בצבא מרוצים: לחייל יש מפקד אחד, וזה לא הרב
קצין בכיר שיבח את החלטת ברק להוציא את ישיבת הר ברכה מההסדר עם צה"ל: "שהרבנים יידעו מה תפקידם". בצבא מעריכים כי בטווח הארוך המהלך ישיב את הרבנים ל"דרך הישר", נושאים עיניים למחזור הגיוס של הישיבות במרס, ולא שוכחים עם מי יש להם עסק: "אלה חיילים מצוינים"
אחרי ששר הביטחון קיבל החלטה תקדימית להוציא את ישיבת הר ברכה מההסדר עם צה"ל, והקים עליו את מפלגות וארגוני הימין, הוא זוכה לעדנה לפחות ממערכת הביטחון. קצין בכיר בצה"ל צידד אמש (יום א') נחרצות בהחלטתו של אהוד ברק, ואמר ל-ynet כי ביטול ההסדר עם הישיבה, שהרב העומד בראשה סירב לגנות את הסרבנות, מבהירה את הגבולות שלפיהם אמור חייל לפעול: "יש לו מפקד אחד, והוא אינו הרב".
בצבא מעריכים כי החלטת ברק תעורר תסיסה מסוימת, אך בטווח הארוך תוכיח את עצמה כנכונה, ואף קוראים להחמיר
בעתיד במקרים דומים.
אמש פג האולטימטום שהציב סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, לרב ישיבת הר ברכה, אליעזר מלמד, ליישר קו עם שאר ישיבות ההסדר, ולגנות את גילויי הסרבנות האחרונים בצה"ל. מלמד לא עשה זאת, וגם לא התייצב לשימוע שביקש לערוך לו בנושא שר הביטחון. לפיכך החליט ברק לממש את האיום, ולהוציא את הישיבה מההסדר עם צה"ל.
גורמים בפיקוד המרכז ובאגף כוח האדם הביעו סיפוק מההחלטה, וקראו להחמיר בעתיד עם ישיבות הסדר שיסרבו לגנות את הסרבנות. "הרבנים צריכים לדעת שכל מקרה מסוג זה, שהוא פועל יוצא מהחינוך שלהם, יביא להוצאתם מהתוכנית", אמר קצין בכיר באכ"א.
"בפעמים הבאות - לבטל את ההסדרים מיד"
ישיבות ההסדר והחיילים שהן מייצאות הם נושא שמעסיק את צה"ל זה שנים. על איכות החיילים שבאים מהן אין ספק - מדובר בחיילים מצטיינים שחלקם הגדול משרת בחילות השדה - אולם לצד זאת מטרידה העובדה שיש ביניהם מי שמושפעים מהרב הרבה יותר מאשר מהמפקד שלהם.
"נאמרה אמירה חד-משמעית לגבי סוגיית הרב", אמר קצין בכיר. "צה"ל לא בוחר משימות, וכל משימה עשויה להיראות לא מתאימה למגזר כזה או אחר באוכלוסייה. לא ייתכן שחלק מבני הישיבות יניפו שלטים, יודיעו על סרבנות או ינקטו דרך
שמערערת את המוסד שנקרא צה"ל". הקצין אמר כי דווקא על בני הישיבות, שנהנים מהסדר מיוחד, מוטלת האחריות לשרת בצבא ללא דופי. "אם רב כזה או אחר מצליח להסית אותם מערך נעלה זה, הוא אינו ראוי להכלל בהסדר", הדגיש.
בצה"ל מעריכים כי החלטתו של השר ברק תגרום בתקופה הקרובה לתסיסה כלפי חוץ, אולם בטווח הרחוק תביא ל"יישור קו" בקרב הרבנים שעומדים בראש ישיבות הסדר. בצה"ל אף קוראים למדיניות החלטית ותקיפה יותר בעתיד, שתכלול הוצאה מיידית של ישיבה מההסדר במקרה של סרבנות.
"ראוי ורצוי שהרבנים ישוחחו עם תלמידיהם על החשיבות של חייל במדים, למרות שיש קשיים, ויהיו אלה שיניאו אותם מסרבנות", אמר הגורם הצבאי מאכ"א. "הם צריכים לדעת שאם לא כך יהיה - הם לא זכאים להוציא מישיבותיהם חיילים לצה"ל במסגרת ההסדר".
ראש מכינה: חבל שנותנים תירוץ לא להתגייס
בגיוס האחרון, בנובמבר השנה, לא היו בני ישיבות ההסדר, כחלק מתכנון מוקדם. גיוסם נעשה בשני מועדים קבועים בשנה, בחודשים מרס ואוגוסט. גורמים בצה"ל כבר מצביעים על הגיוס הקרוב, בעוד שלושה חודשים, כזה שעשוי לבהיר להיכן
נושבות הרוחות בכל הנוגע לבני ישיבות ההסדר. "צריך לזכור כל העת שמדובר בחיילים מעולים, ואל לנו לפגוע בהם", מדגישים שם. "עם זאת, הם חלק מצה"ל כמו רבים אחרים שאינם לומדים בישיבות הסדר, ולא ניתן לנהוג בהם אחרת".
ראש המכינה הקדם-צבאית עין פרת, ארז אשל, מתח אמנם ביקורת על התנהלותו של הרב מלמד מישיבת הר ברכה, אבל בשיחה אמש עם ynet אמר כי גם החלטתו של השר ברק היא טעות. "המהלך מחזיר אותנו 13 שנים לאחור, לתקופה שבה המתח בין הימין לשמאל בישראל יצא מכלל שליטה, כי כולם צודקים". אשל אמר כי ביטול ההסדר עם הישיבה "יוביל לכמה מאות חיילים פחות בצה"ל, וזה כואב לי".
"סרבנות צבאית היא דבר חמור מאוד במדינה דמוקרטית", הבהיר אשל. עם זאת, הוא טען כי לצה"ל אין הלוקסוס לוותר על חיילים נוספים, לאור תופעת ההשתמטות בשנים האחרונות. "לאחר ההתנתקות חש ציבור שלם פגוע, וסימני שאלה כבדים עלו בדבר שותפותו, ולכן - כל מהלך שנעשה מחייב משנה זהירות. האם המהלך הזה של ברק תורם לחיזוק צה"ל?", תהה. "חיילי הסדר מתייצבים לשירות, וזה הדבר הכי חשוב. אנחנו צריכים אותם, ואני לא רוצה לתת סיבה לכל מני חיילים פחדנים להשתמט".