נדחה הדיון על ביטול עמלות הבנקים
מוביל החוק, ח"כ דני דנון (ליכוד) ביקש הבוקר לדחות את הדיון לשבוע הבא, כדי לאפשר לו להיפגש עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, נוכח עמדתו השלילית של הבנק המרכזי כלפי הצעת החוק. לפי הצעת החוק, הבנקים לא יגבו עוד עמלה עבור השירותים הבסיסיים בחשבונות העו"ש
ועדת השרים לחקיקה לא תדון היום (ב'), כמתוכנן, בגורל הצעת החוק הפרטית לביטול עמלות הבנקים על שירותי העו"ש הבסיסיים. מוביל החוק, ח"כ דני דנון (ליכוד) ביקש הבוקר לדחות את הדיון לשבוע הבא, כדי לאפשר לו להיפגש עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, נוכח עמדתו השלילית של הבנק המרכזי כלפי הצעת החוק. דנון מקווה שיצליח לשנות עמדה זו לטובתו, אך ספק אם הדבר יעלה בידו.
- ביטול העמלות: הבנקים לוחצים על שרים להתנגד
- בנק ישראל: ירידה של 21% בעמלות העו"ש
- נפתח המאבק לביטול עמלות הבנקים
דנון טוען שהנגיד התערב אישית בוועדת השרים נגד הצעתו, בנוסף ללחץ הכבד שמפעילים הבנקים על השרים חברי הוועדה. בבנק ישראל מכחישים שהנגיד התערב אישית אבל מציינים כי את עמדת הבנק נגד החוק הבהירו לשרים המפקח על הבנקים רוני חזקיהו וגורמים אחרים בבנק.
הפסד ורווח
מה העמלות לא מגלות
אהוד פלג
ועדת הכלכלה תדון היום בהצעת החוק של המועצה לצרכנות וח"כ דני דנון לביטול עמלות העו"ש שמניבות לבנקים רווח של 900 מיליון שקל בשנה. מנכ"ל המועצה מסביר למה זה חשוב: "הבנקים מרוויחים עלינו פעמיים"
הצעת החוק הפרטית משותפת ל-15 ח"כי הקואליציה והאופוזיציה. מובילים אותה לצד ח"כ דנון הח"כים כרמל שאמה (ליכוד) ופאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו). יוזמת החוק היא המועצה הישראלית לצרכנות בעקבות מכתבים שהפיצה עליהם חתמו מאות אלפי צרכנים. תקליטור עם החתימות נשלח לשרים בוועדה.
לפי הצעת החוק, הבנקים לא יגבו עוד עמלה עבור השירותים הבסיסיים בחשבונות העו"ש, לרבות עמלת מינימום, בין אם הפעולה נעשתה באמצעות פקיד, השירות הטלפוני או דרך הכספומט.
מנכ"ל המועצה לצרכנות אהוד פלג קרא לשרים לדחות את הלחצים, ובלבד שהחוק יקבל את תמיכת הממשלה ובכך יובטח אישורו הסופי. פלג אמר שגם אין מקום להתרשם מהאיומים להעלות את הריביות כתחליף לעמלות. המועצה טוענת כי העלאת הריביות תגביר את כוח המיקוח של הצרכנים מול הבנקים בהשוואת תנאי כל בנק שתעורר תחרות ותפחית את הריביות.
"הבנקים לא יתנו לחוק לעבור בקלות", אומר פלג על סמך הניסיון שנצבר במאבק נגד העמלות שנערך בכנסת בשנים האחרונות. הצעת החוק היא שלב נוסף במאבק. "הבנקים לא יוותרו על הרווחים מהעמלות שעומדים בסדר גודל של מאות מיליוני שקלים בשנה. הם כבר מרווחים עלינו מעצם הפקדת הכסף שלנו בחשבון העו"ש, כך שגביית העמלות על הפעולות בחשבון היא לא מוצדקת".
איגוד הבנקים חוזר וטוען שהמסע נגד העמלות מנופח לא חסרים בו סממנים פופוליסטיים, בעיקר אחרי הרפורמה בעמלות שהסדיר המפקח על הבנקים בבנק ישראל, שגם נגדה נלחמו הבנקים עד שהם נאלצו להתפשר על קבלת הכרעתו של המפקח. אחרי הרפורמה, שבנק ישראל מתפאר בהצלחתה (למרות טענות הצרכנים שהם משלמים יותר על עמלות העו"ש הבסיסיות) אין לבנק סיבה לתמוך בביטול העמלות.
הלחץ של הבנקים על ועדת השרים והחשש שלהם מהחוק נובעים מלקחי הרפורמה. אם הליכוד הצליח לאכוף אותה על בנק ישראל ועליהם בהיותו באופוזיציה (כשהובילו אותה הח"כים דאז והשרים היום משה כחלון וגלעד ארדן), המכה שאורבת להם היום עלולה להיות כואבת יותר כאשר מובילים אותה ח"כי הליכוד, הפעם המפלגה השלטת בממשלה.
לפיכך, גם אם מסיבה כלשהי ועדת השרים לא תתמוך בהצעת החוק, אין זו ערובה לקבורתו. קשת הח"כים הרחבה החתומה על החוק, יכולה לגייס בלי מאמץ את הרוב להעברתו בקריאה הטרומית, קל וחומר בוועדת הכלכלה שאחראית על הנושא אשר גם היא בשליטת הליכוד.
ח"כ דני דנון, יוזם הצעת החוק
צילום: עידו ארז
מומלצים