גז טבעי עשוי להתגלות בכמויות עצומות בישראל
על פי דו"ח גיאולוגי של הממשל האמריקני, באזור יש פוטנציאל לאיתור כמויות ענק של גז טבעי ונפט. הבעיה: חלק מהאזורים עמוקים יותר מ"תמר", מה שהופך את החיפוש לסיכון כלכלי
האם אזורנו הוא בעצם מעצמת נפט וגז טבעי? במזרח הים התיכון, באזור שחלק ניכר ממנו נמצא במים הכלכליים של ישראל וביבשה, יש פוטנציאל לכמויות גדולות מאוד של גז טבעי - בהיקף כולל שמגיע עד כ-17 שדות בגודל של שדה הקידוח תמר. כך עולה מדו"ח של הממשל האמריקני, שבוחן את כמויות הגז והנפט שעדיין לא התגלו בעולם.
כמו כן, על פי אותו דו"ח יש באזורנו גם פוטנציאל לאיתור של כ-1.7 מיליארד חביות נפט בים.
אם הגילוי של שדה תמר הלהיט את רוחם של המשקיעים ומחפשי הגז הטבעי והנפט לאורך חופי הים בישראל, הדו"ח של מכון הסקרים הגיאולוגיים של הממשל האמריקני (U.S. Geological Survey) מאשר שבשכבות הקרקע מתחת לפני הים התיכון יש עוד הרבה מה לחפש.
הדו"ח בוצע כחלק ממיפוי כלל-עולמי שעורכים האמריקנים, כדי לבחון את פוטנציאל מצבורי האנרגיה הפוסילית (אנרגיה שנצברה בקרקעית האדמה לאורך מיליארדי שנים) שנמצאים בעולמנו ושעדיין לא אותרו.
לצורך הכנת הדו"ח מתבססים הגיאולוגים האמריקנים על ניתוח סקרים סיסמיים שנעשו בעולם, מבנה הקרקעית ומידע נוסף שנאסף לאורך השנים. הם מנתחים אותם באותו אופן שעושות זאת חברות בארץ ובעולם לצורך חיפוש אתרים שכדאי לבצע בהם קידוחים.
כ-2 מיליארד חביות נפט
הדו"ח, שיצא בימים אלה בארה"ב, מנתח את מזרח הים התיכון - אזור שמתחיל מגבול ישראל-מצרים וצפונה מול חופי לבנון וסוריה ומשתרע לעומק הים לכיוון קפריסין. בשל המבנה הגיאולוגי של הקרקע, האזור שנבחן מול חופי סוריה הוא צר מאוד והולך ומתרחב לכיוון חופי לבנון וישראל. כתוצאה מכך, כשליש עד מחצית מהשטח שנבדק נמצא מול חופי ישראל וכלול רובו ככולו במים הכלכליים שלנו.הדו"ח מצא כי באזורים אלה יש פוטנציאל של 122 מיליארד רגל מעוקב (TCF) גז טבעי שעדיין לא אותר. לשם השוואה, שדה תמר, שלפי ההערכות יכול לספק את צריכת הגז של ישראל לתקופה של 20-10 שנה, מכיל להערכת בעליו כ-TCF 7. הדו"ח אף מעלה שבאזור יש פוטנציאל לכמעט 2 מיליארד חביות נפט שמסתתרות ושטרם התגלו.
חשוב לציין שאיתור של מבנים מתאימים אינו מבטיח גילוי גז או נפט. חלק מהאזורים הללו נמצאים בעומק רב יותר גם מזה שבו בוצע קידוח תמר, מה שמייקר עוד יותר את עלויות החיפוש וההפקה ולכן מגדיל את הסיכון הכלכלי לביצוע קידוחים כאלה ומקטין את הסיכוי שיבוצעו.
בתקופה האחרונה סיימו כמה מהשותפות בקידוח תמר סקר סיסמי מורכב מול חופי ישראל, כדי לאתר מקומות מתאימים לביצוע קידוחים, באזורים שבהם יש להן זיכיון. בין היתר בוחנות השותפות את הפוטנציאל לקידוח במבנה שנקרא "לווייתן". חברות נוספות נערכות לביצוע סקרים דומים. חלק מהחברות שעוסקות בחיפושי גז בישראל הביעו עניין בחיפושים גם מול חופי קפריסין.
הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"