הליגה הערבית: להיערך לכשלון תהליך השלום
קדאפי קיבל את פני מנהיגי ערב. כשהמשבר בין ישראל לארה"ב ברקע, האורח ארדואן נאם: "שר הפנים הישראלי אמר שירושלים היא הבירה, אך זהו שיגעון". המזכ"ל עמרו מוסא קרא לערבים לפתוח בדיאלוג עם איראן, לצרף את טורקיה לגוש אזורי - וביקש להתכונן לכישלון תהליך השלום
פסגת הליגה הערבית נפתחה בצהריים (שבת) בעיר סירת שבלוב, כשהרוח הנושבת מוושינגטון כלפי ישראל מהדהדת היטב, וירושלים על ראש שמחתם של המנהיגים. מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, ביקש מהנוכחים לדון ב"כל האפשרויות", ובכלל זה האופציה שתהליך השלום נכשל באופן מוחלט. האורח-המשקיף, ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אמר בנאומו ש"לא ניתן לקבל את התקיפות של ישראל על ירושלים והמקומות הקדושים - באופן מוחלט".
מוסא אמר במהלך הכינוס כי "המשא ומתן עם ישראל מותנה בהפסקה מוחלטת
של הבנייה בהתנחלויות". מדובר בשינוי מגמה לעומת ההחלטה שהתקבלה בדרג נמוך ב"ועדת המעקב" של הליגה הערבית, ואישרה ארבעה חודשים של משא ומתן עקיף.
מוסא אמר שהסכסוך נכנס "לשלב חדש ואולי האחרון", ייתכן שבהשפעת השינוי המגיע מארה"ב. "למרבה הצער קיבלנו את הרעיון של תהליך שלום פתוח ללא סוף, ונכשלנו בעצירת הפעולות הישראליות המטמאות את הזהות (הערבית - ר.נ.) בשטחים הערביים ובראשם ירושלים.
"העמדה הישראלית הפריזה בשחצנות ובגאוותנות שלה, אולם מנגד ישנה דעה עולמית המתקרבת לקונצנזוס ודוחה את הבנייה בהתנחלויות, מתנגדת לצעדים הישראליים בירושלים וכן ישנה הסכמה פה אחד על פתרון של שתי מדינות", אמר המזכ"ל.
מוסא פרס בנאום הפתיחה שלו שורה של הצעות, והזכיר את "הסכנה הגרעינית הישראלית", ומירוץ חימוש גרעיני אפשרי. הוא קרא למדינות ערב "לפתוח בדיאלוג עם איראן בנוגע לקשריהם העתידיים". מוסא הציע כי הדבר יתבצע בשלב הראשון באמצעותו. "ישנן מחלוקות (בינינו) אך ישנם גם קשרים ואינטרסים משותפים עם טהרן", אמר.
עוד הוא הציע להקים גוש גיאוגרפי אזורי שיכלול גם מדינות נוספות ובהן, כצעד ראשון, את טורקיה. ומה בנוגע לישראל? כאן הוא הציג עמדה נחרצת. "לישראל אין מקום בקרבנו כל עוד היא חושבת עצמה כמדינה מעל לחוק", אמר מוסא - ונענה במחיאות כפיים.
דבריו של מוסא אודות טורקיה הגיעו הישר ליעדן, שכן ראש ממשלת טורקיה השתתף כינוס כמשקיף. ארדואן אמר בנאום תקיף: "שר הפנים הישראלי אמר שירושלים היא הבירה, אך זהו שיגעון. זה דבר שאינו מחייב אותנו. אין זה מקובל ומוצדק שיבנו במזרח ירושלים".
ארדואן הזכיר את גינוי הקוורטט לכך ואמר ש"ישראל אינה מפרה רק את החוק הבינלאומי אלא גם את הרגשות והמצפון. הבערת ירושלים כמוה כהבערת פלסטין והמזרח התיכון כולו".
גם ברלוסקוני בא
אמיר קטאר, השייח' חאמד בן ח'ליפה אל ת'אני, שאירח את הפסגה הקודמת, קרא בפתח נאומו לעמיתיו לקבל בפסגה הנוכחית "החלטות שהן מעבר לגינוי" בכל הקשור למתחולל בירושלים.
לפסגה ה-22 במספר הגיעו רק כ- 13 מנהיגים ערבים מתוך 22 בשל שורה של נסיבות - אם מתוך מצב בריאותי כמו זה של נשיא מצרים, חוסני מובארק, המחלים מניתוח - ואם בעקבות מתיחות פוליטית, כמו זו שבין לבנון ללוב המארחת על רקע היעלמותו של האימאם השיעי מוסא א-סאדר, בלוב ב-1978.
המארח, שליט לוב, מועמר קדאפי, הקים את אוהלו המפורסם בשדה התעופה כדי לקבל את פניהם של המנהיגים. העיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" דיווח הבוקר כי קדאפי עשוי להעלות במהלך הפסגה "רעיונות בלתי קונבנציונליים" בנוגע לפעולה הערבית המשותפת. כן הגיעו במעמד של אורחים-משקיפים - מזכ"ל האו"ם באן קי מון, וראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני.
הפלסטינים מרוצים מ"וושינגטון החדשה"
כבר אתמול נשמעו קולות פלסטיניים שבירכו על מדיניות ארה"ב התקיפה מול ישראל. "וושינגטון החדשה", תיאר הפובליציסט הפלסטיני חאפז ברגותי את פני הדברים בעקבות הפגישה המתוחה השבוע בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לנשיא האמריקני ברק אובמה.
במאמר שפירסם ביומון הפלסטיני "אל-חיאת אל-ג'דידה", הנחשב לבטאון החצי-רשמי של הרשות הפלסטינית,
כתב ברגותי בין היתר כי "וושינגטון בה ביקר נתניהו היתה שונה מוושינגטון בה ביקר בעבר. הוא זכה לקבלת פנים יבשושית בבית הלבן ושמע מאובמה דברים שמעולם לא תיאר לעצמו שישמע. פתרון הסוגיה הפלסטינית הפך לאינטרס אמריקני כפי שהעידו רבים מהבכירים האמריקנים".
בהמשך לדרישות שהציב אובמה, לדברי ברגותי, "אין לנתניהו כל מוצא בטוח פרט לדרך השלום ולא דרך ההתנחלויות, ועלינו כפלסטינים לנצל את ההזדמנות הזאת ולהתאזר בסבלנות... הישראלים תמיד מסתמכים על מצב בו הם מתגרים בנו כדי לכסות על מדיניותם ולהסב את תשומת הלב מהסוגיה שלנו. עלינו לנהוג באיפוק כי כוחנו הוא בחולשתנו ובאיפוק שלנו", כתב.
Read this article in English