בונים על השקעה. מה זה מוצר מובנה?
חושבים להשקיע במדדי מניות או סחורות בעולם, אך חוששים ממפולת? אפשרות מעניינת היא השקעה בפיקדון מובנה, המעניק למשקיע הגנה על הקרן בתמורה לויתור על חלק מהתשואה. מה זה פיקדון מובנה? למי זה מתאים? והאם זה כדאי? מדריך לעולם ההשקעות
תחום המוצרים המובנים הפך להיות חלק ממרכולתם של הבנקים, בתחום ההשקעות. בעקבות מכירת קופות הגמל וקרנות הנאמנות, נאלצו הבנקים להיפרד מעשרות מיליארדי שקלים שהופקדו באמצעותם, והם חיפשו אפיקים אחרים בכדי לעודד את ציבור הלקוחות להפקיד את כספו בבנק, כגון המוצר הזה.
למעשה, המוצרים המובנים או בשמם הלועזי - "סטרקצ'רס", היו קיימים בבנקים עוד קודם, אך אין ספק כי שינוי בשוק הפיננסי בעקבות רפורמת בכר, הביא לחיזוק משמעותי של הענף הזה במערכת הבנקאית.
מי מפחד משוק ההון? מדריך לעולם ההשקעות
איגרת חוב? נעים להכיר. מדריך לשוק ההון
האם כדאי לקנות איגרת חוב? מדריך
לקלוע לסל הנכון - מהי תעודת סל?
מה זה מוצר מובנה?
מוצר מובנה ,הנקרא גם פיקדון מובנה, הוא מוצר פיננסי המורכב משני חלקים, האחד מוצר שקלי או מדדי המבטיח את קרן הפיקדון. והחלק השני הוא הצמדה לנכס בסיס, כגון: מט"ח, זהב, מדד מניות בארץ או בחו"ל וכו'. כאשר התשואה על מדדים חיובית או בהתקיים תנאי מסויים, הנקבע מראש, המשקיע יהנה מתשואה גבוהה (בהשוואה לפיקדון או נכס חסר סיכון).
לדוגמה: פיקדון ל-3 שנים שבו התשואה ללקוח תיקבע על פי ביצועים של מדד מניות הטכנולוגיה בארה"ב. אם המדד יעלה, תגדל גם התשואה על הפיקדון. אם המדד ירד - בכל מקרה מובטחת למשקיעים קרן הפיקדון.
הבטחת הקרן אינה ניתנת "בחינם", למעשה , התשלום עבור ה"ביטוח" הזה בא לידי ביטוי בכך שהמשקיע לא יקבל את מלוא שיעור עליית נכס הבסיס, כגון, אם מדד מניות הטכנולוגיה (נכס הבסיס בדוגמה שלנו), עלה ב-30% במהלך תקופת הפיקדון, המשקיע יהנה בשיעור נמוך מהעליה של 30%. יחד עם זאת, במקרים בהם נכס הבסיס ירד בשיעור של 30%, כפי שקרה בשלהי שנת 2008, בהשקעה ישירה במדד הזה, ללקוח היה נגרם הפסד משמעותי, אולם במקרה של השקעה במוצר מובנה, כאמור, הלקוח מוגן ומקבל את סכום קרן ההשקעה ההתחלתי.
אטקרטיביות תנודתית
למרות הצמיחה בתחום שהגיעה לפקדונות בסכום של כ-10 מיליארד שקלים עד לא מזמן, דווקא בשנתיים האחרונות חלה ירידה, בעקבות הריבית הנמוכה השוררת בשוק ומצד שני המשבר בשווקים הפיננסים בעולם.
"עד לפני שנה וחצי - שנתיים, כאשר היתה רמת ריבית גבוהה, היקף המוצרים היה גבוה" אומר מאיר טיבי, מנהל סקטור ייעוץ פיננסי בבנק מזרחי-טפחות, "בעקבות הריבית הנמוכה, האטרקטיביות של המוצרים הללו ירדה מאחר ושיעורי ההצמדה שיכולנו להציע לציבור היה נמוך". עם זאת, לדברי טיבי, לאחרונה מזהים בבנקים התעניינות של לקוחות במוצרים מובנים.
טיבי מדגיש כי שיווק מוצרים מובנים צריך להיעשות על ידי יועצים פיננסים מורשים בלבד וזאת לאחר שהיועץ בירר היטב את צרכי הלקוח והעדפותיו. היועץ יתאים את המוצר ללקוח על פי רמת הסיכון שלו. "אצלנו בבנק מכינים ללקוח דף הסבר רחב הכולל את כל תנאי המוצר תוך כדי שימוש בדוגמאות. היועץ מסביר ללקוח את תנאי המוצר ואף מתעד את השיחה עם הלקוח" אומר טיבי. יש לציין כי סוגים מסויימים של מוצרים, הדומים לסטרקצ'רים בבנקים, מוצעים גם בבתי ההשקעות, אם כי מדובר במוצר קצת שונה ובתנאים אחרים.
היקף העסקאות במוצרים אלו בעולם מוערך בכמה מאות מיליארדי דולרים. בעוד שבישראל הזמן הממוצע לתוכניות מהסוג הזה עומד, כאמור, על כ-2-3 שנים, בחו"ל משך התוכנית הממוצע הוא כ-7 שנים.
האם זה כדאי?
תדירות הפקת המוצרים משתנה מבנק לבנק. בבנקים הגדולים עשויים להציע 2-4 מוצרים בשבוע בעוד בבנקים הקטנים המספר מגיע לכ-2 בחודש. מועד ההצטרפות למוצר, מוגבל בזמן הנקבע מראש. נכון להיום, הסכום הממוצע המושקע במוצר מובנה בבנקים עומד על כ-40 אלף שקל.
למרות חוסר הסיכון, הנובע מכך שהקרן מובטחת, צריך לזכור כי אחד המאפיינים של המוצר הזה, בדומה לתוכניות החיסכון, הוא חוסר הנזילות שלו. כלומר, הכסף סגור בתוכנית עד סיומה. בנוסף, במצב שבו לא התקיים התנאי של המוצר המובנה, יקבל החוסך רק את הקרן לאחר 3 שנים (כגון בדוגמה שניתנה לעיל) ויפסיד למעשה רווח אלטרנטיבי שהיה יכול להיווצר מהשקעה בתוכנית חיסכון או כל השקעה אחרת, כמו גם את שיעור עליית המדד באותה תקופה.
הפקדה במוצרים מובנים דומה מבחינת העמלות להפקדה לפיקדון, הבנק אינו גובה עמלות. ההכנסה לבנק נובעת ממרווח הריבית (ההפרש בין הסכום שהוא מפיק מהכסף אותו הוא משקיע, לבין הסכום שאותו הוא צריך להעביר לחוסך). יש לציין כי למרות שחלק גדול מן המוצרים המובנים הם פשוטים להבנה, יש כאלו מורכבים למדי. לכן, מומלץ ורצוי שנוודא שפרטי המוצר מובנים לנו ובעיקר הובן - כיצד נקבע מנגנון התשואה.