מתנה לאיראן: לבנון מצטרפת למועצת הביטחון
על רקע ביקורו של חרירי בסוריה ופגישתו עם שר החוץ האיראני, הצטרפות ארצו למועצת הביטחון היא סימן לא טוב עבור ארה"ב, שמעוניינת בסנקציות על איראן. שלא לדבר על כך שלחיזבאללה, החברה בממשלת לבנון, תהיה דריסת רגל במועצה
החל מ-1 בינואר 2010, ולמשך השנתיים הבאות, תצטרף לבנון למועצת הביטחון של האו"ם כנציגת קבוצת המדינות הערביות, במקום לוב. המשמעות - מתחילת השנה הבאה תהיה לחיזבאללה, ומתוקף זה גם לאיראן, גישה ישירה למועצת הביטחון.
ארגון חיזבאללה, שנדרש על פי החלטות מועצת הביטחון 1559 משנת 2004 ו-1701 בעקבות מלחמת לבנון השנייה, להתפרק מנשקו, הוא עכשיו חבר בממשלת לבנון - שהחליטה לאחרונה שהוא לא צריך להתפרק מנשקו. עכשיו יישב במועצת הביטחון נציג ממשלת לבנון שבה חבר ארגון הטרור חיזבאללה.
ואליד פארס, יליד לבנון שהיה יועץ למועצת הביטחון בהעברת ההחלטה הראשונה 1559 לפירוק ארגוני הטרור בלבנון מנשקם, אמר לאחרונה בדברי פרשנות לרשת "פוקס", שבמבנה החדש של ממשלת לבנון תהיה לחיזבאללה "זרוע ועין בתוך מועצת הביטחון". פארס התריע כי בגלל הכניסה של לבנון למועצת הביטחון, "יהיה יותר קשה לפרוק את החיזבאללה מנשקו ותהיה בעייתיות בסנקציות נגד איראן".
האמריקנים די במבוכה. הם ניסו לטפח ממשלה פרו-אמריקנית בביירות, אבל אחרי כל המאמצים הדיפלומטים והכלכליים, ראש הממשלה סעד אל-חרירי הלך לפני כמה ימים לקנוסה (דמשק) להצהיר נאמנות לנשיא בשאר אסד, החשוד באחריות לחיסול אביו רפיק אל-חרירי. ביום שני נפגש חרירי הבן בביירות עם שר החוץ האיראני מנושהר מותקי. נראה בעליל שערב הצטרפותה למועצת הביטחון, לבנון נופלת כפרי בשל לזרועות הציר איראן-סוריה.
מי שבודק את הרכב מועצת הביטחון, מעבר לסיפור הלבנוני, לא יכול לשלא להביע דאגה עמוקה, שעה שארה"ב עושה מאמץ לקדם החלטה על סבב סנקציות רביעי נגד איראן. סין תהיה הנשיאה התורנית בחודש ינואר, ואילו צרפת הנשיאה התורנית בחודש פברואר, שיהיה זמן נוח יותר להעביר החלטה.
גם ברזיל מצטרפת
אבל מעבר לחמש החברות הקבועות במועצה בעלות זכות הווטו -ארה"ב, צרפת, בריטניה, רוסיה וסין - יש עשר חברות לא קבועות. אמנם להן אין זכות וטו, אבל המסורת במועצת הביטחון היא לפעול מתוך הסכמה, ובעבר רוככו החלטות כדי שיתקבלו בצורה זאת.
עשר החברות הלא קבועות נבחרות לתקופה של שנתיים ומדי שנה מתחלפות חמש חברות לא קבועות. בנוסף ללבנון, תצטרף למועצה ברזיל של הנשיא לולה דה-סילבה, שאירח בחודש בעבר את נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד והביע בפומבי התנגדות להטלת סנקציות על איראן. הוסיפו לזה שתי מצטרפות חדשות מאפריקה - ניגריה וגבון - שכמו לבנון הן חברות בארגון המדינות המוסלמיות (OIC).
הן מצטרפות למדינות נוספות מארגון המדינות המוסלמיות המכהנות כבר שנה, כמו טורקיה ואוגנדה. כך תקבלו תמונת מצב בעייתית במועצת הביטחון, שלישראל לא ניתנה מעולם הזדמנות להיות חברה בה.
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כבר הביע התנגדות להטלת סנקציות
על איראן בפגישה שקיים לאחרונה עם הנשיא ברק אובמה בבית הלבן ובהצהרות פומביות אחריה. ביום שישי בשבוע שעבר הצביעה העצרת הכללית של האו"ם על החלטה המותחת ביקורת על התנהלותה של איראן בנושא זכויות האדם. רק ארבע מתוך עשר החברות הלא קבועות במועצת הביטחון, הצביעו בעד ההחלטה - אוסטריה, יפן, מכסיקו ובוסניה.
שש מתוך עשר החברות הלא קבועות במועצת הביטחון, לא תמכו בהחלטה נגד איראן. לבנון וניגריה הצביעו נגד, בעוד ברזיל, אוגנדה וגבון נמנעו וטורקיה לא השתתפה. עם כל זה יצטרכו האמריקנים להתמודד בשנת 2010, כשינסו להעביר סנקציות משמעותיות נגד איראן.