יוזמה: קוד אתי לרבנים בעקבות פרשת אלון
בעקבות הפרשה שהסעירה את הציבור הדתי, ל-ynet נודע כי כ-50 רבנים יתכנסו הערב וידונו בהצעה לנסח קוד אתי של מותר ואסור בפעילות של רב. הרב הפסיכולוג, רפי פוירשטין: "רבנים הם בני אדם, יש להם חולשות; אין לפטור את האירוע כנקודתי"
הרב אלון והניצול המיני – שלב חשבון הנפש: עשרות רבנים ומחנכים יתכנסו הערב (ד') במרכז בגין בירושלים לדיון בפרשה שהסעירה בשבועות האחרונים את הציונות הדתית ובהשלכותיה, ובין היתר ידונו בהצעה לנסח "קוד אתי" שיקבע את המותר והאסור בפעילות הרבנית. המטרה: למנוע "מצבי סיכון", לעזור לסביבה לפקח על התנהלות הרב ולהביא לשקיפות מלאה של פעילותו האישית והציבורית.
בכינוס, שיזם ארגון צהר, ישתתפו כחמישים רבני הוועדה המייעצת שלו, המתכנסים מעת לעת לדון בנושאים אקטואליים הנושקים לעולמה של הרבנות. יוזם ההצעה הוא היו"ר לשעבר, הרב רפי פוירשטין, שבמסמך שהעביר לחבריו הרבנים והגיע לידי ynet קבע כי "אי אפשר לפטור את שאירע כמקרה ספציפי" וטען כי יש לו השלכות על סוגיית "הרב כמטפל". לדבריו, "רבנים הינם בני אדם ויש להם חולשות ברמות כאלה ואחרות – הדבר מחייב טיפול והתמודדות".
פוירשטין, המשמש גם כפסיכולוג, מנתח בנייר העמדה את "גורמי הסיכון הייחודיים"
בנוסף ליצירת "גבולות ראויים" לפעילות רב-מטפל, ממליץ הרב פוירשטין לפתוח ב"מסע ציבורי פנים רבני וחוץ רבני להמרת ה'הערצה' לרב ב'הערכה' אליו, כולל בחינה מחדש של דפוסי הגינונים לרב (הכרחיים/ ראויים/ מיותרים/ מזיקים), הגדרה מחודשת של מושגי הכבוד במובנם הרוחני והנפשי והגדלת מעורבות ההורים במוסדות החינוך".
"אין משבר אמוני; לא לעסוק בפרשה"
מול יוזמת פוירשטין יוצגו הערב לרבנים שתי הצעות הקוראות להימנע מעיסוק בפרשת הרב אלון. הרב ד"ר יהודה ברנדס מ"בית מורשה" טען כי התחושה היא ש"כל מיני בעלי דעה רוצים לתפוס טרמפ על האירוע" וכי "אין הצדקה שצהר יצטרף ל'חגיגה' ותתפס אף היא כמקדמת אינטרסים שלה על גב הפרשה".
ברנדס לא מתרשם כי צעירים בציונות-דתי נקלעו ל"משבר אמוני", ומסביר: "חלק מהציטוטים ה'נוראים' שהובאו מפי הנוער והציבור היותר מבוגר ואשר כלפיהן כוונו תגובות הרבנים הן תגובות ברמת 'טוקבקים' או של צער של מי שאין מרצים אותו בשעת צערו. בסופו של דבר המהומה תשכח. עולמה הרוחני של התציונות הדתית לא ישתנה במאומה. לא בגלל הסיפור הזה".
"הרושם שלי הוא שהנוער לא כל כך מזועזע כמו שחושבים שהוא אמור להיות", הוסיף הכותב, "עיקר החרדה הגדולה היא בעיני דווקא זו שנחרדו המחנכים והרבנים מפני חששם לערעור מעמדם וסמכותם, שהרי החינוך ל'אמונת חכמים' תפס לו מקום נכבד בעולם החינוך הציוני-דתי בשנים האחרונות".
על הצעת הרב פוירשטין לניסוח "קוד אתי" כתב הרב ברנדס: "גם לפני התפוצצות הפרשה וכמובן אחריה – חייבים ליידע את הצעירים והמבוגרים בכליי האתיקה והצניעות המחוייבים על פי ההלכה, המסורת, המוסכמות החברתיות והחוק, ולעודד פניה של כל מי שנפגע לגורמים המוסמכים, אבל דומני שגם זה אינו תפקידה של צהר".
"לחזק נושאי יסוד רוחניים שנפגעו"
גם יונה גודמן, איש חינוך ולשעבר מזכ"ל תנועת בני עקיבא, טען במסמך ששיגר למשתתפי
הכינוס כי "אין לצהר תפקיד עכשווי בפרשה הנוכחית עצמה", אך קרא לרבני הארגון להתמודד עם התגובות לה, שלטענתו "חלקן חשפו עמדות רוחניות אשר נדמות כמשובשות". דרכי הפעולה שהוא מציע: הפצת חוברת לרבנים ומחנכים ובה ניירות עמדה המחזקים "נושאי יסוד" רוחניים שנפגעו בעקבות הפרשה.
"העמדות המשובשות שהתגלו בסיפור נוכחי הן רק דוגמא לבוקה ומבולקה הרוחניים שקיימות אצל חלקים בציבור שלנו", הוסיף גודמן, "עם כל הכבוד לשו"ת SMS ולדפי פרשת שבוע, יש ציבור עצום שאין לו חשיפה של ממש להכוונה רוחנית העשויה לסייע לו לרומם את עולמו הרוחני".
לפיכך הוא מציע לקיים בקיץ כנס לציבור הרחב, ובהמשך להיכנס ל"תבנית קבועה" של שני ימי עיון בשנה – בקיץ ובחורף.