בגבול מצרים מרוצים: "הגדר תציל חיים"
"החלטה אמיצה שתיתן ביטחון לתושבי הדרום", אמר ראש מועצת רמת-נגב, בעקבות הצעד שפורסם לראשונה ב-ynet, להקים גדר בשני קטעים. גם ראש העיר אילת בירך. מנגד, יש ביקורת: "הפתרון הוא לא לסגור את עצמנו מאחורי גדרות"
ראשי המועצות האזוריות הגובלות במצרים וגם התושבים המתגוררים בהם, בירכו אמש (יום א') על החלטת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאשר הקמת גדר בשני קטעים בגבול עם מצרים - בעלות שתנוע בין מיליארד שקל ל-1.5 מיליארד. החלטה פורסמה לראשונה ב-ynet. ראש המועצה רמת נגב, שמוליק ריפמן, אמר כי "מדובר בהחלטה אמיצה ומצילת חיים, שתיתן ביטחון לתושבי הדרום".
על-פי התוכנית, תוקם גדר מדרום לרפיח ומצפון לאילת. הגדר ה"טיפשה", תתוגבר בסריקת מכ"מים לאיתור תנועת בני אדם, שאמורים למנוע חדירת מסתננים לישראל. עם זאת, ריפמן מקווה כי הממשלה תעמוד בהתחייבות להקים את הגדר.
"אני מקווה שבאמת ההחלטה תתממש", הוא אמר. "לצערי, לא אחת החלטות מהסוג הזה נתקלות בבעיות תקצוב. כבר עברתי מספר ממשלות, אריק שרון דפק על השולחן ואמר שלא איכפת לו מה - 'תסגרו את הגבול הזה', אולמרט לא הגיע לתוצאות".
גבול מצרים. ראשי הרשויות שבעי הבטחות (צילום: רויטרס)
ריפמן הוסיף כי הוא מקווה שהממשלה הנוכחית אכן תקים גדר. "אני משתדל להיות אופטימי שממשלת נתניהו תשים סוף לבעיה. המשימה היא אחת - לעצור את מבול המסתננים, מהגרי העבודה, שחודרים מסיני לישראל ללא כל הפרעה. ביניהם יש כמובן גם מפגעים ומבריחי סמים ועוד. מיום חמישי בשבוע שעבר נכנסו קרוב ל- 450 איש לישראל. אלה מספרים הזויים. כעת, מבחן הביצוע מוטל על נתניהו".
גם ראש מועצת אשכול, חיים ילין, בירך על ההחלטה: "במשך תקופה מאוד ארוכה סבלה המועצה מחדירות של מסתננים ופליטים, שבסופו של דבר היו מקפיצים את כל כוחות הביטחון, כיתות הכוננות והתושבים. מבחינתנו כל פליט הוא מחבל בפוטנציה". ילין סייג את דבריו ואמר שהוא מקווה כי השקעת הכספים הרבים בבניית הגדר לא תבוא על חשבון ההתיישבות על הגבול. "הגדר צריכה להיות נדבך ביטחוני נוסף להמשך ההתיישבות מול מצרים".
"לחצנו בגלל ההסתננות הבלתי נסבלת"
כמעט 200 ק"מ דרומה משם, מחכים כבר לקטע הדרומי של החיץ. ראש העיר אילת, מאיר יצחק הלוי, אמר: "מיום כניסתי לתפקיד לחצתי על שרי הביטחון לייצר מחסום בגבול המערבי, בדגש על הקטע הדרומי שאורכו כ-14 ק"מ. בינואר 2007, אחרי הפיגוע הנפשע באילת, קיבלתי התחייבות שיוצאים לדרך ומקימים את הגדר ומאז לא התקדם הנושא. הגברנו לחץ בעקבות ההסתננות הבלתי נסבלת של אזרחי אפריקה למדינה ואני שמח שנושא הגדר עלה שוב על סדר יומו של ראש הממשלה".
מי שעוד הביעו שביעות רצון מהחלטת הממשלה, הם חלק מהתושבים המתגוררים לא רחוק מהגבול. יענקל'ה מוסקוביץ, תושב קדש ברנע, המתגורר
כ- 800 מטר מגבול מצרים, אמר: "הגיע הזמן. במשך שנים אנחנו טוענים שכל הגבול הדרומי של ישראל פרוץ לחלוטין. אנו שמחים שראש הממשלה קיבל החלטה לשים סוף לטיילת שמתרחשת יום ולילה בגבול. זה כמו דיזינגוף".
אבל בקדש ברנע יש מי שחושב אחרת. אלון צדוק דווקא מאמין שאין נחיצות להקים גדר. "אני חי פה כבר 30 שנה ולא רואה סיבה להקים גדר", הוא אמר, "אני חושב שהיא מיותרת. לכל היותר, הצבא צריך לתגבר את הסיורים שהוא עורך לאורך הגבול. אני לא אוהב את הסגנון הזה, לסגור את עצמנו מאחורי גדרות. נכון שהגבול פרוץ - אבל גדר אינה הפיתרון".