טרם השלמת הגיור: אילן מגולני נקבר כיהודי
למרות שלא השלים את הליך הגיור, סמ"ר אילן סביאטקובסקי שנהרג בתקרית ליד כיסופים נקבר כיהודי בבית העלמין בראשון לציון. "הוא דחה את השלב האחרון כדי לרדת לעזה. הוא אמר 'אסיים את הקו ואחזור'", סיפר ראש מדור הכנה לגיור
"ההלכה מכירה בזה שיש אנשים שאכפת להם ורוצים להיות חלק מהעם היהודי". סמל ראשון אילן סביאטקובסקי כמעט השלים את תהליך הגיור במסגרת צה"ל, אך נהרג ביום שישי בחילופי אש בגבול רצועת עזה. מאות בני אדם ליוו אותו היום (א') בדרכו האחרונה, כאשר נקבר בבית העלמין בראשון לציון כיהודי לכל דבר - תוצאה של הליכי הגיור המתקדמים שבהם היה מצוי.
התקרית בכיסופים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- אשכנזי ללוחמים: להערך לעוד תקריות
אריק, אחיו של לוחם גולני, אמר עליו קדיש ולאחר הלוויה סיפר ל-ynet כי אילן שאף להשלים בהקדם את תהליך הגיור. מדובר בעובדה שיכולה לעודד את הארגונים והפעילים בתחום הגיור שעתרו בדיוק הבוקר לבג"ץ נגד הרבנות הראשית וארבעה רבני ערים, בשל סירובם להכיר בגיורי המדינה לצורך רישום נישואים ולנוכח המדיניות הקשה שהם נוקטים כלפי המתגיירים. העותרים ביקשו מבית המשפט צו ביניים שיורה לרבנים להכיר בגיורים אלה עד להכרעה המשפטית בסוגיה.
סמ"ר סביאטקובסקי מובא למנוחות (צילום: אבי מועלם)
סביאטקובסקי, שעלה עם משפחתו מאוזבקיסטן לישראל בשנת 1994, עמד לסיים את הליך הגיור
הצבאי שעומד בעין הסערה - "פרויקט נתיב", שאותו יזם ראש אכ"א לשעבר, האלוף במילואים אלעזר שטרן, שנמנה ברשימת העותרים. סביאטקובסקי תכנן לסיים את ההליך מיד לאחר שיחזור מן הקו בעזה ובטרם ישתחרר מהצבא.
הרב חיים אירם, ראש מדור הכנה לגיור - המכון ללימודי היהדות בצה"ל, סיפר ל-ynet כי סביאטקובסקי השתוקק להשלים את ההליך ולהצטרף לעם היהודי. "הוא ממש היה לקראת סוף הלימודים, ממש בסוף השלב האחרון אותו הוא דחה על מנת לרדת לקו בעזה. הוא אמר: 'אסיים את הקו ואחזור'".
הרב אירם סיפר כי סביאטקובסקי אהב את הקורס ושם אהבו אותו לא פחות בחזרה. "הוא מאוד רצה את זה והיה טיפוס חיובי מאוד. הוא בלט והיה אהוב מכל הבחינות. הוא היה יהודי היום אם היה מספיק להשלים את ההליך בזמן, אך הוא רצה קודם למלא את המוטל עליו, וזה כבר לא יקרה".
הוריו של סביאטקובסקי (צילום: אבי מועלם)
"פסיקה נורמטיבית"
הרב שאול פרבר, מייסד מכון עיתים שמסייע לאזרחים ישראלים לנווט בתוך הביורוקרטיה הרבנית, שותף גם הוא לעתירה שהוגשה לבג"ץ. הוא סיפר ל-ynet כי הליך הקבורה שבמסגרתו נקבר סמ"ר סביאטקובסקי בחלקה היהודית "נעשה בתיאום עם הפסיקה הנורמטיבית. יש פוסקים הסוברים שברגע שיש הליך גיור, אז הסטטוס מתחיל להשתנות ולאור העובדה הזו, ניתן לקבור אותו כיהודי לכל דבר. ההלכה מכירה בזה שיש אנשים שאכפת להם ורוצים להיות חלק מהעם היהודי".
האלוף (מיל') שטרן אמר כי המקרה של סביאטקובסקי מבהיר את התרומה של העולים למדינה. "כשמסתכלים על התופעה ורואים שיוצאי חבר העמים ממלאים את התפקידים הכי חשובים והכי מסוכנים בצה"ל, בולט כאן החינוך ומגיע להם כל הכבוד הראוי על כך".
הלב נשבר. חבריו של סביאטקובסקי בהלוויה (צילום: רויטרס)
תא"ל (במיל') הרב ישראל וייס, שכיהן כרב הראשי לצה"ל בתחילת שנות ה-2000, סיפר ל-ynet כי מספר חיילים שהחלו את הליך הגיור נקברו כיהודים לאור פסיקה שהרב מרדכי אליהו נתן בתקופת כהונתו: "חיילים שאימם אינה יהודייה נקברים אחר כבוד במרכז בתי העלמין, במרחק מה משאר הקברים, בחלקות המוקצות להם. חיילים שהחלו בהליך הגיור ממש, נקברים כיהודים לכל דבר, שכן ההלכה מכירה ברצונם להתגייר".
שטרן התייחס לכך שסביאטקובסקי נהרג לצדו של רב-סרן אלירז פרץ, בן הציונות הדתית ודיבר על ההתנדבות ליחידות קרביות. "זו תופעה יפה שכל המגזרים צריכים לתת לה הרבה קרדיט,
אך מנגד זו האבסורדיות של המדינה - מי שנלחם כתף אל כתף לצד אלירז צריך לדאוג מאליטות ומרבנים חרדים מסוימים שמקבלים את המשכורת מהמדינה ושאולי לא היו מכירים בהליך הגיור שהוא מטעם המדינה כשהיה מסתיים". לדבריו, הבעיה היא "יהודית וגם הלכתית, שכן רבנים הכירו בגיור הצבאי. כואב לי גם על כבוד האדם ועצוב לי שלא משתלטים על זה".
הרב פרבר ציין כי כאשר לוחם נהרג, צריך לשים את הבג"ץ בצד. "הכל שולי לאור הכאב של המשפחה", הבהיר. עם זאת, הוא ביקש להזכיר כי רבים נתקלים בבעיות אחרי הליך הגיור. "ציבור הגרים הוא ציבור מאוד פגיע, אשר משרת את המדינה כמו כל מגזר וכמו כולנו. האחריות היא לא רק הלכתית אלא מוסרית, שלא תהיה אפליה כלפי מי שעובר גיור".
מדובר צה"ל נמסר כי "סוגיית יהדותו של סמ"ר אילן סביאטקובסקי ז"ל נבחנה ע"י הרב הצבאי הראשי, תא"ל אביחי רונצקי. הרב הסתמך על עדויות לפיהן סמ"ר אילן סביאטקובסקי ז"ל קיים אורח חיים יהודי ועל כן החליט לקבור אותו בבית העלמין הצבאי בראשון לציון"
Read this article in English