מכירות הקבלנים בת"א נחתכו ב-39%
על פי הלמ"ס, בינואר-ספטמבר 2009 נמכרו בתל אביב 585 דירות חדשות, לעומת 959 דירות בתקופה המקבילה ב־2008. הנתון אינו כולל זינוק בפעילות קבוצות הרכישה, שלא נמדדה
פתח תקווה, נתניה וירושלים הן שלוש הערים שבהן נמכרו הכי הרבה דירות חדשות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009 - כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שיפורסמו בימים הקרובים.
עוד על פי הנתונים: תל אביב נמצאת רק במקום הרביעי, ואת המקום החמישי תפסה רחובות. בפתח תקווה, שממוקמת בראש הטבלה, נמכרו בינואר-ספטמבר 1,312 דירות חדשות לעומת 1,292 בכל 2008.
בנתניה, שנמצאת במקום השני, נמכרו 930 דירות חדשות לעומת 769 בשנת 2008, ובירושלים, שהגיעה למקום השלישי, נמכרו 687 דירות חדשות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2009, לעומת 566 בכל 2008.
הנתונים שהוצגו על ידי הקבלנים מציגים תמונה לפיה תל אביב היא היחידה מבין חמש הערים המובילות שרשמה ירידה תלולה במכירות, ובמשך שלושת הרבעונים הראשונים של 2009 נמכרו בתחומה רק 585 דירות חדשות, לעומת 959 באותה תקופה אשתקד ו-1,251 דירות בכל שנת 2008. ב-2008 הגיעה תל אביב למקום השני במכירת דירות, בהפרש קל של 41 דירות מפתח תקווה.
נזכיר, כי ב-2006 ו-2007 הובילה תל אביב במספר הדירות החדשות שנמכרו בה, כאשר פתח תקווה נמצאת במקום השני במכירות ונתניה במקום השלישי.
קבוצות הרכישה התחזקו
בתל אביב, מספר קבוצות הרכישה זינק בשנה וחצי האחרונות בעשרות אחוזים. משרד האוצר פרסם בספטמבר 2009 צפי כי קבוצות הרכישה יגיעו בסיכום 2009 כולה לכ-34% משוק הדירות החדשות בתל אביב. כך נוצר עיוות בדיווח שאיננו חושף כמה דירות נמכרות בשוק כולו, אלה רק את הדירות שבנו יזמים.
לדברי רוני כהן, משנה למנכ"ל בחברת אלדר שיווק, הירידה במספר המכירות בתל אביב נובעת בין היתר מהטרנד החדש של רוכשי הדירות. "בשנה האחרונה התחזק מאוד כוחן והיקפן של קבוצות הרכישה ברחבי העיר", הוא אומר, "והדירות שנמכרות במסגרתן אינן נכללות בנתוני הלמ"ס. מדובר בכמות לא מבוטלת של דירות. הסיבה השנייה היא שיש מעט מאוד התחלות בנייה בעיר, ואין פרויקטים גדולים שיוצאים לשיווק".
אחד הנתונים המפתיעים ב-2009 נוגע לעלייתה של רחובות, שעקפה את ראשון לציון וחולון, שסיימו את 2008 הרבה לפניה. ברחובות נמכרו 571 דירות חדשות עד תום הרבעון השלישי של 2009, לעומת 540 דירות בכל 2008.
לדברי כהן, "הסיבה לעלייה של רחובות היא המחירים הגבוהים בערים הסמוכות, ראשון לציון ונס ציונה. המחירים שם עלו מאוד בתקופה האחרונה ובמקביל לא נפתחו שם מספיק פרויקטים חדשים, אז רוכשי הדירות מעדיפים ללכת לרחובות, שבה הם עדיין יכולים למצוא דירות במחיר נמוך באופן יחסי לערים הסמוכות.
"לדוגמה, מחיר של דירת 4 חדרים בראשון לציון הוא כ-1.4 מיליון שקל, ודירה בגודל דומה ברחובות תעלה היום רק כ-1.25 מיליון שקל". עוד מוסיף כהן כי להערכתו תמשיך רחובות לנפק נתוני מכירות גבוהים גם בשנתיים הקרובות, בין השאר בגלל מתחמי בנייה עתידיים שיספקו היצע דירות חדשות בתחומי העיר.
שינוי מגמה בירושלים
ניל טרובוביץ', מנכ"ל חברת עץ השקד הבונה את פרויקט לב הפארק בפתח תקווה, בטוח שגם נתוני סוף השנה, שעתידים להיות גבוהים בכ-20% מהנתונים הנוכחיים, יכתירו את פתח תקווה כשיאנית המכירות: "זו תהיה השנה השנייה ברציפות וזה לא מפתיע. פתח תקווה היא עיר הלוויין הגדולה ביותר בגוש דן, מחירי הדירות בה אמנם עלו בשנתיים האחרונות, אך היא עדיין משמשת אלטרנטיבה לזוגות צעירים המעוניינים לגור בדירה משלהם במרכז הארץ".
אבישי בן חיים, מנכ"ל חברת רוטשטיין הבונה את קריית האקדמיה בנתניה, צופה שהעיר תזנק שוב בנתוני מכירת הדירות: "הנתונים הנמוכים יחסית ב-2008 היו מפתיעים, ונבעו מירידה קריטית במלאי הפרויקטים החדשים ולא מירידה בביקושים. ב-2009 החל שינוי מגמה לאחר שבעיר קודמו כמה תוכניות פיתוח, דוגמת קריית האקדמיה, גבעת הפרחים, אגמים ועוד. ככל שתימשך המגמה, יעלו נתוני המכירות של נתניה".
עפרה חדד, סמנכ"לית חברת יורו-ישראל הבונה פרויקטים בירושלים, מציינת שלמרות עזיבת תושבי החוץ, שהשפיעה על המכירות ב-2008, מעידים נתוני המכירות ב-2009 על שינוי מגמה.
לדבריה, "ירושלים אינה נשענת כיום על תושבי חוץ, והביקושים לדיור בעיר מגיעים מצד אוכלוסיות חילוניות ודתיות כאחד, כמו גם ממשפרי דיור ומזוגות צעירים. לדעתי, השנה עתידה להסתיים בנתוני מכירות גבוהים אפילו מאלה של 2007".