שתף קטע נבחר

ג'ק סטרו: לא רציתי מלחמה, אבל לא היתה ברירה

ועדת החקירה הבריטית לבדיקת הפלישה לעיראק שמעה את שר החוץ לשעבר, שלאחרונה פורסם כי הזהיר את טוני בלייר מפני יציאה למלחמה לא חוקית. "הדילמות המוסריות והפוליטיות היו קשות", הוא אמר, "אבל לא יכולתי להתנגד"

שר החוץ הבריטי לשעבר, ג'ק סטרו, התייצב היום (יום ה') בפני ועדת החקירה לבדיקת מלחמת עיראק והגן על ההחלטה לצאת למלחמה. עם זאת, הוא רמז כי שקל להתפטר ערב הפלישה ב-2003. סטרו, המכהן כיום כשר המשפטים, הגיש לוועדה מסמך בן 25 עמודים לפני שהחל את עדותו. הוא הכחיש בתוקף שהפלישה לעיראק התבססה על מודיעין שגוי. 

 

סטרו, שהפך לשר המכהן הראשון שהעיד בוועדה, עלה לכותרות השבוע לאחר שמכתב בו הוא הזהיר את ראש הממשלה לשעבר טוני בלייר מפני יציאה למלחמה פורסם בעיתון ה"סאנדיי טיימס".

בלייר עצמו, שספג ביקורת חריפה על החלטתו לפלוש לעיראק על סמך מידע מודיעיני מפוקפק, יעיד בפני הוועדה ב-29 בינואר.

 

המכתב נשלח לבלייר בחודש מרס 2003 - עשרה ימים לפני שראש הממשלה נפגש עם הנשיא האמריקני ג'ורג' בוש בחוותו בטקסס. לפי הדיווח ב"טיימס", סטרו העלה במכתבו שאלות לגבי מטרות המלחמה, וקרא לבלייר "לא לפלוש לעיראק רק על-מנת להביא לשינוי המשטר".

 

אך חברי קבינט אחרים כבר העידו כי סטרו לא הביע כל התנגדות ליציאה למלחמה בפגישות ודיונים שהתקיימו טרם ההחלטה. במזכר שהגיש היום לוועדה הוא סיפר: "הדילמות המוסריות והפוליטיות היו קשות. הייתי מודע לחלוטין לעובדה שהתמיכה שלי במלחמה היא הכרחית. אם הייתי מתנגד, ההשתתפות הצבאית של בריטניה בפלישה לא היתה אפשרית".


ג'ק סטרו מגיע לוועדת החקירה (צילום רויטרס)

 

במסמך שהוגש היום כתב סטרו גם כי "לא רציתי מלחמה. אבל המדיניות שגיבשנו כללה דיפלומטיה מגובה באיום. הגעתי להבנה שכדי לאכוף את פירוקה של עיראק מנשק לא היתה לנו ברירה אלא להתקדם לפעולה צבאית". הוא חזר על עמדתו של בלייר, לפיה גם אם המודיעין לגבי נשק להשמדה המונית בעיראק היה שגוי, זו לא היתה העילה היחידה למלחמה.

 

היועץ של בלייר: גאה בבריטניה 

התלבטויותיו של סטרו, כפי שבאו לידי ביטוי במכתב לטוני בלייר ב-2002, מחזקות את עמדתם של המתנגדים למלחמה ומבקרי הממשלה. סטרו כתב אז כי הפלישה לעיראק אינה חוקית וכי הוא מאמין שרוב שרי הלייבור לא יתמכו במהלך. קודמו של סטרו, רובין קוק, התפטר מהממשלה בעקבות היציאה למלחמה.

 

אליסטר קמפבל, יועץ התקשורת לשעבר של טוני בלייר, נחקר על-ידי הוועדה בשבוע שעבר, והביע עמדות נחרצות יותר. "בריטניה יכולה להיות גאה בתפקיד שמילאה במלחמה", הוא אמר, והוסיף כי הוא "עומד מאחורי כל מילה" שנכתבה בדו"ח משנת 2002, המתאר את הנשק להשמדה המונית שמחזיק סדאם חוסיין.

 

אחד הדיווחים שעוררו זעם בקרב הציבור בבריטניה גרס כי נהג מונית ששמע במקרה שני קצינים בצבאו של סדאם חוסיין מדברים על נשק להשמדה המונית היה המקור המודיעיני לטענת בריטניה שעיראק מסוגלת לירות טילים עם ראשי נפץ כימיים בתוך 45 דקות.

 

ועדת החקירה שהקימה בריטניה לבדיקת הפלישה לעיראק החלה לפעול בחודש נובמבר במטרה לבחון את תהליך קבלת ההחלטות בתקופה שלפני הקרבות ובטענות להולכת שולל בכל הנוגע לנסיבות שהובילו לפלישה. בחודשים הקרובים צפויים להיחקר עשרות גורמים צבאיים, פקידי ממשל וראשי סוכנויות הביון הבריטיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא היתה ברירה. סטרו
צילום: AP
הבא בתור. בלייר
צילום: חגי אהרון
מומלצים