תנו לילדים לשחק - בלי לחרב את העולם
אנחנו רוצים להיות הורים טובים ולתת לילדים שלנו הכל והכי טוב. אבל זה לא תמיד טוב בשבילם, וגם לא טוב לסביבה: עוד צעצוע מפלסטיק ועוד משחק עם סוללות רק יוצרים ערימת פסולת ענקית, צבעונית ורעילה. קבלו טיפים: איך לשעשע את הילדים בלי לפגוע בהם או בסביבה?
עוד צעצוע ועוד משחק - אנחנו הרי רוצים להיות הורים טובים ולתת לילדים שלנו הכל והכי טוב שיש. אבל לפעמים זה דווקא הפוך: יותר זה פחות. כשמרעיפים עליהם מכל טוב דווקא פוגעים בהתפתחות שלהם.
ויש גם את העניין הזה של הסביבה: כשמציפים את הזאטוטים בעוד ועוד צעצועי פלסטיק, יוצרים מפגע סביבתי צבעוני ורעיל: ראשית, משום שהפלסטיק הוא תוצר לוואי של תעשיית הנפט. שנית, משום שרבים מצעצועי הפלסטיק מיוצרים במדינות כמו סין, שם החשמל שמפעיל את בתי החרושת מופק משריפה של פחם מזהם. ולבסוף - משום שכל צעצוע בא יומו, וכשהוא ייקבר באדמה הוא יפלוט זיהום לקרקע, לאוויר ולמים במשך שנים רבות. חוץ מזה, בפלסטיק יש הרבה חומרים רעילים שפוגעים בהם.
אז איך לשעשע את הילדים בלי לפגוע בהם או בסביבה?
בריאות דבר ראשון: צעצועים מפלסטיק מכילים חומרים מרככים, צבעים וכימיקלים דמויי הורמונים (בינהם ביספינול A - הידוע כ-BPA - ועלה למודעות בעקבות המצאתו בבקבוקי תינוקות מסויימים). חומרים אלה חשודים בפגיעה במערכת ההורמונלית של תינוקות ופעוטות ולעיתים גם חשודים כמסרטנים.
וגם בריאות לסביבה: לא צריך לספר לכם שפלסטיק הוא חומר מאד בעייתי מבחינה אקולוגית. הוא עמיד מאד, מתפרק לאט ובתהליך הפירוק שלו משתחררים חומרים רעילים וגזים לאוויר. שריפת פלסטיק איננה פיתרון כי היא רק מחמירה את זיהום האוויר. מיחזור הוא דרך אחת להפחית את כמות הפלסטיק בעולם, אבל גם היא מוגבלת כי לא כל פלסטיק ניתן (או כדאי) למחזר. הדרך היחידה להתמודד עם ים הפלסטיק שמציף אותנו היא לרסן את עצמו ולקנות פחות מוצרים מפלסטיק - כדי שהיצרנים יפסיקו גם הם לייצר כל כך הרבה ממנו.
במיוחד מומלץ להפחית את השימוש בפלסטיק מסוג פוליקרבונט ופוליויניל כלוריזל (PVC) - שניהם מכילים BPA. אם אתם מוכרחים, השתמשו באלטרנטיבות כמו פוליאתילן (PETE); זה החומר ממנו עשויים גם בקבוקי השתיה מפלסטיק ואותו ניתן למחזר בקלות יחסית.
המסקנה: העדיפו צעצועים מבד או מעץ מלא (ולא מסיבית או עץ סנדביץ', שמדביקים אותם בעזרת דבק רעיל).
אילו צעצועים? רוב הצעצועים צבעוניים מאוד, כדי לגרות את הילדים. אני דווקא סבורה שעדיף צעצועים בעלי שקט צבעוני ועצובי, ללא עודף גירויים שאינו מותיר מקום לדמיון וגוזל את האפשרות לחקירה עמוקה ומאתגרת.
זכרו גם שהתינוק חוקר את עולמו בראשית דרכו דרך הפה, ולכן הקפידו שהצעצועים יהיו צבועים בחומרים בטוחים ולא רעילים.
עוד טיפים לגידול ילדים ירוקים:
הרבה צעצועים זה טוב? לתינוק לא - וגם לא לסביבה: כי כאמור, אם נקנה עוד ועוד צעצועים רק נייצר עוד ועוד פסולת וזיהום. אז אל תחשבו שמשהו לא בסדר אם לא הצפתם את חדר הילדים בצעצועים התפתחותיים. השפע אינו תומך בהתפתחות הילדים כי אם עוצר אותה, ואינו משאיר מקום לפיתוח אישי. העדיפו שניים או שלושה צעצועים איכותיים - זה טוב לתינוק, טוב לסביבה וטוב לחשבון הבנק שלכם. הרי גם ככה התינוק יזנח כל צעצוע לטובת "הדבר האמיתי": הקופסאות וכלי הבישול המרעישים במטבח.
סוללות: חלק גדול מהצעצועים של הילדים מופעלים על ידי סוללות. סוללות מכילות מתכות כבדות כמו כספית, ניקל, קדמיום, עופרת וליתיום - כולם חומרים רעילים מאוד לאדם ולסביבה.
ראשית - הקפידו שהילדים לא ילקקו את הסוללות. גם זה קורה לעיתים.
שנית, נסו להפחית במספר הצעצועים שדורשים סוללות כי כשתש כוחן, והן מושלכות לאשפה, הן גורמות נזק סביבתי רב מאוד. החומציות שבאשפה מפרקת את המעטה החיצוני שלהן והחומרים הרעילים הללו נשטפים ומחלחלים להאדמה ולמי התהום.
הקפידו להשליך סוללות לקופסאות איסוף מיוחדות (יש בקרנות רחוב, ליד כלובי האיסוף של הבקבוקים, וגם בחנויות חשמל). את הסוללות אוספים להטמנה באתרים מיוחדים לפסולת מסוכנת. אתרים אלה מרופדים ביריעות מיוחדות שאינן מאפשרות לחומרים לחלחל לקרקע.
באופן כללי - המעיטו בשימוש בסוללות ככל שתוכלו, והעדיפו תמיד סוללות נטענות שאפשר להשתמש בהן שוב ושוב.
ביגוד, מצעים, וילונות:
רבים מהבדים אותם אנו לובשים עשויים כותנה. למרות שהכותנה נראית לנו לבנה כשלג ונתפסת כחומר טבעי ונעים, שבא היישר מאמא אדמה, למעשה מדובר באחד החומרים היותר בעייתיים לסביבה. כותנה מכסה כיום כ-2.5 אחוזים משטחי הגידול החקלאי בעולם אך לצורך גידולה משתמשים ב-24 אחוז מחומרי ההדברה נגד חרקים שנמכרים בעולם.
התחליפים הפופולריים ביותר הם כותנה אורגנית (שמגדלים אותה ללא שימוש בכימיקלים), צמר אורגני, המפ, במבוק, תירס, Tencel (בד העשוי מתאית של עצים המיוצר בתהליך נקי מכימיקלים) ועוד. השימוש בכותנה אורגנית אצל תינוקות חשוב במיוחד עקב רגישות העור לחומרים שונים.
- הכותבת היא מנהלת מרכז mamay
לרפואת ילדים משולבת