שתף קטע נבחר
 

במטרה להגן על קשישים: רפורמה בדיור המוגן

הצעת חוק ממשלתית תפעל להרחיב את הפיקוח על בתי הדיור המוגן ולהגביר את השקיפות. בין השינויים הצפויים: כל פרטי ההתקשרות יפורטו לפני החתימה ולא ייגבו תשלומים חריגים. בבתי האבות טוענים: "החוק דווקא ייקר את השירותים לדיירים"

חתמתם על חוזה להתגורר בבית אבות ואחר כך גיליתם שלא קיבלתם את כל מה שהובטח לכם? נדרשתם פתאום לשלם עוד כספים לבית הדיור המוגן? הצעת חוק ממשלתית חדשה, שנועדה להגביר את הפיקוח והגילוי הנאות בתחום בתי הדיור המוגן, תוגש בימים הקרובים לממשלה. המטרה: לעשות סדר בענף שמגלגל מיליארדי שקלים, וכולל כיום 14,500 קשישים ברחבי הארץ. את הצעת החוק יזם שר הרווחה, יצחק הרצוג.

 

 

"חוק הדיור המוגן בא כמענה לקריאות של קשישים רבים שמחו בפניי על היעדר הגדרה ברורה של זכויותיהם וחובותיהם לעומת הזכויות והחובות של המפעיל כלפיהם", אומר הרצוג, "מטרת החוק היא להגן על הדיירים, על כספם ועל רמת השירות הניתנת להם. חובתנו לעשות הכל כדי להגן על דיירים אלו. הצעת החוק לוקחת בחשבון את מכלול האינטרסים של כל הצדדים הנוגעים בדבר".

 

חלק מהקשישים משלמים כיום מיליון שקל ויותר עבור הדירה הקטנה בבית האבות, ועוד דמי אחזקה חודשיים של אלפי שקלים. א' (82) עבר עם רעייתו (79) לבית דיור מוגן בשרון. הם מכרו את דירתם ברעננה, והכסף הלך כולו לפיקדון. למרות שהם מקבלים פנסיה, הם בקושי מצליחים לשלם את דמי האחזקה.

 

לדברי א', "העלויות גומרות אותנו. לא קראנו טוב את הסעיפים הקטנים, וכששאלנו לא ממש הסבירו לנו. לא ידענו שזה לא כולל ארוחות והרבה הוצאות בצד. חשבנו שנוכל להתרווח כאן בבריכה, אבל צריך להיות מיליונרים בשביל זה. הילדים לוחצים שנעזוב, כי כל הזמן הם צריכים להשלים לנו את החסר.

 

"יש הרגשה שלא הייתה שקיפות מלאה. אם היינו יודעים מה ההוצאות האמיתיות ומה נקבל, לא היינו נכנסים להרפתקה הזו. כל מה שרצו היה למכור לנו, והשתמשו לצורך כך בכל שיטות השכנוע. אנחנו מרגישים שאנחנו לא זוכים למידת הכבוד הראויה, ושההנהלה של המקום רואה בנו נודניקים".

 

מוקשים בחוזה

הצעת החוק מבקשת להסדיר את מערכת היחסים בין דיירי הדיור המוגן לבעלים, במטרה להבטיח את מעמדם וזכויותיהם של הדיירים. בין היתר, מוצע שלבתי הדיור המוגן יינתן רישיון לאחר שיעמדו בדרישות הנוגעות לשירותי חובה, בהן הקמת מחלקה סיעודית. המטרה היא להבטיח כי שהות הדיירים ביחידת הדיור תהיה רצופה ולא תיפגע כתוצאה מאי-הבטחת זכויותיהם הקנייניות ביחידת הדיור. עוד מוצע לא להתיר לבית הדיור לגבות תשלומים שלא פורטו בהסכם ההתקשרות.

 

שר הרווחה ימנה מפקחים שתהיה להם סמכות לדרוש ולקבל מידע ומסמכים רלוונטיים. סעיף נוסף נועד להבטיח כי עוד לפני שייחתם הסכם ההתקשרות ימסור המפעיל לדייר מסמך "גילוי נאות" ובו יפורט כל המידע החיוני אודות בית הדיור והתנאים אשר יחולו על ההתקשרות בינו למפעיל בית הדיור המוגן.

