שתף קטע נבחר
 

משרד החוץ יגבש תגובה לחרם הפלסטיני

בדיון שנערך בוועדת הכלכלה נקבע כי משרד החוץ יקים פורום לגיבוש תגובה ממשלתית לחרם שהכריזה הרשות הפלסטינית על מוצרים ישראליים שיוצרו ביהודה ושומרון. יוזם הדיון, ח"כ אורי אריאל: "החרם עומד בסתירה לנספח הכלכלי של הסכמי אוסלו, והממשלה שותקת. ומה בדבר הכבוד הלאומי?"

משרד החוץ יקים פורום מיוחד לגיבוש תגובה ממשלתית לחרם שהכריזה הרשות הפלסטינית על מוצרים ישראליים מאזורי התעשייה ביהודה ובשומרון. הרשות קבעה את החרם בחוק לפני 5 שנים ובשנה שעברה היא החלה לממש אותו בפרסום צו רשמי. על מסע החרם מנצח ראש הממשלה ושר הכלכלה הפלסטיני סלאם פיאד.

 

 

פרטים אלה נמסרו היום (ב') לוועדת הכלכלה של הכנסת, שדנה בנושא לבקשתו של ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). נציגת משרד החוץ שהודיעה על הקמת הפורום, ציינה כי לפי המידע שבידיהם, הרשות הפלסטינית תיקצבה את פעולות החרם בכ-2 מיליון דולר לשנה, וחוליות של משרד התעשייה הפלסטיני פושטות על חנויות ומחרימות את כל התוצרת ישראלית.

 

התוצרת נשרפת בטקסים פומביים

במסגרת מסע החרם הרשות גם מארגנת טקסים פומביים של שריפת התוצרת הישראלית שהוחרמה. באחד הטקסים השתתף ראש הממשלה פיאד, וצילום שלו ליד המדורה הגדולה הוצג היום בפני הוועדה. לדברי אריאל, נוכחותו הפומבית של פיאד בטקס לעיני מצלמות הטלוויזיה ושידורי התמונות ברחבי העולם מפגינים את הגיבוי הבכיר שהוא נותן לחרם.

 

לפי הנתונים שהוצגו בפני הוועדה, מסע החרם והשמדת התוצרת הישראלית גרם בתחילתו להפסדים כבדים לסוחרים הפלסטינים שקנו את המוצרים ושילמו תמורתם, אבל אילץ אותם לנתק את קשריהם עם המפעלים הישראליים ביהודה ובשומרון, למרות שיותר ממחצית העובדים שם הם פלסטינים. אריאל טען כי החרם מתחיל להקיף גם תוצרת ישראלית מחוץ לשטחים ואף מרמת הגולן.

 

הרשות הודיעה לאחרונה כי החל מ-1 באפריל הפלסטינים לא יורשו כלל לעבוד במפעלים. מאוחר יותר היא תיקנה את עצמה והודיעה כי ההוראה איננה חלה על פלסטינים שכבר עובדים במפעלים, אלא רק על מי שמתכוון לעבוד שם. לוועדה נמסר כי מספר העובדים הפלסטינים הוא כ-20 אלף והרשות חוששת מ"אינתיפאדה" של כל אלה שיהפכו למובטלים.

 

"הכסף הופך לפגזים"

אריאל ציטט מנחה של תכנית ששודרה בטלוויזיה הפלסטינית בהשתתפות בכירי הרשות, שאמר כי "אנחנו רוצים להגיע לשלב שהאזרח הפלסטיני לא יקנה סיגריות טיים ולא אקמול ישראליים ולא תוצרת של תנובה, כי אם יקנה, הכסף שהוא משלם הופך להיות פגזים שהורגים את בנינו".

 

יהודה כהן, מנהל מפעל ליפסקי למוצרי חרסינה באזור התעשייה ברקן הסמוך לאריאל, הציג עלונים הקוראים להחרים את תוצרת מפעלו. בני כשריאל, ראש מועצת מעלה אדומים, הציג סימנים לצעד הבא של החרם, כשסיפר על מפעל אחד שנסגר ונרכש בידי יזם פלסטיני, שהעביר את ציודו לרמאללה, והוא מייצר ומשווק את המוצר במהדורה פלסטינית של המותג הישראלי.

 

"שר התמ"ת התחמק"

אריאל מחה בפני הוועדה על כך שאין תגובה ישראלית רשמית וחמורה לחרם הפלסטיני, למרות פניותיו לשרי האוצר והתמ"ת. "הממשלה מחזירה לרשות הפלסטינית את דמי המע"מ שסוחריה משלמים לה ברכישת מוצרים וחומרי גלם בישראל על פי הסכמי אוסלו, ושכבר הגיעו לשני מיליארד שקל, אבל שותקת כשמסע החרם של הרשות עומד בסתירה לנספח הכלכלי של ההסכמים. ומה בדבר הכבוד הלאומי?".

 

לדברי אריאל, הוא קיבל משר התמ"ת תשובה מתחמקת לפנייתו. ואולם, ל-ynet נודע שהמשרד החל בינתיים לדון בנושא ובדרכי התגובה, בשיתוף עם משרדי החוץ, החקלאות, הביטחון (מתאם הפעולות בשטחים) והמשרד לשיתוף פעולה אזורי. עם זאת, במשרד התמ"ת סבורים כי על פני הדברים קיים קושי משפטי להתמודד עם מדיניות חרם של הרשות. "אם היא לא תגיב לאלתר ובחומרה, ממשלת ישראל תשדר חולשה, והחרם יתרחב ויקיף את ענפי המשק הישראלי, כי מי שחלש דורכים עליו", אמר אריאל.

 

יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין (ליכוד) הציע לממשלה לשקול פיצוי של המפעלים שנפגעו מהחרם. לקריאה זו הצטרף גם יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), שהודיע בסיכום הישיבה שהוועדה תקיים ישיבת מעקב אחר תגובות הממשלה, לאחר פגרת הפסח, וקרא לה "להודיע מיד כי המדיניות החד-צדדית של הרשות הפלסטינית לא תישאר חד-צדדית לאורך זמן. קיימים אמצעים כלכליים רבים שבהם ניתן לנקוט נגד הרשות להפסקת החרם, אחרת הוא יפגע בראש וראשונה בהם". 


פורסם לראשונה 22/03/2010 21:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכם. קיים קושי משפטי להתמודדות עם החרם
צילום: AP
מומלצים