יו"ר חב' חשמל הפורש: הצלתי את המדינה מעלטה
מוטי פרידמן אמר במסיבת עיתונאים לסיכום כהונתו: "התחזית ל-2010 היתה מחסור של 2% ברזרבות החשמל, שפירושו עלטות תכופות במשק. מאז הגדלנו את הרזרבות ב-18%". לדבריו, "כיום חברת החשמל יציבה ואיתנה וברכיה אינן רועדות"
"חברת החשמל היתה לפני שלוש שנים על סף כאוס. כיום היא חברה יציבה ואיתנה שברכיה אינן רועדות", כך סיכם היום (יום ב') יו"ר חברת החשמל מוטי פרידמן, במסיבת עיתונאים לרגל סיום תפקידו אותו החל בשנת 2007. אם להסתמך על דברי פרידמן, הרי שבלעדיו המדינה היתה שרויה כעת בעלטה - פשוטו כמשמעו.
לדברי פרידמן: "באתי לחברה במטרה להביא אותה לרפורמה, מה שהממשלה מנסה לעשות מאז 1995, אבל החברה לא היתה יציבה ולכן שמנו את הרפורמה בצד. הרגשתי שהרפורמה היא ניתוח בגוף של אדם עם התקף לב ומחסור בחמצן ושצריך לתת לו קודם כל טיפול נמרץ. התחזית ב-2007 לשנת 2010 היתה מחסור של 2% ברזרבות החשמל, שפירושו עלטות תכופות במשק. מאז הגדלנו את הרזרבות ב-18% באמצעות הקמת טורבינות עם יכולת קיצור של 1700 מגה וואט, כלומר, הגדלה של 20% ביכולת ייצור החשמל. מדובר בתוכנית חירום חסרת תקדים בקנה מידה בינלאומי".
פרידמן סיפר כי זו הפעם הראשונה בה מימנה חברת החשמל את תוכנית החירום כולה. למעשה פרידמן טען, כי הצליח לכופף את רשות החשמל ולממן את הרפורמה באמצעות העלאת תעריפים.
"כשהגעתי כל ערוצי המימון היו חסומים בפני החברה, חוץ מהנפקות לא סחירות של אגרות חוב בשוק הישראלי. למנהלי הגופים המוסדיים בארץ נמאס מהערוץ הזה והם עמדו לחסום לנו גם אותו. מאז הצלחנו לגייס מיליארדי שקלים בשנה ולהחזיר הלוואות של מיליארדי שקלים מבנקים ובתי השקעות בישראל ובחו"ל, וכל זה בתקופה של משבר כלכלי ובלי שנאלצנו לבצע שום 'תספורת' (קיצוצים ופיטורים, ת.ג.) בחברה."
"הובלנו מהלך הרואי של כניסת גז טבעי למשק. אחוז השימוש בגז טבעי בישראל הוא מהגבוהים במערב למרות אופיו המיוחד והמסוכן של משק החשמל כאן. החברה סבלה ב-2007 מהיעדר מחויבות לאינטגריטי ואילו כיום אין מנהל בחברה שאינו יודע שהוא מחויב לאינטגריטי כלפי כל הגורמים בחברה ומחוץ לה וצפוי לסנקציות אם לא יעמוד במחויבותו הזאת. המוטו שלי הוא לפעמים האמת היא גם אופציה והצלחתי להטמיע את המוטו הזה בחברה".
באשר לרפורמה בחברת החשמל אמר פרידמן כי: "בתוך כמה ימים או שבועות יתחדשו הדיונים על הרפורמה". יצוין כי פרידמן הודיע בשנה שעברה כי בשל המבוי הסתום במשא ומתן על הרפורמה הוא עומד ליישם באופן חד צדדי תוכנית התייעלות אגרסיבית שתכלול פרישה ואף פיטורים של אלפי עובדים.
התוכנית נתקלה כצפוי בהתנגדות עזה של הוועד, אך פרידמן הבטיח שעד ה-15 באוגוסט 2009 ייחתם הסכם לאישור התוכנית. מאוחר יותר נקבע הדד ליין של פרידמן עד ראש השנה תשס"ט, ולאחר מכן לזמן בלתי מוגבל.
בתחילת השנה הנוכחית הודיע פרידמן כי מאחר והעובדים מתנגדים ממילא להתייעלות שלא במסגרת רפורמה הוא מציע להם ולממשלה עסקת חבילה שתכלול גם התייעלות וגם רפורמה. כלומר, תוכנית הרפורמה שנמצאת כעת על השולחן כוללת פיצול של החברה, הלאמה של תחנות הכוח שלה והעברתן לניהול של חברה ממשלתית אחרת ולאחר מכן הפרטה חלקית שלהן.
ועד עובדי החברה מעולם לא הצהיר שהתוכנית מקובלת עליו, אבל פרידמן משוכנע שהרפורמה תצא לדרך בקרוב. לדבריו: "ב-2007 עמדנו באין מוצא על סף מאבק אלים עם העובדים. מאז גיבשנו מתווה מוסכם לשינוי מבני שיפתור כמעט את כל הבעיות האסטרטגיות של החברה. העובדים שפעם פחדו להגיד את המילה רפורמה מוכנים לדון בה כעת."
"פתרנו את הוויכוח הארוך עם העובדים על בעיית הפנסיה שלהם, ולמעשה, כרגע אין לנו כמעט מחלוקת עימם. שתי הצלעות במשולש – ההנהלה והעובדים, מחכים לצלע השלישית – הממשלה שתצטרך לקבל החלטות. הממשלה כבר הבינה שחלק מהתוכניות שלה בעבר אינו ישים וכעת אנחנו מחכים לשמוע ממנה את עמדתה החדשה ולפתוח את הדיונים עמה. רפורמה בחברה תוביל לתהליך חשמל הוגן. בטווח הקצר אנחנו מתנגדים להורדת תעריפי החשמל שהתבצעה לאחרונה,אבל בטווח הארוך אנחנו לא רוצים בשום פנים להשאיר את התעריף הגבוה."
פרידמן התייחס גם ליוזמות הרבות במשק להקמת תחנות כוח פרטיות, שאחדות מהן אמורות להיפתח כבר השנה ואמר: "חשמל פרטי הוא טוב לחברת החשמל. כל מונופול שרוצה להישאר כזה חייב לגדל לצידו תחרות מוגבלת ולכן אנחנו מעודדים את הקמת התחנות הפרטיות. חברת החשמל היא חברה בעלת מובילות עולמית והיא תישאר כזו", סיכם פרידמן.