שתף קטע נבחר

יועצו של בלייר: גאה בתפקיד בריטניה בעיראק

בפני ועדת החקירה הבריטית לבדיקת מלחמת עיראק הופיע היום הפקיד הבכיר ביותר עד-כה - יועץ התקשורת של ראש הממשלה לשעבר טוני בלייר, היועץ, אליסטר קמפבל, לא הראה נקיפות מצפון על ההחלטה לפלוש לעיראק, אך ציין כי המציאות שטפחה על פניו הייתה קשה מאוד. "סדאם היה איום ייחודי"

אליסטר קמפבל, יועץ התקשורת לשעבר של טוני בלייר, הגן היום (יום ג') בוועדת החקירה לבדיקת מלחמת עיראק על ראש ממשלת בריטניה לשעבר ואמר כי "בריטניה יכולה להיות גאה בתפקיד שמילאה במלחמה". קמפבל שהוא הדמות הבכירה ביותר שהופיעה עד-כה בוועדה, עבר חקירה צולבת שנמשכה הרבה מעל למצופה - כחמש שעות.

 הוא התוודה כי "לא היה לו מעולם ספק" שעיראק תימצא כמחזיקה בנשק להשמדה המונית, והמציאות שטפחה על פניו היתה לו "קשה מאוד".

 

קמפבל אמר בין היתר כי הוא "עומד מאחורי כל מילה" שנכתבה בדו"ח משנת 2002, המתאר את הנשק להשמדה המונית שמחזיק סדאם חוסיין. הוא אמר כי אפילו שהמסמך היה יכול להיות "ברור יותר", הוא לא גרם לעיוות באיום שהציבה העובדה שנשיא עיראק לשעבר מחזיק בנשק מסוג זה.

  

במהלך חקירתו לא הראה קמפבל ולו לרגע אחד נקיפות מצפון על ההחלטה מעוררת המחלוקת לפלוש לעיראק ולהפיל את שלטונו של סדאם. הוא אמר כי טוני בלייר "מבין את ההתנגדות העזה לפעילות הצבאית בקרב חלקים נרחבים של הציבור הבריטי, אך הוא מאמין כי "אם לא היינו מתעמתים עם חוסיין היינו בדרך 'ליום גדול יותר של התחשבנות'".


אליסטר קמפבל. "האיום היה ייחודי" (צילום: רויטרס)  

 

אליסטר קמפבל שימש שיוועץ התקשורת של בלייר בשנים 1994-2003 וכראש מחלקת התקשורת בדאונינג 10 בשנים 1997-2003. הוא לקח חלק פעיל בשרטוט עמדות הממשלה, כפי שפורטו באותו מסמך מספטמבר 2002 בסוגיית הנשק להשמדה המונית שבידי עיראק -כולל הטענה השנויה במחלוקת שלעיראק יכולת לפרוש נשק זה בתוך 45 דקות.

 

"האם ניתן היה לעשות דברים אחרת? כמעט בטוח שכן", אמר בהתייחס לפלישה ב-2003. "כל פעולה ניתן לעשות אחרת, אך כשמסתכלים על התמונה הרחבה, על המנהיגות שטוני בלייר וממשלת בריטניה הפגינו - אני שמח מאוד שהייתי שם וגאה מאוד שיכולתי להשפיע", אמר קמפבל.

 

יועצו של טוני בלייר הכחיש את הטענות לפיהן ראש הממשלה לשעבר קיבל את הרעיון להחליף את המשטר בעיראק בפגישה עם נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש, בחוותו בטקסס באפריל 2002, וציין כי "זה פשוט לא נכון". הוא אמר כי בלייר עמד על-כך שהפיתרון הצבאי יהיה מוצא אחרון וכי יש למצות לפני כן את כל המהלכים הדיפלומטים ולקוות שהסוגייה "תיפתר בדרכי שלום".

 

"נראה שרוצים שאגיד שבלייר חתם עם היציאה למלחמה בניגוד לעובדות הנוגעות לנשק להשמדה המונית, ורק כדי להיפטר מסדאם - זה לא היה כך".

 כשנשאל על הנשק להשמדה המונית, אמר קמפבל כי הוא מאמין שעיראק היוותה "איום ייחודי" הואיל וסדאם חוסיין כבר השתמש בעבר בנשק כימי ולא היו דרכים לנהל עמו משא ומתן. הוא הוסיף כי בלייר התייעץ לכל אורך הדרך עם שרי מפתח ובהן ראש הממשלה הנוכחי ושר האוצר דאז, גורדון בראון. 

 

דיוני ועדת החקירה יגיעו בסוף החודש לשיא, כשלפני החוקרים יתייצב טוני בלייר עצמו. לאחר מכן צפויים להופיע בפני הוועדה גם שר החוץ לשעבר ג'ק סטרו ופוליטיקאים נוספים. בחודש מארס יופסקו הדיונים לקראת מערכת הבחירות בבריטניה חודשיים לאחר מכן. ביולי-אוגוסט יתחדשו הדיונים ובפני הוועדה יופיעו ראש הממשלה בראון ושר החוץ דיוויד מיליבנד. דו"ח הוועדה צפוי להתפרסם בסופ 2010 או תחילת 2011.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמפבל. מציאות קשה
צילום: רויטרס
מומלצים