דיווח: מצרים וסעודיה סירבו לדיאלוג עם איראן
מזכ"ל הליגה הערבית הציע לדבר עם האיראנים - ולפי "אל-חיאת", מדינות עיקריות דחו זאת בתוקף. המנהיגים גם הביעו "שאט נפש" מביקור נשיא עיראק בטהרן. "שיפסיקו להתערב בלבנון ובעזה. זה יעניק להם את המעמד לו הם מייחלים"
החזית הערבית האנטי-איראנית לא מתקפלת: הצעתו של מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, לפתוח בדיאלוג ערבי-איראני, זכתה להתנגדות של "מספר מדינות ערביות עיקריות" ובהן מצרים וסעודיה. כך דיווח הבוקר (יום א') היומון הלונדוני "אל-חיאת". נראה שמלבד ירושלים, איראן ה"נוכחת-נפקדת" עומדת בראש הדאגות של מנהיגי ערב.
לפי הדיווח, בישיבה סגורה שנערכה אמש לאחר פתיחת הפסגה ה-22 של הליגה הערבית בעיר סירת שבלוב, הופנו גם ביקורות תקיפות כלפי נשיא עיראק, ג'לאל טלבאני, על שבחר לבקר דווקא אתמול - במקביל לפתיחת הפסגה - בטהרן. הוא שלח במקומו ללוב את שר החוץ שלו, הושיאר זיבארי.
העיתון מדווח כי אין מדובר בפעם הראשונה שבה מציע מוסא את הרעיון, וכי הצעה ברוח דומה נרשמה עוד לפני הפסגה הערבית בדמשק לפני כשנתיים. העיתון מתבסס על מקורות דיפלומטים רמי דרג שמסרו כי מנהיגים ערבים וראשי משלחות "הביעו שאט נפש מביקורו של טלבאני בטהרן וראו בו תמיכה באיראן, והעמקת השפעתה". מכאן התגלגל הדיון להצעתו של מוסא, להקים "אזור שכנות למדינות ערב", שיכלול את טורקיה ומדינות אפריקה, וכן לפתוח בדיאלוג ערבי-איראני.
על פי אותם המקורות, מדינות ערביות עיקריות - ובהן מצרים וסעודיה - דחו את הרעיון לפתוח בדיאלוג עם איראן, והבהירו כי אין מדובר בהצעה הראשונה מסוגה. אותם המנהיגים תמהו - "על מה נקיים דיאלוג עם איראן? האם נדון איתה על הבקשה שתפסיק להתערב בלבנון, עיראק ועזה, דבר שכלל לא היה צריך לקרות?".
עוד אמרו המנהיגים המתנגדים כי"הדיאלוג הזה יעניק לאיראן את המעמד לו היא מייחלת ואותו היא מחפשת". לדבריהם, די במגעים הדו-צדדיים המתקיימים בין איראן לכמה מדינות ערב בענייניהן המשותפים, "אולם להפוך את הדבר לדיאלוג על דברים שלא ניתן לדון עליהם או לקבל אותם, זהו דבר פסול על הסף - ולכן הצעתו של המזכ"ל מוסא נדחית".
אבו מאזן נעלב מקדאפי - והתרצה
נושא נוסף שמעסיק את העיתונות סביב הפסגה הוא היחסים הטעונים בין לוב לרשות הפלסטינית. "אל-חיאת" מדווח כי מספר מנהיגים ערבים התערבו אמש והצליחו לשכנע את נשיא הרשות אבו מאזן, להישאר בפסגה, לאחר שנעדר מתחילת המפגש הסגור ושקל לעזוב את לוב.
על פי הדיווח, אבו מאזן נפגע עמוקות מכך ששליט לוב,
מועמר קדאפי "השפיל אותו" בכך שבחר שלא לקבל את פניו, הן בביקורו בטריפולי בסוף החודש שעבר, והן עם הגעתו עתה לעיר סירת.
מקור פלסטיני מסר כי בפגישה שהתקיימה אתמול בין קדאפי לאבו מאזן - בשולי הפסגה, ולבקשת מנהיג לוב - דנו השניים ביחסים הדו-צדדיים, כאשר קדאפי ניסה לרצות את אבו מאזן הכעוס. הנשיא הפלסטיני השתכנע, והחליט להישאר ליתר ישיבות הפסגה הערבית. בכינוס, אגב, נוכחים רק 13 מבין 22 מנהיגי המדינות החברות בליגה הערבית.
Read this article in English