקה. הפרשה הזו הסתיימה בלא-כלום.

 

באותו החודש החליטו ארגוני עובדים בממלכה להטיל חרם על סחורות מההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
הסחורות יסומנו. הבריטים: "לא הנחיה - עצה"
צילום: מריאן הול
שר החוץ ליברמן. "כניעה לארגונים הפלסטיניים"
צילום: AFP
מומלצים