שתף קטע נבחר

5,000 עובדים סוציאלים "מופרטים" רוצים להתאגד

איגוד העובדים הסוציאלים פנה בבקשה לאגד תחת ההסתדרות החדשה כשליש מהעובדים הסוציאלים בישראל, המועסקים בתנאים שונים בחברות כוח אדם, עמותות וארגונים

איגוד העובדים הסוציאלים, איגוד מקצועי בהסתדרות העובדים, סיכם עם ההסתדרות על  צירפם של יותר מחמשת אלפים עובדים סוציאלים המועסקים בעמותות, ארגונים ובחברות כוח אדם - להסתדרות. עו"סים האלה מהווים כשליש מכלל העובדים הסוציאלים בישראל.

 

במסגרת איגוד העובדים הסוציאליים הוקם תא מיוחד, שמטרתו לדאוג לזכויות ולתנאי העבודה של העובדים הסוציאליים המופרטים, לאגדם במסגרת ההסתדרות ולקדם יצירת מנגנוני פיקוח על זכויות העובדים המופרטים, תוך קביעת סנקציות על מקומות עבודה שיעסיקו עובדים סוציאליים בצורה פוגענית.

 

זוהי התארגנות ראשונה של עובדים מופרטים במסגרת איגוד מקצועי בהסתדרות. לדברי יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, בשנים האחרונות יש מגמה זוחלת של הפרטת שירותי הרווחה, המגיעה כבר למימדים של כ-40 אחוז מכלל שירותי הרווחה במדינת ישראל, תוך העסקת עובדים סוציאליים בצורה פוגענית, המונעת מהעובד זכויות בסיסיות המוגדרות בחוקי העבודה.

 

"העסקה פוגענית זו של עובדים סוציאליים", טוען פרי, "פוגעת באיכות השירות הניתן ללקוחות הרווחה המופרטים ושומטת מאיש המקצוע את בטחונו התעסוקתי, מקשה עליו לתת שירות ראוי ומשפיעה על עתידו ומעמדו של מקצוע העבודה הסוציאלית".

  

ענבל שלוסברג עומדת בראש תא העובדים הסוציאליים המופרטים (עמותא), שהציב לו למטרה להילחם בתופעות אלה, תוך ייצוג עובדים סוציאליים המועסקים על-ידי עמותות, חברות כוח אדם וחברות פרטיות, חיזוק מעמדם ושיפור תנאי העסקתם. "לבד מביסוס מעמדם של העובדים הסוציאליים המופרטים ושילובם במסגרת האיגוד", אומרת שלוסברג, "נפעל גם ליצירת מנגנוני פיקוח על זכויות העובדים המופרטים, קביעת סנקציות על מקומות עבודה שלא יעמדו בסטנדרטים הרצויים, תוך דרישה חד משמעית ממשרדי הממשלה שלא להתקשר במכרזים עם עמותות המעסיקות את עובדיהן בתנאים פוגעניים".

 

 

הקמת תא "עמותא" במסגרת איגוד העובדים הסוציאליים הוא המשך לפעילותו של מוקד הזכויות לנפגעי ההפרטה, שהקים האיגוד בשיתוף המחלקה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן-גוריון, לפני כשנתיים וחצי. המוקד פועל כיום בכל הארץ, באיתור, ארגון, טיפול והתמודדות עם עובדים סוציאליים "נפגעי הפרטה", שעל רובם לא חלים הסכמי השכר הקיבוציים והטבות סוציאליות שונות. לדבריהם, קיים קושי רב להגיע לאותם עובדים, שכן רבים מהם חוששים להתאגד, מפחד המעסיק, ומחשש לאיבוד מקום עבודתם.

  

"בשנים האחרונות מובילה הממשלה מדיניות הפרטה זוחלת של שירותי הרווחה, במסגרתה מופרטים אט-אט שירותי רווחה רבים לכל המוזיל במחיר", אומר פרי. "בכך מסירה המדינה את אחריותה, הן מהאוכלוסיות החלשות והן מאלה העומדים בחזית ומטפלים בהן - העובדים הסוציאליים. למרות שההפרטה היא איטית ונעשית על-פי רוב בהיחבא, תפקידנו כאיגוד מקצועי להילחם נגד כל הפרטה כזו, ומאידך לדאוג למיצוי זכויותיהם של העובדים המופרטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
מומלצים