שתף קטע נבחר

 

ביטול עמלות העו"ש בבנקים - להכרעה הבוקר

בשל פעילות נמרצת של בנק ישראל המתנגד להצעת החוק לא מסתמן רוב בוועדת השרים לענייני חקיקה. ח"כ קירשנבאום, יוזמת החוק: "העמלות בחשבונות העובר ושב הפכו למקור הכנסה שערורייתי של הבנקים"

ועדת השרים לענייני חקיקה תחרוץ הבוקר (ב') את גורלן של שתי הצעות חוק זהות שעניינן ביטול עמלות הבנקים. הצעה אחת הוגשה על ידי ח"כ דני דנון (ליכוד), והשניה על ידי ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו). ההצעות נדחו פה אחד בידי 8 השרים החברים בוועדה, שבראשה עומד שר המשפטים, יעקב נאמן.

 

כתוצאה מלובי אינטנסיבי, ופעילות נמרצת של בנק ישראל כנגד אישור החוק, לא מסתמן רוב לאף אחת מהצעות החוק. יחד עם זאת חברי הכנסת נחושים להביא את החוק להצבעה הבוקר בוועדה, ובהמשך השבוע אף לקריאה טרומית במליאת הכנסת. 

 

הצעות החוק מבקשות לאסור על גביית 13 עמלות עובר ושב בחשבונות הבנק. זאת בשל, הרפורמה בתחום הבנקאות ב-2008, שלדברי מגישי הצעות החוק, לא הוכיחה את עצמה ולא קידמה תחרות בין הבנקים והוזלת העמלות.  

 

ההתנגדות בוועדה נובעת בעיקר בשל עמדתו של בנק ישראל המתנגד להצעה ודוחה התערבות בענף בטענה כי ביטול העמלות יתורגם לעלויות אחרות מהן יינזקו אף יותר לקוחות הבנקים וכן יפגע ביציבות המוסדות הפיננסיים. הנגיד סטנלי פישר פנה לפני כשבועיים בצעד חריג לשרים שיושבים בוועדה וביקש מהם לדחות את החוק.

 

ח"כ דנון נפגש עם הנגיד לפני כשבוע אך האחרון לא שינה את עמדתו. מקורבים לוועדה טוענים, כי שר המשפטים ושר האוצר מובילים את קו ההתנגדות לאישור החוק, בעוד ששרי 'ישראל ביתנו', שר התקשורת, השר להגנת הסביבה, ושר המדע תומכים בחוק. בנוסף, איגוד הבנקים מפעיל את חברת הלובי 'פוליסי' של בוריס קרסני כדי לשכנע את השרים להתנגד לחוק. בשבועות האחרונים שוחחו בכירים מאיגוד הבנקים עם ארבעה שרים בנושא.  

 

גם המועצה לצרכנות הפעילה לובי אינטנסיבי מול השרים ושכרה את שירותיו של השתדלן ניר קלינר. בעזרתו הפעילה המועצה לחץ על הח"כים והשרים לתמוך בהצעה לביטול העמלות. בנוסף ארגנה המועצה הפגנות ססגוניות, ופרסמה תוצאות של סקרים דרכם ביקשה לדחוק בח"כים לתמוך בעמדתם. 

 

 ח"כ קירשנבאום אמרה אתמול כי "העמלות בחשבונות העובר ושב הפכו למקור הכנסה שערורייתי של הבנקים. רווחיו של הבנק הינם משני הכיוונים. ראשית מהעמלות שהוא גובה על המשכורת שמועברות אליו, ופעם שנייה בכך שהוא משתמש בכסף. עלינו כמחוקקים להפסיק את החגיגה. כולי תקווה שחוק זה יעבור בוועדת השרים ואז נתחיל בחקיקתו הסופית".

 

מאיגוד הבנקים נמסר כי "היוזמה לביטול עמלות העו"ש נשענת על ססמאות ריקות מתוכן ומתעלמת מהעובדות. איגוד הבנקים לא ייגרר לדמגוגיה זולה המבוססת על עצומות ומשאלים תוך התעלמות בוטה מהעובדות הפשוטות. העובדות היבשות מדברות בפני עצמן: מחקרים בינלאומיים אובייקטיביים בתחום הבנקאות לא מצאו אף לא מדינה אחת בעולם שבה הבנקים אינם גובים מלקוחותיהם עמלות בגין שירותי עובר-ושב ומבססים את כל הכנסותיהם על המרווח הפיננסי. 

 

"בניגוד מוחלט לטענות שמעלה המועצה הישראלית לצרכנות, מחירי העמלות בארץ הוזלו. הבדיקות העדכניות האחרונות רלבנטיות לרבעון השלישי של 2009, ולפיהן חלה ירידה של 21% בהוצאה על סל שירותים נפוצים בחשבון העו"ש (כולל מסגרת אשראי) והלוואות צרכניות. הוצאה זו ירדה מ-22.9 שקל לפני הרפורמה, למחיר של 18.1 שקל ברבעון השלישי של 2009. 

 

קשה להבין כיצד דווקא גוף צרכני האמון על טובת הצרכנים בוחר להתעלם מנתונים ועובדות המצביעים על כך שהעמלות בישראל נמוכות ביחס לעולם ועל כך שמחירי העמלות נמצאים במגמת ירידה. יש לקוות כי התעלמות זו אינה נובעת משיקולים שאינם ענייניים".

 

מהמועצה לצרכנות, שעזרה בגיבוש החוק מדגישים כי מדובר בחוק צרכני חשוב. במועצה מוסיפים כי פסיקה שנעשתה ביום חמישי האחרון על ידי בית המשפט העליון מחזקת את טענתם כי העמלות יקרות מדי. אהוד פלג, מנכ"ל המועצה לצרכנות אמר, כי "אין ספק שהבנקים מפעילים לחצים כבדים של הרגע האחרון על השרים. המועצה לצרכנות בשם כל הצרכנים בישראל סומכת על השרים שידעו להגן על הצרכנים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת המועצה לצרכנות נגד העמלות
צילום: פז בר
מומלצים