 

לאה שץ (70), סופרת ויו"ר נציגות עמותת דייר דיור מוגן, נמצאת בבית הדיור המוגן "אחוזת צהלה" קרוב ל-4 שנים. "הדיירים הם ציבור שבוי", אמרה אתמול, "החוזה עליו הם חותמים בטרם כניסתם למעון הדיור המוגן אינו משקף את מכלול הפרטים והדקויות, ובכלל זה העלאות בתשלומים או קיצוצים בשירותים.

 

"החוזה מכיל המון סעיפים, והדייר לא יכול לעלות על כל ה'מוקשים' בחוזה. יש מקומות מרוחקים, למשל, שמבטיחים הסעה שתעזור בהתניידות היומיומית, אבל בפועל זה קורה רק 3 פעמים ביום. אין מסירת מידע מלא. אני קוראת את החוזה כל שנה מחדש, ומגלה כל פעם פרטים חדשים".

 

לדברי שץ, "לפני כ-4 שנים חתמתי על חוזה מסוים. דייר אחר נכנס שנה אחריי, והובטחו לו דברים שונים ממני. יש מקומות דיור מוגן בהם אתה נדרש לשלם על כל דייר אורח שמגיע להתארח אצלך ללילה, ויש מקומות שלא מחויבים כלל. אין בהירות ואחידות בחוזים".

 

הרחקת חאפרים מהתחום

בהצעת החוק נכתב גם כי קיימים שירותים שבית הדיור המוגן חייב לספק לדייר בתחום הבריאות, שמירה, אחזקה וניקיון, עבודה סוציאלית ועוד. בנוסף, רשאי בית הדיור המוגן להציע שירותים נוספים. עם זאת, לא יוכל בית הדיור המוגן לחייב את הדייר לצרוך את השירותים הנוספים, אלא אם נתן הדייר במפורש את הסכמתו לכך.

 

במרבית בתי הדיור המוגן נדרש הדייר להפקיד תשלום חד-פעמי בעת כניסתו. בהצעה נקבע סעיף שמסדיר את המועדים שבהם על המפעיל להשיב את הפיקדון. עקב החשש כי אם בית הדיור המוגן ייקלע לקשיים לא יוכלו הדיירים לקבל כספם חזרה, מוצע לקבוע בטוחות שעל בית הדיור המוגן לתת לדייר כדי להבטיח את הכספים. הבטוחות המוצעות הן ערבות בנקאית לדייר או הפקדת שיעור מסוים מסכום הפיקדון בידי נאמן.

 

יורם בן פורת, מנכ"ל הרשת הפרטית משכנות כלל, מתנגד להצעת החוק: "מכיוון שהדיור המוגן ברמת 5 כוכבים נשלט על ידי גופים פרטיים ונמצא בתחרות מתמדת, הכל שקוף וזמין. כל התערבות רגולטורית תוביל את הדיור המוגן להיראות כמו הענף הסיעודי שנמצא בפיקוח. אין שקיפות יותר גדולה ממה שיש היום".

 

לעומתו, גיל רובינשטיין, מבעלי אחוזות רובינשטיין, אמר אתמול: "אנחנו בעד הסדרת התחום. זה ירחיק חאפרים מהתחום".

 

איגוד בתי האבות דורש פגישה דחופה עם השר הרצוג במטרה למחות בפניו על חוק הדיור המוגן. לדברי רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי אבות ודיור מוגן, "החוק המוצע פוגע אנושות בדיירי הדיור המוגן, ומייקר באופן מהותי את תנאי המחיה בבתי הדיור המוגן. הדיירים העצמאים לא זקוקים לפיקוח מטעם השלטונות על אורח חייהם".

 

הכתבה פורסמה לראשונה הבוקר (ד') במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מטרת החוק: להגן על הדיירים
צילום: סי די בנק
מומלצים