ישראל רוצה גז טבעי, אבל איפה יעבור הצינור?
כדי לקלוט את שפע הגז הטבעי מקידוחי "תמר" ו-"דלית" שמול חופי ישראל צריך מתקן בחוף. המועצה הארצית תדון בשש חלופות שונות אך רובן נתקלות בהתנגדות מצד משרדי הממשלה השונים, ועל השתיים הנוספות השכנים לא מוכנים לשמוע
תושבי אזור חוף הכרמל מנהלים בתקופה האחרונה קרב עיקש נגד מתקן שייבנה בסמוך ליישוביהם, כדי לקלוט את הגז הטבעי שיישאב מאסדות הקידוח "תמר" ו-"דלית" מול חופי ישראל. הם חוששים שהמתקן יגרום לזיהום אוויר ורעש, יפגע בנוף ובתיירות המקומית, ובערך הנכסים שלהם, ואף עתרו לבג"ץ בנושא.
עוד בטרם תידון העתירה בבית המשפט, תתכנס מחר (ג') המועצה הארצית לתיכנון ובנייה כדי לבחון - שוב - אתרים חלופיים להקמת המתקן. תושבי חוף הכרמל מקווים שהדיון הזה יניב עבורם תוצאה חיובית, ומשוכנעים שתימצא חלופה מתאימה שתמנע את הקמת המתקן בסמוך אליהם. הם טוענים בתוקף שהקמת המתקן בחוף דור תפגע קשות ברצועת החוף הרגישה.
אך מבדיקת ynet עולה כי נדמה שהחלופה של חוף דור מושכת אליה את מירב תשומת הלב משום ששאר החלופות - שכעת ידרשו ביצוע של תסקיר סביבתי - זוכות להתנגדויות מצד משרדי הממשלה השונים.
מתקן על אסדה בים
אחת החלופות, שכבר עלתה בעבר, היא הקמת המתקן באסדה בים מול חופי חדרה - ולא על החוף. מבחינה טכנית הדבר אפשרי, אך החלופה הזו נתקלת בהתנגדות מצד משרד התשתיות, בעיקר משיקולי לוח זמנים ועלות.
בדיון מקצועי שהתקיים לפני כחודש במוסדות התכנון, הוצג דו"ח של יועץ חיצוני לרשות הגז, שבדק את חלופת האסדה וקבע כי טיפול בלב ים יהיה כרוך בעיכוב של בין שנתיים לשלוש באספקת הגז לישראל מקידוחי "תמר", ובעלות למשק של כ-700 מיליון דולרים לשנה.
חלופת אשדוד
חלופה נוספת, שנבחנה גם היא בדו"ח של רשות הגז, היא הרחבה של האתר הקיים לקליטת גז באשדוד (מקידוחים במצרים), על מנת שיוכל להכיל את הקיבולות הגדולות שצפויות להגיע גם מאתרי הקידוח הצפוניים. אולם מתכנני התוכנית, אנשי מנהל התכנון במשרד הפנים, סבורים שמסיבות בטיחותיות וטכניות יהיה קושי רב לבצע זאת, מה גם שבמקרה של תקלה במערכת - צפויות בעיות אספקה קשות.
אופציה אחרת היא להפריד בין מתקני קליטת הגז אך למקם אותם באותו המתחם במרחק של כ-350 מטרים זה מזה - משיקולי בטיחות. חלופה זו נתקלת בהתנגדות לא רק מצד מנהל התכנון אלא גם מצד מערכת הביטחון, שטוענת כי הדבר כרוך בכניסה לשטח אש. עמדת מערכת הביטחון לפי שעה, מתנגדת לכל חלופה שתמקם את התחנה דרומית לחדרה.
חלופות אזור חדרה
קיימות שתי חלופות להקמת מתקן קליטת הגז באזור חדרה. הראשונה - באזור מכון טיהור השפכים והשנייה באזור מחלף קיסריה. מפרוטוקול ישיבת הצוות המקצועי בנושא לפני כחודש עולה כי החלופה הראשונה נתקלת בהתנגדות רבה - בעיקר משיקולי בטיחות וקרבה לאזור התעשייה בחדרה.
חלופת מחלף קיסריה נחשבת לחלופה לא ריאלית, בשל קרבתה לכביש החוף (כביש מספר 2) והעובדה שהיא צפויה לתפוס שטחי דיונות נרחבים ולהביא לפגיעה אקולוגית ונופית.
חלופות חוף הכרמל
שתי החלופות האחרונות הן בתחום המועצה האזורית חוף הכרמל. האחת מדרום למאגר המים ומכון הטיהור של המועצה והשניה צפונית למאגר. התוכנית היא למקם את המתקן במרחק של כ-1.2 קילומטרים מקו החוף, ועל פי נתוני המועצה במרחק של כ-800 מטר מבתי התושבים.
בהפגנה נגד מתקן הגז (צילום: תומר אלמקייס)
אך בשיחה עם ynet מבהיר ראש המועצה, כרמל סלע, כי מיקום זה יפגע לא רק ברצועה החופית הרגישה, אלא גם במספר רב של בארות מים המצויות באזור. "ישנן כ-13 בארות מים מליחות, שבחלקן פעילות לטובת החקלאות באזור, והמתקן הזה יפגע במקור המים הזה", הוא אומר. "זהו אזור חקלאי, כפרי, בלתי מופר, שגם הוכרז כאזור ביוספרי. המתקן הזה יפגע בשטח וגם יבלוט בגלל הארובה הגבוהה שלו. השיקולים היחידים שמובילים את מקבלי ההחלטות הם כסף, אבל יש עוד שיקולים שצריכים להישמע".
ממשרד התשתיות נמסר בתגובה
: במסגרת העבודה בוצעה סקירה של שבע חלופות שונות למיקום המתחם, החלופות השונות הועברו להתייחסות גורמי התכנון האזוריים והמקומיים, לרבות הצעות לחלופות נוספות. ועדות התכנון ערכו סינון ראשוני בהתאם לקריטריונים רלבנטים לתוכנית זו והעבירו להכנת תסקיר ארבע חלופות שונות.
במקביל מבוצעת בדיקה כוללת של כל מערך ההפקה, ההולכה והטיפול על ידי חברת יעוץ מחו"ל, בעלת ידע בנושאי ההפקה וטיפול בגז טבעי ומטרתה לבדוק האם התכנון של מערכים אלו, מקובל בתעשיית הגז הטבעי והאם מערך זה מתאים לדרישות המשק הישראלי. עמדת המשרד לגבי מיקום כזה או אחר תמסר בישיבת הוועדה".