ארגוני הסביבה: משבר המים - כמו הביטחון
לצד הברכות על ממצאי ועדת החקירה לניהול משק המים, חשים בארגוני הסביבה שמסקנות הוועדה מחזקות במידה רבה את מה שהם טענו זה מכבר: יש לרסן את מדיניות ההתפלה, לשקול חלופות כמו יבוא מים ולהגביר את השקיפות בניהול משק המים. הארגונים: מסקנות הוועדה יהיו חסרות ערך אם לא יוקצו המשאבים ליישומן
שנה וחצי ישבה ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים על המדוכה. זה עלה למשלם המסים כ-4 מיליון שקלים. היום (ד') פרסמה הוועדה את מסקנותיה, המצביעות על שורה של מחדלים שהביאו אותנו לסף התייבשות. האם עכשיו יחול השינוי? האם ההמלצות יילקחו ברצינות ויאומצו על ידי הממשלה?
בינתיים זוכות המלצות הוועדה לשבחים בעיקר מכיוונם של ארגוני הסביבה, שחשים שהמלצות הוועדה מחזקות במידה רבה את מה שהם אומרים זה מכבר.
רק לפני שבוע פרסמה החברה להגנת הטבע מסמך מדיניות מים שקורא גם הוא לרסן את הדהירה לעידן ההתפלה, לשקול חלופות כמו יבוא מים ולהגביר את השקיפות של ניהול משק המים. "אנו מקווים כי ממצאי הדו"ח לא ימצאו את דרכם למגרות, כמו במקרים קודמים, אלא ייושמו לחזון מגובש, למדיניות ארוכת טווח ולתוכנית פעולה מסודרת שתחלץ את ישראל מהמשבר", אמרו היום.
בעמותת "אדם טבע ודין", שנציגיה גם העידו בפני הוועדה, הביעו סיפוק מכך שעמדתם במספר רב של נושאים התקבלה. ועם זאת, המנכ"ל עו"ד עמית ברכה סבור ש"עבודתה החשובה של הוועדה תהיה חסרת ערך, ותצטרף לשורה ארוכה של דו"חות ומחקרים בנושא משק המים, אם ראש הממשלה לא יתעורר ויבין שישראל נמצאת במצב חירום.. ושעליו להקצות עוד היום את המשאבים הכלכליים הדרושים ליישום מסקנות הוועדה".
"ועדת החקירה הציבה מראה ממנה משתקפת תמונת מצב קטסטרופלית בכל הנוגע לניהול משק המים", הוסיף ברכה. "על ראש הממשלה לטפל במשבר ובזיהום המים כפי שמטפלים בבעיות הביטחון של מדינת ישראל."
גם בחברת מקורות בירכו על מסקנות הדו"ח, ואמרו כי יש ליישם לאלתר את המלצת הוועדה, ולהשלים את הקמת מתקני ההתפלה, הנמצאים בהליכי מכרז. "(יש) לאפשר למקורות הקמה מיידית של מתקן ההתפלה באשדוד", אמרו בחברה.
במקורות ציינו כי גיבשו תוכנית חומש, שהוכרה על ידי שר התשתיות ואושרה על ידי רשות המים, כמתווה להוצאת ישראל ממשבר המים. התוכנית, שתוצג בישיבת הממשלה הקרובה, כוללת חמישה פרויקטים עיקריים לביצוע בחמש שנים, וביניהם המוביל הארצי החדש.