שתף קטע נבחר
 

"המניות בשיא? זה לא אומר כלום. המשבר כאן"

מדד ת"א 25 בשיא כל הזמנים, אבל הכלכלן איל וינטר מזהיר מפני אופוריה: "מצב המניות לא אומר כלום על מצב המשק והתעסוקה. הדבר העיקרי שניתן ללמוד הוא ששוק המניות נמצא ברמת סיכון גבוהה, וצריך לחשוב פעמיים לפני שנכנסים אליו"

המשקיעים שחזרו מחופשת החג הגיעו לחג קטן מסוג אחר: מדד ת"א 25 שבר היום (ג') את שיא כל הזמנים. הפעם הקודמת שהשיא הזה נשבר הייתה באוקטובר 2007, ערב המשבר הכלכלי הגלובלי. בקהילה העסקית רווחת אמונה, לפיה מצב שוק ההון היום מנבא את מצב השוק הריאלי מחר - ייצוא, תעסוקה, שכר, צמיחה, רמת חיים. אבל הפרופסור איל וינטר, ראש המרכז לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית, מציע שלא להיכנס לאופוריה.

 

"העובדה ששוק המניות בשיא לא אומרת כמעט כלום", אומר וינטר ל-ynet, "הדבר העיקרי שניתן ללמוד מזה הוא ששוק המניות עצמו כרגע ברמת סיכון גבוהה, ולכן צריך לחשוב פעמיים לפני שנכנסים אליו".

 

אתה רומז שזה זמן למכור מניות, או פשוט לשבת על הגדר ולא לעשות כלום?

 

"הכל משתנה ממניה למניה ומסקטור לסקטור, אבל אני לא מדבר על למכור. אני אומר: למי שיש כסף להשקיע 15 שנה קדימה, אז קדימה, שייכנס לשוק, כי הניסיון מראה שבטווח הארוך ההשקעה תמיד משתלמת. מי שיצטרך את הכסף בעוד שנה, לא הייתי ממליץ להיכנס עכשיו כי הסיכוי שירוויח קיים, אבל קטן".

 

נהוג לחשוב שהמצב בשוק ההון מלמד על העתיד בכלכלה הריאלית. זה אומר שהמצב הכלכלי הריאלי עומד להיות מצויין. אתה לא חושב כך?

 

"אני לא יודע. אי אפשר לנבא את המצב בשווקים, לא בשוק ההון ולא בכלכלה הריאלית. ת"א 25 לא אומר כלום על מצב התעסוקה בשטח. מה שאני יודע זה שהמשבר, אמנם התברר שאינו כצעקתה, אבל הוא לא מאחורינו. המכשולים המבניים במשק האמריקני והאירופי, שיצרו את המשבר, עדיין כאן, והמצב באירופה, על רקע המשבר ביוון, מאוד מסובך".

 

אבל זה בחו"ל. הרבה אנשים חושבים שהמשבר הכלכלי פסח, או כמעט פסח, על ישראל.

 

"זה תלוי באיזה סקטור אתה עובד. לשוק הישראלי יש ייתרון: רובו מבוסס על טכנולוגיה, ויש טכנולוגיות שיש להן ביקוש גם במצבי משבר. כך שמי שעובד בתעשיות שמייצאות טכנולוגיות ולא מוצרים יכול, אולי, לחיות בתחושה שאין ממש משבר. אבל מי שעובד במגזר יצרני אחר, שמבוסס על ייצוא של מוצרי צריכה, כן סובל מהמשבר, וזה לא נגמר".

 

אז מה גורם לעליות בבורסה? ספקולנטים שבאים והולכים? הייתכן שהמשקיעים הזרים התנפלו על השוק המקומי בגלל שהמשבר הכלכלי נפל על תקופת רגיעה ביטחונית קצרה, והם מחכים לעימות הבא כדי לברוח?

 

"אני לא חושב שהמצב הביטחוני משפיע במיוחד על המשקיעים, אבל אכן, חלק גדול מהכספים בבורסה באים מחו"ל, ממשקיעים שמחפשים מקלט לכספם מהצרות במקומות אחרים במקום שמתנהג קצת כמו אי בודד. הסכנה היא שברגע שהמצב ישתפר באירופה ובארה"ב הם יחזרו לשם, אבל כאמור, כרגע זה לא נראה באופק".

 

יש מה ללמוד מהמצב בשוק המניות על שוק הנדל"ן?

 

"יכול להיות שגם העליות בנדל"ן מיצו את עצמן והגיעו לסוג של רמת שיא. אין כאן בועת נדל"ן שעומדת להתנפץ ושנראה ירידת מחירים. אם אתה משווה את עליות המחירים שיש כאן לעליות שהיו במערב לפני המשבר הכלכלי, אז עוד לא הגענו לרמות האלה. אבל כאמור, היכולת לנבא את המצב בשווקים היא מוגבלת מאוד, ולמעשה, הכל יכול לקרות".   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטווח הקצר - לא כדאי להיכנס
הפרופסור איל וינטר: "אי אפשר לנבא"
מומלצים