שתף קטע נבחר

 

הפרלמנט הבריטי: קל מדי למכור נשק לישראל

אחרי משבר הדרכונים - בלונדון ממשיכים לצנן את היחס. לפי דיווח ב"גרדיאן", ועדת הייצוא האסטרטגי קוראת בדו"ח חדש לממשלה להדק את הפיקוח על מכירת ציוד צבאי, לאור השימוש שעשה בו צה"ל במבצע "עופרת יצוקה"

בבריטניה דורשים להרפות מהאצבע על ההדק: חברי פרלמנט בריטיים מכמה מפלגות ייקראו היום (ג') לשינוי במדיניות אישור מכירת נשק מתוצרת הממלכה, לאחר שהממשלה בלונדון אישרה כי ישראל השתמשה "כמעט בוודאות" בציוד בריטי במבצע "עופרת יצוקה" בעזה בשנה שעברה. כך מדווח הבוקר העיתון "גרדיאן".

 

"יש להצר על כך שנשק שיוצא מבריטניה שימש באופן כמעט ודאי את ישראל במבצע 'עופרת יצוקה'", נכתב בדו"ח של ועדת הייצוא האסטרטגי של הבית התחתון בפרלמנט.

 "יש בכך סתירה ישירה למדיניות הממשלה הבריטית, לפיה ייצוא נשק לישראל לא ישמש אותה בשטחים הכבושים".

 

חברי הפרלמנט בירכו על החלטת הממשלה לבטל חמישה רשיונות ייצוא לציוד שמיועד לחיל הים הישראלי - אך ציינו כי יש להפיק "לקחים נרחבים יותר", כדי להבטיח שנשק המיוצר בבריטניה לא ישמש את ישראל בשטחים בעתיד.

 

אחרי המבצע הגדול בעזה, שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, הודיע לפרלמנט כי כל בקשה לייצוא נשק לישראל "תוגש תוך התייחסות לסכסוך הנוכחי". הוא קבע אז כי ישראל השתמשה "כמעט בוודאות" בציוד בריטי - בין היתר ברכיבים לתא הטייס של מטוסי הקרב F-16, ציוד לבקרת אש ומערכות מכ"מ ואמצעי ניווט וחלקי מנוע למסוקי אפאצ'י.

 

עוד נכלל ברשימה נגמ"שים שיוצרו על בסיס טנקים שנמכרו לישראל עוד בשנות ה-50 של המאה הקדומת, ורכיבים לרובים ומכ"מים בספינות הקרב של חיל הים מסדרת סער - שהשתתפו לפי הפרסומים ב"עופרת יצוקה".

 

מיליבנד אמר כי הממשלה בודקת את כל רשיונות הייצוא הקיימים, כדי לראות האם יש לבחון אותם מחדש. הוא ציין כי הבקרה על הייצוא הבריטי היא מהמחמירות והיעילות ביותר בעולם.

 

לפי דו"ח הוועדה בפרלמנט, שהפרטים ממנו מתפרסמים ב"גרדיאן",

 בשנת 2008 ייצאה בריטניה לישראל נשק ביותר מ-27.5 מיליון לירות-שטרלינג. נתונים רשמיים נוספים מעידים על כך שבתשעת החודשים אחרי "עופרת יצוקה", אישרו מחלקות ממשלתיות כמעט 4 מיליון ליש"ט של ייצוא נשק וציוד המשמש במקביל למטרות אזרחיות וצבאיות.

 

למרות שהנתונים מעידים על ירידה חדה בייצוא, בריטניה ממשיכה למכור לישראל ציוד צבאי במגוון תחומים. רוב הציוד כולל רכיבים אלקטרוניים קטנים של אמצעי לחימה - כמו מכ"מים, מנועים של מטוסי קרב, אמצעי ניווט אוויריים, אמצעי קשר צבאיים ומטוסים ללא טייס. עוד נמכרים תחמושת לנשק קל וחלקים מרובי צלפים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליבנד. פיקוח הדוק
צילום: AFP
מספקים גם תחמושת לנשק קל (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים