שתף קטע נבחר

צבא קטן וחכם 2010: צה"ל רוצה פחות קצינים

גל המוטיבציה ששטף את החיילים הביא רבים מהם להידפק על שערי בה"ד 1, אבל בצבא רוצים רק את הטובים ביותר. "ככל שיש יותר קצינים, כך איכותם נמוכה יותר", אמר ל-ynet קצין בכיר. מי שכבר יתקבל, יעבור הכשרה ממיטב הלוחמים בשטח

חולמים להיות קצינים? מעכשיו תצטרכו לעבוד הרבה יותר קשה. צה"ל החל לצמצם את מספר החיילים היוצאים לקורס קציני יבשה, במטרה להכשיר לכך רק את הטובים ביותר ולמנוע מצב שבו עולה כמות הקצינים על מספר התקנים לתפקידים עבורם. "אנו שמחים על המוטיבציה הגבוהה, אבל אסור שנפתח זילות כלפי מוסד הקצונה", אמר ל-ynet קצין בכיר בצה"ל.

 

בין ההחלטות והצעדים לשיפור ההכשרה לדור הקצינים הבא, יוחזר לזרוע היבשה הנוהג שלפיו יוצאו קציני השדה הבולטים להפסקה מהזירה המבצעית, לטובת סביבה סטרילית של כיתה ושטח אש שבה יוכלו להעביר את הידע והניסיון שלהם לצוערים. "ישנה הבנה ברורה שהמפקדים הם שקובעים את התוצאה של המלחמה, ואם נשקיע בהם נקבל תוצאות טובה יותר", אמר הקצין הבכיר.


רחבת המסדרים בסיום הקורס. בקרוב - פחות שורות? (צילום: רון דבירי)

 

המוטיבציה הגבוהה של בני המתגייסים החדשים ליחידות השדה, כפי שבאה לידי ביטוי בגיוס שהחל השבוע, אינה נחלתם רק של בני ה-18. עוד לפני מבצע "עופרת יצוקה", וביתר שאת אחריו, נהנה צה"ל מאינפלציה של מוטיבציה בכל רמות הפיקוד. רק השבוע הקדיש מפקד זרוע היבשה, האלוף סמי תורג'מן, שעות ארוכות מזמנו לשיחות עם קצינים המועמדים לתפקידי מפקדי גדוד, לקראת דיון מכריע בנושא.

 

בעבר נהנה בעיקר מערך החי"ר מהתמודדות צמודה בין כמה מועמדים לתפקידי מג"דים, אך כיום הפך הדבר לנחלתם של כל חילות היבשה - כאשר בין שלושה לארבעה קצינים לוטשים עיניים לכל תפקיד כזה. "מעבר לכמות, מדובר גם באיכות שלא הייתה בעבר. מועמדים עם ניסיון ורקע שקשה מאוד שלא להיענות להם. זהו מאבק אמיתי ולא פשוט בין קצינים מצוינים", אמר הקצין.

 

ההתלבטות באשר לעתידם של הקצינים, הן בדרגים הזוטרים אך גם הבכירים שבהם, קשורה קשר הדוק לניסיון לקבוע לאן מועדות פני צה"ל וכיצד יש להכשיר את מי שיוביל את החיילים למלחמה הבאה ולזאת שלאחריה. בכל הקשור לביקוש לקצינים חדשים, נמצא כעת צה"ל ב"תור הזהב" - לאחר הנפילה הגדולה שהביאה עמה מלחמת לבנון השנייה.

 

הלוחמים יעזבו את השטח ויכשירו את הצוערים

"מה שקובע זאת איכות הקצונה ולא הכמות. ככל שיש יותר קצינים, כך איכותם נמוכה יותר. הגענו למצב שבו בכל פתיחת קורס אנו עומדים בשער ועוצרים לא מעט אנשים שמבקשים להיכנס. אין דבר כזה יותר צוער שיוצא לקורס קצינים מבלי שיוגדר לו מראש תפקיד.

אנחנו מעדיפים להישאר עם כמה תקנים ריקים ולאייש אותם בחייל מצטיין, מאשר להכשיר קצינים ללא תכלית".

 

אלה שכבר יצליחו להיכנס לקורס, ייפגשו בדרך לסיכת המ"מ את מפקדי השדה הבולטים ביותר בצה"ל - שעל-פי המדיניות בשני העשורים האחרונים, נותרו כמעט כולם בחזית בעקבות הצורך לתת מענה לאתגרים בזירות הלחימה השונות.

 

"אם נשאיר את הטובים רק ביחידות המבצעיות, הצבא ילך ויעשה פחות טוב גם אם זה פוגע באתוס הזה של להיות רק בחוד החנית", הסביר הקצין הבכיר. "הצבא מונע באמצעות הכשרה וכך הוא בונה את עתידו. מי שצריך לעשות את זה הם הטובים ביותר, ובנוסף מי שעוסק בהכשרה הופך בעצמו לקצין טוב יותר, וזה מהווה עבורו בסיס למלא לתפקידים בכירים יותר בעתיד".

 

בתוך הקורס עצמו צפוי צה"ל להגביר את הפרקטיקה ואת ההתנסויות שיעברו הצוערים בשטח, גם זאת כדי שיוכלו למלא את תפקידם טוב יותר כמפקדי מחלקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמי תורג'מן (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
צילום: חיים הורנשטיין
טקס הסיום בבה"ד 1. עודף מוטיבציה (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים