הורמונים לגיל המעבר יעילים נגד סרטן המעי הגס
חוקרים בארה"ב מצאו כי נשים מעל גיל 60, שנטלו בעברן הורמונים לגיל המעבר, הפחיתו משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. נשים שהשתמשו בהורמונים 15 שנה ויותר הפחיתו הסיכון לחלות ב-66%, בעוד נשים שנטלו הורמונים במשך 4 עד 8 שנים, הפחיתו הסיכון בשליש
הורמונים לגיל המעבר מפחיתים את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס: כך מאשר מחקר שפורסם בגליון האחרון של כתב העת American Journal of Gastroenterology. המחקר מאשש מחקרים קודמים שמצאו כי תחליפי הורמונים מפחיתים את הסיכון ללקות במחלה.
בשנת 2002 הפסיקו מליוני נשים ברחבי העולם ליטול את ההורמונים לגיל המעבר בעקבות מחקר שהראה כי טיפול זה מגביר את הסיכון לשבץ מוחי, מחלות לב וסרטן שד. עם זאת, המחקר הראה כבר אז כי ההורמונים מגינים בפני סרטן המעי הגס. בתוך כך הראו מחקרים נוספים כי גם גלולות למניעת הריון עשויות להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס.
המחקר שבלבל מליוני נשים
חמש שנים לאחר פרסום המאמר המבהיל, התברר כי הוא היה רצוף כשלים. ההוכחה הניצחת ליתרון הטיפול ההורמונלי לגיל המעבר ניתנה במאמר
שהתפרסם ב-2004 בכתב העת לרפואה פנימית, ונערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה.
המאמר סיכם 30 מחקרים בנושא טיפול הורמונלי, וכותביו ביקשו לבדוק את שיעור התמותה בקרב נשים בגיל המעבר שקיבלו את הטיפול. התוצאות הראו ששיעור התמותה בקרב נשים מתחת לגיל 60 שקיבלו את הטיפול ההורמונלי, היה נמוך ב-40% בהשוואה לנשים שקיבלו את הטיפול ההורמונלי אחרי גיל 60. או אז, שיעור התמותה אצל נשים שמטופלות בהורמונים היה זהה לשיעור התמותה באוכלוסייה הכללית.
עתה, כדי לבחון שוב את הקשר בין ההורמונים לסרטן המעי הגס, בדקו חוקרי אוניברסיטת צפון קרולינה 443 נשים שאובחנו בסרטן המעי הגס בין השנים 2001 עד 2006, ו-405 נשים בריאות ששימשו כקבוצת ביקורת. הגיל הממוצע של הנבדקות כולן היה 63 שנים.
החוקרים מצאו כי נשים שהשתמשו בעברן בתחליפי הורמונים לגיל המעבר היו בסיכון מופחת ב-50% ללקות בסרטן המעי הגס, בהשוואה לנשים שמעולם לא נטלו הורמונים. נשים שהשתמשו בהורמונים למשך פחות מארבע שנים, היו בסיכון מופחת ב-25% ללקות בסרטן המעי הגס.
נשים שהשתמשו בהורמונים במשך ארבע עד שמונה שנים הפחיתו את הסיכון בשליש, בעוד שנשים שהשתמשו בהורמונים למשך 15 שנים או יותר, היו בסיכון מופחת בשני שליש. התוצאות היו דומות בקרב נשים ממוצע אפרו-אמריקני ונשים לבנות. עם זאת, לא נמצא קשר בין גלולות למניעת הריון לבין סרטן המעי הגס.
בעתיד ייבדק: האם הפסקת ההורמון מעלה את הסיכון?
החוקרים ציינו כי שימוש ארוך טווח בתחליפי הורמונים כבר אינו כלול בהמלצות לנשים לאחר הפסקת הווסת. לעתים נרשמים ההורמונים לנשים בגיל הבלות הסובלות מתסמינים כמו גלי חום. החוקרים אמרו כי ניתן לייחס את הצניחה במקרי סרטן המעי הגס גם לשימוש בהורמונים, ולא רק לקולונוסקופיות המבוצעות לכלל האוכלוסייה ומשמשות לאבחון מוקדם של גידולים טרום סרטניים.
לדברי החוקרים, יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע את ההשפעה המגנה של תחליפי ההורמונים ובאם ההשפעה נמשכת גם לאחר הפסקת נטילת ההורמונים, או שמא מתרחש תהליך הפוך של החמרה בהתפתחות גידולים במעי הגס לאחר ההפסקה בנטילת ההורמונים.
סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחות הסרטנים בישראל. מדי יום מאובחנים כתשעה חולים חדשים וכארבע מתים מהמחלה מידי יום. בשנת 2007 אובחנו מעל 3,500 חולי סרטן המעי הגס ונפטרו כ-1,300 מהם. מאז שנת 2005 מבוצעת בישראל בדיקת דם סמוי בצואה לבני 50 ומעלה. אנשים שנמצאה אצלם עדות לדם סמוי בצואה, חולים שהראו סימנים המחשידים לסרטן המעי הגס או כאלה שבמשפחתם יש היסטוריה של המחלה, מופנים גם לבדיקת קולונוסקופיה. זו מאתרת פוליפים הידועים כגידולים טרום ממאירים ומאפשרת להסירם ולמנוע תחלואה.