שתף קטע נבחר

בנהריה המפוחים גם מרעישים וגם מסרטנים

השבוע הודיע המשרד להגנת הסביבה כי יאסור על שימוש במפוחי עלים - בגלל הרעש. גם תושבי נהריה מתלוננים על המפוחים - בעיקר בגלל שהאבק שהם מרימים לאוויר רווי סיבי אזבסט מסרטנים. כמאה מהם הפגינו בעיר ומול בניין העירייה בקריאה: חזרו למטאטא הישן והטוב

תושבי נהריה התרגלו להתעורר בבוקר מוקדם. חלקם לא עושים זאת באופן טבעי אלא בגלל רעש עז של מפוחי העלים בהם משתמשים עובדי העירייה. אבל לנהריינים מפריע לא רק הרעש; הם חוששים שהאבק שמרימים המפוחים לאוויר, רווי בסיבי אזבסט מסרטנים.

 

בדיוק בשבוע בו הודיע השר להגנת הסביבה על תקנות חדשות שיאסרו שימוש במפוחי עלים בגלל הרעש, יצאו כמאה מתושבי נהריה להפגנה נגד המפוחים - בעיקר בגלל הזיהום המסוכן שהם גורמים. אמנם גם בערים אחרות המפוחים גורמים לזיהום אוויר מסוכן, אבל המצב בנהריה מסוכן שבעתיים, בגלל שבעיר פעל עד לפני שנים אחדות מפעל לייצור אזבסט. עד היום קבורים במקומות מסויימים בעיר ערימות של פסולת אזבסט מסוכנת, וישנו חשש שהסיבים הדקיקים יחדרו למערכת הנשימה ויגרמו למחלת ריאות קשה.

 

על סכנת האזבסט בנהריה:

 

בין המפגינים היו חברי מועצת העיר מטעם "הירוקים", אייל וייזר, בלהה גלזברג ויעקב אוחיון, נציגי מפלגת העבודה אשר שמואלי ואבי טילר, וגם מיקי גולדווסר, אמו של חייל צה"ל שנחטף על ידי חיזבאללה, שהיא מספר 2 ברשימתו של ראש העיר ז'קי סבג. גולדווסר נבחרה למועצת העיר בשנת 2008 ומאז פועלת בתחמי החינוך, איכות הסביבה והתרבות.


יש אלפים שתומכים בנו. המפגינים בנהריה (צילום: אבישג שאר ישוב)

 

"אין כאן קשר לפוליטיקה", הדגישה גולדווסר. "כולנו תושבים שאיכפת להם מאיכות הסביבה, ואנו מביעים את דעתנו בצורה דמוקרטית". אייל וייזר, שלפני כחודשיים פרש מהקואליציה העירונית ומתפקידו כסגן ראש העיר, הוסיף: "אחרי שנה של ניסיונות להשפיע מבפנים החלטנו לפרוש. כל חלופה למלחמה בזיהום האוויר, נענתה בשלילה ולכן ננהל מאבק חוקי ודמוקרטי דרך האופוזיציה".

 

ההפגנה חצתה את רחוב הגעתון, רחובה הראשי של נהריה, והמפגינים זכו לתמיכה מקרב הנהגים ומאות יושבי בתי הקפה לאורך הרחוב. בהמשך התייצבו המפגינים מול בניין העירייה, בו נכח באותה שעה ראש העיר ז'קי סבג. "רבים חששו להגיע אבל התמיכה בנו היא של אלפים רבים מקרב התושבים. באנו להציג לציבור את החלופות שראש העירייה לא מוכן לקבל", אמר וייזר.

 

אחד המפגינים היה גם עידן אזולאי, שסיפר: "באתי לנהריה מחיפה, ששם זיהום אוויר הוא שכיח. לצערי, גם כאן אין לנו מנוח. לצד הרעש יש תופעה של פיזור אבק עם חומרים מזיקים לחצרות ובסמוך למוסדות החינוך, בדיוק בשעות בהן התלמידים מגיעים אליהם. בנהריה ישנו גידול של כ-20 אחוז בתחלואה כתוצאה משאיפת אבק המכיל סיבי אזבסט, ובמקום לצמצם אותם הפועלים מפזרים אותם לכל עבר".

 

אזולאי סיפר שפגש עובד תברואה עם מפוח, וכששאל אותו האם הוא מודע למפגע הסביבתי שהוא אחראי לו ענה לו העובד "אפשר לקבל סרטן, אבל חייבים להתפרנס. אם אחלה אוכל בעתיד להגיש תביעה נגד המעסיקים שלי". את אזולאי זה מכעיס מאוד: "אתה מבין, הם מודעים למה שהם גורמים".

 

בין השאר הביאו עימם המפגינים מכשיר "הפיקו", שבניגוד למפוחי העלים אינו פולט אוויר אלא שואב אותו - ואת העלים - לתוכו. המפגינים ביקשו להדגיש בכך שניתן לעבור לשימוש במכשירים רועשים ומזהמים פחות. "אפשר ברחובות קטנים, לשוב לניקוי מסורתי של מטאטא כביש. הצענו לראש העירייה להוביל את המהלך אך שהבנו שאין ברירה, אנחנו נזיז את הנושא קדימה ונגיש לישיבת מועצת העיר הקרובה הצעה לבטל את השימוש במפוחים. עלים זה לא תמיד לכלוך ולא כל עלה צריך להעיף במפוח. תנו לנו ולילדים שלנו לישון בשקט וכשערים לנשום אוויר נקי", סיכם וייזר.

 

מעיריית נהריה נמסר בתגובה: "הירוקים מוכיחים את העובדה הידועה שיש מי שעושה ויש מי שמדבר. הם מעדיפים לקיים הפגנות ולבקר, במקום לפעול למציאת פתרונות לבעיות השונות, בכללן השימוש במפוחים. העירייה מחויבת לנקות את העיר ולטפל בגינון והמפוחים, הם כלי אחד לעניין זה. עם זאת, העירייה רכשה מספר מפוחים שקטים, והיא מפעילה אותם במספר מקומות בעיר. אם יתברר שיש הפחתה ברעש, יירכשו מפוחים נוספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בנהריה
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים