יו"ר ועדת העבודה: "שודדים לציבור את הקופה"
במסגרת דיון שהתקיים היום בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, בנושא דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני, האשימו חברי הכנסת את האוצר באזלת יד מול דמי הניהול הנוסקים בחסכונות
"צעירי האוצר רחוקים מהפנסיה ולא מבינים שבינתיים שודדים לציבור את הקופה", כך אמר היום ח"כ חיים כץ יו"ר ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת האמונה גם על נושא הפנסיה, שקיימה היום (ג') דיון בנושא גובה דמי הניהול של קרנות הפנסיה וקופות הגמל.
ועדת חודק והפנסיה שלי - מורה נבוכים
על פי הנתונים, העברת קופות הגמל מהבנקים לידי חברות הביטוח ובתי השקעה לא הובילה עד כה לירידה בדמי הניהול ,אלא להיפך, זאת אם לוקחים בחשבון את השינוי בתשואות. "ועדת העבודה החליטה להיכנס לעובי הקורה ולדון בדרכים להורדת העמלות על דמי הניהול לטובת ציבור החוסכים בישראל".
שלשלום הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק חדשה להורדת דמי הניהול באפיקי החיסכון הפנסיוני השונים. ההצעה של חברי הכנסת חיים כץ (ליכוד), יו"ר ועדת העבודה והרווחה, שלי יחימוביץ' (עבודה), ואילן גילאון (מרצ), מפחיתה את התקרה המותרת לדמי הניהול בכל אחד מאפיקי החיסכון באופן שתואם למכשיר הספציפי.
לאחרונה פרסם אגף המחקר של הכנסת מסמך ממנו עולה כי דמי הניהול במרבית המוצרים הפנסיוניים עלו בשיעור של עשרות אחוזים במהלך שלוש השנים האחרונות.
בדיון שהתקיים היום, אמר יואב בן אור, המשנה לממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון כי "נתח דמי הניהול בישראל עומד על 16% ובהשוואה למדינות מערביות ישראל במקום טוב . מטריד אותנו שהעמלות על דמי הניהול שבקופות הגמל עלו. דמי הניהול בהחלט עלו וזו שאלה שדורשת ברור. עלייה של 50% בממוצע בעמלות דמי הניהול היא עלייה מדאיגה ". עם זאת הוסיף בן אור כי דמי הניהול בקרנות הפנסיה ירדו משמעותית בתוקפה האחרונה.
לחברות הביטוח יש הסברים
נציגי חברות הביטוח וקופות הגמל הסבירו את העליה בדמי הניהול בעודף התקנות השונות שהחיל הפיקוח בשנים האחרונות. עו"ד רונן סלומון, מנהל תחום פיננסיים ושוק ההון בהסתדרות הסביר את עלית דמי הניהול בעודף רגולציה של האוצר, שהובילה להגדלת ההוצאות של חברות הביטוח: "בדקתי ומתברר שבתקופה של 5 שנים יצאו מאגף שוק ההון באוצר 176 חוזרים ותקנות . התרענו בפני האוצר שעודף רגולציה יגרום לעליית דמי הניהול" .
רמי דיין משנה למנכ"ל כלל ביטוח וחבר הנהלת התאחדות חברות הביטוח מאר בדיון כי "הרגולציה צריכה להיזהר מלקבוע רף תקרה נמוך שהגופים לא יוכלו לעמוד בו . התחרותיות צריכה להביא לשווי משקל ומדובר בתהליך שימשך על פני זמן. הרגולציה צריכה לייצר תחרות כי במקומות שיש תחרות יש ירידה של דמי הניהול . אני מניח שלאורך זמן נראה ירידה בעמלות שבקופות הגמל. יכול להיות שהקצב לא מניח את הדעת אבל אסור להתערב במספרים וליצור ריכוזיות ייתר .במידה ולא יהיה בסיב כלכלי יעיל נכניס עיוות חמור למערכת".