שתף קטע נבחר
 

עד כמה מושחתים הישראלים?

שחיתות יכולה להתקיים רק בחברה שמגלה כלפיה סובלנות. אהוד ברק לא היה מרשה לעצמו להעסיק עובדת זרה לא חוקית אילו חשב שכך הוא עלול להמאיס עצמו על הציבור

מפכ"ל המשטרה אמר שישראל מדינה מושחתת. ואכן, בשנים האחרונות אנו מצטיירים יותר ויותר כמדינה כזו: שני ראשי ממשלה נחקרו בנוגע למעורבותם בעסקות נדל"ן תמוהות, אחד מהם חשוד שקיבל מעטפות עם דולרים במזומן, שר אוצר אחד בכלא ונחקרים חשדות לשחיתות בצמרת המשטרה ורשויות המס. מצד שני, שחיתות קיימת אפילו בנורווגיה ובדנמרק ובוודאי בצרפת ובארה"ב. היכן אנחנו עומדים יחסית לשאר העולם? האם בפרספקטיבה גלובלית ישראל מדינה מושחתת?

 

עדיין לא. במדינה מושחתת האזרחים נתקלים בשחיתות לא רק בדיווחי העתונות אלא בחיי היומיום. הבנק העולמי מעריך שבמדינה בעלת רמת שחיתות ממוצעת, אזרח נאלץ לשלם שוחד לכל פקיד עשירי לו הוא נזקק, כלומר, אחת לחודש לערך.

 

סכומי השוחד שאזרח ממוצע נדרש לשלם שקולים ל 3% מתצרוכתו. זה לא נשמע הרבה, אבל במונחים ישראלים הסכום המצטבר מגיע לכ-11 מיליארד שקל לשנה, סכום גדול בהרבה מעלות מערכת בתי המשפט ומתקציב המשטרה בישראל.

 

גרוע מכך, לעיתים קרובות פקידי הרשויות מעכבים במתכוון מתן אישורים שונים על מנת לסחוט תשלומי שוחד. כך למשל, סיפר מומחה מהבנק העולמי שנישלח לסייע לממשלת מכסיקו במלחמתה בשחיתות, שנעצר פעם על ידי צמד שוטרי תנועה שהקיפו את מכוניתו בחיפוש תואנה כלשהי לקנס. לאחר בחינה ממושכת הודיעו לו השוטרים שהספרים שנמצאו בתא המטען מחייבים רשיון הובלה, אבל הוסיפו שניתן להימנע מהמבוכה באמצעות תשלום של 50 דולר במזומן. כשסירב, נלקח לאחר לתחנת המשטרה ולאחר שעות של ויכוחים, כשהתברר לקצין התורן שמהסלע הזה לא ייצאו דולרים, שולח לדרכו.

 

עד לפני שנים אחדות סברו לא מעט כלכלנים ואנשי מדע המדינה שבעצם שחיתות מועילה לתפקוד הכלכלי כשהיא "משמנת את גלגלי הביורוקרטיה". כך למשל, ברוסיה ניתן לפתוח עסק במהירות רבה יותר מבבריטניה: כל שצריך הינו מתווך שישלם למפקד תחנת הכבאים המקומית, למישהו בתחנת המשטרה, ולפקידי העיריה הרלוונטיים. לעומת זאת בבריטניה יש לטרוח על התקנת אמצעי כיבוי אש ובטיחות, לעמוד בתקנים תברואתיים ולהמתין מספר חודשים לאישורים מהרשויות השונות. כמובן שברוסיה קורה לעתים קרובות יותר שבאי במועדוני לילה נשרפים למוות או שמתמוטטת רצפת אולם חתונות.

 

בשנים האחרונות השתכנעו הכלכלנים שפגעי השחיתות עולים בהרבה על יתרונותיה, והבנק העולמי העלה את המאבק בה לעדיפות גבוהה. עם זאת שיעורי ההצלחה של מדינות שניסו להיאבק בה אינם גבוהים מהסיכוי לשמר דיאטה לאורך זמן. לפני שנים אחדות נעשה מאמץ רציני להלחם בשחיתות בפרו. הוזמנו מומחים מהבנק העולמי שחקרו בקפידה את כיסי השחיתות החמורים ביותר, והושקעו סכומי כסף גדולים בהמצאת מנגנונים למיגורה. המומחים מצאו שאחד המקומות בהם השחיתות חמורה במיוחד הינה מערכת בתי המשפט שהצטברו בה תורים ממושכים. לפתרון הבעיה מונו כמה מאות עורכי דין לשמש ארעית כשופטים עד לחיסול הפיגור. ואכן הפיגור נסגר במידה רבה אלא שהתברר שהמערכת המשפטית, ובמיוחד השופטים הארעיים גבו כשני אחוזי תוצר כתשלום שוחד. במונחי התוצר הישראלי מדובר בכשמונה מיליארד שקל.

 

שחיתות יכולה להתקיים רק בחברה שמגלה כלפיה סובלנות. אילו הציבור סבר שהעסקת מנקה זרה בניגוד לחוק, או חבר כנסת שמושך פנסיה של מיליוני שקלים על תפקיד שביצע שנים אחדות בצבא ימאיסו אותו בעיני הציבור, אהוד ברק ונחמן ישי לא היו מרשים זאת לעצמם.

 

התרופה היחידה נגד שחיתות הינה חוסר נכונות של הציבור לקבל אותה. בסין יורים בפקידים מושחתים אך השחיתות שם חיה וקיימת. במדינה דמוקרטית הציבור מציב את הרף ומעניש בקלפי, אמצעי יעיל ביותר כנגד השחיתות. קדימה ידעה שהציבור אינו מוכן לבלוע את הסיפורים סביב אולמרט וזה נאלץ לפרוש מהחיים הציבוריים מה שימנע מאחרים לעשות דברים דומים.

 

תארו לעצמכם כמה רעים יהיו חיינו כאן אם בנוסף למילואים ולמסים הגבוהים, נצטרך לחשוש משוטרי תנועה שיעצרו אותנו רק על מנת לסחוט שוחד, שנפחד להרשות לילדנו לצאת למקומות בילוי שכל זיק יהפוך אותם למלכודת מוות, שנתהה מול כל פקיד מה הסכום הדרוש על מנת לרצות אותו, שבבית משפט יזכה זה ששילם יותר, ובעצם שלא נוכל לסמוך על אף אחד ועל שום דבר.

 

עדיין לא הידרדרנו לכך, אלא ששחיתות מחלחלת במהירות מלמעלה למטה, ובדרכה הורסת את הסולידריות בין האזרחים שעומדת בתשתית קיומנו כחברה.

 

דר" אבי שמחון הינו מרצה לכלכלה באוניברסיטה העברית ומתמחה בחקר השחיתות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי מרשה לעצמו?
צילום: jupiter
אבי שמחון
מומלצים