טורפדה החלטה למניעת ניגודי עניינים בבורסה
ועדת הכספים אישרה את בקשת האוצר להאריך בשישה חודשים את ההיתר לבתי ההשקעות להשתמש בחברות החיתום שבשליטת בעליהם, בהיקף של 20%. זאת, בניגוד להחלטת ועדת הכספים בכנסת הקודמת שקבעה כי הגופים המוסדיים לא יורשו להשתמש כלל בשירותי החברות הקשורות עמם
הממשלה טרפדה היום (ג') מהלך שלה שעבר בוועדת הכספים בשלהי הכנסת הקודמת, אשר נועד למנוע ניגודי עניינים בביצוע ההשקעות בבורסה של קופות הגמל וקרנות הפנסיה, לאחר שעברו לניהול בתי ההשקעות המוסדיים.
עד
סוף 2009 הורשו בתי ההשקעות להשתמש בשירותי הברוקראז' של החברות הקשורות איתם בהיקף שלא יעלה על 20% מהיקף פעולות הרכישה והמכירה של ניירות הערך. מגבלה זו רק צמצמה את סכנת ניגודי העניינים בין מדיניות ההשקעות של הקופות והקרנות לבין שיקולי עשיית הרווחים הנובעים מביצוע פעולות הברוקראז'.
הוועדה אישרה בשלהי הכנסת הקודמת תקנות של האוצר בהשראת רשות ניירות הערך לפיהן החל מ-2010 הגופים המוסדיים לא יורשו לבצע את פעולות הרכש והמכירה של ניירות ערך בבורסה באמצעות חברות חיתום (המשווקות הנפקות) וחברות ברוקראז' (המבצעות בשם המשקיע המוסדי את הרכש והמכר של ניירות הערך בבורסה), ושנמצאות בשליטת הבעלים של תאגיד הגג המוסדי.
ההחלטה והיפוכה
האוצר מוכן להפרדת הקופות מחברות החיתום
צבי לביא
ועדת הכספים דנה בתקנות שגיבש האוצר כדי למנוע ניגודי עניינים בין בתי ההשקעות הגדולים המנהלים את קופות הגמל וקרנות הפנסיה, לבין חברות החיתום והברוקראז' שבשליטת אותם בעלים. מועד הדיון הוקדם בעקבות הפרסום ב-ynet
היום הוחלט להאריך את המגבלה הזאת לתקופה של שישה חודשים בינתיים, עד סוף יוני 2010, במקום האיסור המוחלט שעמד להיכנס לתוקף בסוף השבוע.
התקנות שביטלו את המינימום של 20% היו מונחות בוועדה הקודמת קרוב לשנה כאבן שאין לה הופכין. הוועדה, ואגף שוק ההון באוצר האשימו זה את זו באחריות על הקיפאון שמונע את אישור התקנות בוועדה. גורמים בשוק ההון טענו כי הקיפאון נגרם מהלחץ אותו הפעילו בתי ההשקעות הגדולים מאחורי הקלעים על האוצר והכנסת.
אולם בלחץ נגדי של מספר גורמים בשוק ההון אשר נפגעו מניגודי העניינים, התקנות עלו לאישור הוועדה ביוזמת היו"ר דאז, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה). הדיון נערך בשלהי הכנסת הקודמת במהלכו הצהיר נציג רשות ניירות הערך כי בכוונת הרשות לתקן את חוק קרנות הנאמנות כך שיוטל איסור מלא על הקרנות לבצע את פעולות הברוקראז' באמצעות חברות קשורות הפועלות תחת הגג של אותם בעלים.
לנוכח הצהרה זו הסכים באותו מעמד הממונה על שוק ההון, ידין ענתבי (המסיים בימים אלה את כהונתו) להרחיב את האיסור המלא כך שיחול ב-2010 על קופות הגמל וקרנות הפנסיה.
עם זאת, הציע ענתבי, כי במידה ורשות ניירות הערך תקבע בהצעת החוק המתוכננת מגבלה אחרת, האוצר יפעל במקביל להתאים את המגבלה גם על הגופים המוסדיים.
היום ביקש האוצר את אישור ועדת הכספים לתקנות חדשות שמחזירות בפועל לאחור את הגלגל ומאפשרות לגופים המוסדיים ב-2010 לחזור ולהיעזר בחברות הברוקראז' שלהם בהיקף הקיים של 20% ממחזור העסקים ובעצם להחזיר סכנת ניגודי העניינים החלקיים.
התירוץ של האוצר נאחז בהצעת חוק פרטית של חבר וועדת הכספים, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), שהחליט ליישם את כוונת רשות ניירות הערך ולהגביל בהצעת חוק פרטית את המסחר בניירות ערך של קרנות הנאמנות באמצעות חברות ברוקראז' קשורות ל-20% מהיקף העסקאות. זאת, בניגוד להצהרה הקודמת שיאסור לחלוטין את עסקאות אלה בהצעת חוק שלא הוגשה בסופו של דבר.
שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ מסר לוועדה כי הצעת החוק של כהן "היא על דעתה רשות ניירות הערך", ובהמשך להצהרת ענתבי בכנסת הקודמת מוצע להשאיר את מגבלת המסחר ל-20% "כדי לשמור על האחידות בשוק ההון".
הצעת כהן עברה בוועדת חקיקה שנתנה את תמיכת הממשלה ומיד לאחר מכן היא עברה בקריאה טרומית במליאת הכנסת. לפני חודש היא אושרה בוועדת הכספים בקריאה ראשונה ובקרוב תאושר כנראה סופית.
עם זאת, כהן לא נכח היום בישיבת הוועדה שהתבקשה לאשר את התקנות החדשות של האוצר. קומץ הח"כים שנכחו הם חדשים ולא היה להם מה ואת מי לשאול לפשר היוזמה הפרטית שמסייעת לאוצר ולגורמים בשוק ההון לטרפד את החלטת הוועדה מהכנסת הקודמת.
עם זאת נמנעו חברי הוועדה מלהיענות לבקשת האוצר לאשר את התקנות למשך שנה. האישור ניתן לשישה חודשים בלבד עד שיתברר אם ומתי תגיע הצעת כהן לאישור סופי.
יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים