שתף קטע נבחר

ראש אכ"א: לנהוג באופן שווה כלפי כל נכי צה"ל

האלוף אבי זמיר אמר בעדותו בוועדת גורן: "חייל בשירות חובה, גם אם הוא חלה, וגם אם הוא נפצע, צריכים לתת לו את כל המענה הנדרש". קודמו בתפקיד, אלעזר שטרן, חשב אחרת: "הילדים לא יבואו להניח דגל על כל קבר בבית עלמין צבאי, כי בדפים שהם יקבלו יהיה כתוב שזה התאבד וזה נהרג בתאונה"

לא להפלות בין נכים לנכים - כך סבור ראש אגף כוח אדם בצה"ל, האלוף אבי זמיר, שהצהיר היום (ה') כי יש לנהוג באופן שווה כלפי חיילים בשירות סדיר שנפגעים - בין אם בקרב, ממחלה או במהלך חופשה.

 

 

האלוף זמיר העיד בפני ועדת גורן, הבוחנת ביצוע רפורמה באגף השיקום במשרד הביטחון. "יש לנו אחריות מלאה לכל בני ה-18 המתגייסים ויש לטפל בהם בכל מצב", אמר האלוף.

"חייל בשירות חובה, גם אם הוא חלה, וגם אם הוא נפצע, גם אם זה היה ביום שישי בערב, אנחנו צריכים לתת לו את כל המענה הנדרש".

 

האלוף זמיר הציג עמדה זהה לגבי אנשי מילואים - ואילו לגבי אנשי קבע, ציין כי אם אלה מצהירים על מחלה שאינה קשורה לשירותם - היחס צריך להיות בהתאם לאחר שחרורם. "כל עוד הם בצבא - הם יקבלו את הטיפול הנדרש", הוא הבהיר. עוד ציין האלוף זמיר, כי לוחמי המוסד והשב"כ צריכים להינות אף הם מיחס זהה כמו החיילים, ואילו במשטרה רק אלה שנפגעו במהלך פעילות ביטחונית.

 

ראש אכ"א לשעבר: מי יניח זר על קבר מתאבד?

בפני הוועדה הופיע גם ראש אכ"א לשעבר, האלוף (במיל') אלעזר שטרן. הוא הציג עמדה שונה, לפיה יש להעניק זכויות אחרות לחיילים ביחידות קרביות שנפגעו בקרב. "בעוד 50 שנה הילדים של רמת-גן, תל-אביב ורמת-השרון לא יבואו להניח דגל על כל קבר בבית עלמין צבאי, כי בדפים שהם יקבלו על הנפטרים יהיה כתוב שזה התאבד וזה נהרג בתאונת דרכים", הוא אמר ובכך הבהיר את עמדתו לפיה יש ליצור אבחנה בין החיילים, יחידתם ונסיבות פציעתם.

 

שטרן ציין עוד כי יש לשמור על קדושת בית העלמין. "זה דבר שמאיים, עליי ועלינו להיות שומרי הסף של בתי העלמין הללו... הדבר שמאיים עליי זה אותו אבא שאומר 'הבן שלי נהרג בקרב ולידו קברו חייל שנסע כמו מטורף מאפיקים לטבריה, ובדרך הוא הרג את עצמו ואת זאת שישבה לידו'. לדעתי זה לא מקרה קיצוני או יחידי".

 

ראש אכ"א לשעבר הבהיר, כי אינו מבקש להוציא מבית העלמין הצבאי כל חלל, אך לא להתייחס באופן שווה ללוחם שמת בקרב לבין חברו שנהרג בעת שהיה נפקד מהשירות. "אני לא יכול לדעת אם ההירדמות שלו על ההגה לא היתה כתוצאה מהעייפות של השטח,

אבל בכל מקרה אני רוצה שהלוחם יידע שאנחנו רואים אותו בעדיפות, אם אתה מוכן לתת את החיים שלך למדינה, אז אנחנו חבים כלפיך הכל, עד הקבר... אצלי בבית כנסת עושים 'מי שבירך לנעדרי צה"ל' ושמים חייל שנפקד מהיחידה שלו באותה רשימה עם רון ארד, זו חולשה מצטברת לאורך השנים".

 

באשר לזרועות ביטחון אחרות, ציין האלוף במיל' שטרן, כי אין להשוות בין מפקד כלא למג"ד בגולני. "איך אפשר להשוות מג"ד בגולני לשומר בבית הסוהר? כמה שומרים בבית הסוהר נהרגו בשנים האחרונות, או נהיו נכים כתוצאה מהדברים האלה?".

 

בפני חברי הוועדה העיד גם מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, האלוף (במיל') עמוס ירון. הוא ציין כי בעבר, כשביקש לבצע שינויים שונים באגף השיקום, נתקל בסירוב מהדרג הפוליטי. לדבריו, יש להטיב כמה שניתן עם נכים קשים, אך לשקול היטב את הטיפול לנכים שאינם מוגדרים באופן הזה, כך למשל בתדירות החלפת רכבם, באופן פחות תדיר.

 

יו"ר ארגון נכי צה"ל, חיים בר, מסר בתגובה לעמדות הקצינים הבכירים: "לנוכח הדעות החלוקות שנשמעו היום בוועדת גורן, ראוי שחברי הוועדה יסבו את תשומת ליבם אל המלצות דו"ח הביניים של צוות הבדיקה מטעם ועדת חוץ וביטחון, בראשות ח"כ ישראל חסון, שהוצגו אתמול. ארגון נכי צה"ל מצר על העובדה שהאלוף במיל' עמוס ירון, מי שעמד בעברו בראש הגוף האמון על שיקום נכי צה"ל, תומך ביצירת אבחנה בין אלו שנפגעו במהלך שירותם הצבאי לבין נפגעים אחרים, זאת בניגוד לעמדת ראש אכ"א האלוף זמיר, שהמליץ לחברי ועדת גורן להתייחס גם לפן הערכי הטמון בסוגייה זו, ולא רק לפן הכלכלי. החוב של מדינת ישראל כלפי נכי צה"ל אינו חוב כספי, אלא חוב מוסרי, ואל לנו לשכוח זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף זמיר. לא להבדיל
צילום: אבישג שאר-ישוב
האלוף במיל' שטרן. יש הבדל
צילום: ירון ברנר
מומלצים