סקירת אג"ח: המשקיעים נהנו מתיקון חיובי
בין הסיבות לאווירה החיובית: הסיוע האירופי ליוון, וציפייה לפרסום מדד המחירים הנמוך הערב, שכצפוי לא עורר "סערה" והסתכם, לפי ציפיות החזאים, בעלייה של 0.1%
לאחר שבועיים של ירידות שערים, שלוו ולובו באווירה שלילית סביב תמחור אג"ח בישראל ומגמת העלאת ריבית על ידי בנק ישראל, נהנו השבוע משקיעי אג"ח משבוע חיובי.
להערכתנו, בין יתר הסיבות לתיקון החיובי שחוו השבוע שווקי אג"ח, ניתן למנות את סיומה המוצלח, ככל הנראה, של "פרשת יוון", במסגרתה יזרימו מדינות גוש האירו והבנק העולמי כספים לכלכלת יוון בכדי שתוכל למחזר את חובותיה; ירידת תשואות אג"ח ל-10 שנים בארה"ב חזרה אל מתחת רף ה-4% שתרמה לירידת תשואות אף באג"ח הממשלתיות בישראל; תיקון חיובי, לירידות שחוו השווקים בשבוע הקודם , בין היתר, עקב פדיונות בחלק מקרנות הנאמנות ותעודות הסל שמשקיעות בשווקי אג"ח השונים; וציפייה למדד המחירים לחודש מרס שפורסם הערב.
בהקשר זה נציין כי מדד המחירים לצרכן לחודש מרס שפורסם הערב (ה'), כצפוי לא עורר "סערה" והסתכם, לפי ציפיות החזאים, בעלייה של 0.1%. להערכתנו סטייה מהותית מטווח זה, היתה עלולה לעורר חוסר שקט בשווקי אג"ח בשבוע המסחר הבא, כאשר עלייה מהותית במדד המחירים לצרכן מעבר ל0.2%, היתה מקלה על נגיד בנק ישראל בהחלטתו האם להמשיך להעלות את הריבית בעוד כ-10 ימים, על כל המשתמע מכך. מנגד פרסום מדד שלילי מהותית מהצפוי, היה עלול לגרום לירידות שערים באפיקי אג"ח הצמודים למיניהם.
בסיכום שבועי, הציגו אג"ח הממשלתיות השקליות עליות של עד חצי אחוז כמעט לכל אורכו של העקום, ובפרט בחלקו הבינוני-ארוך, תופעה המיוחסת, להערכתנו, לירידות שערים חדות מדי בחלקו זה של העקום לאחר פרסום הודעת הריבית האחרונה. אף אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, נהנו משבוע חיובי, כאשר גם במקרה זה התמקדו עליות השערים בחלקו הבינוני-ארוך של העקום והסתכמו בכחצי אחוז ואף יותר.
אף המשקיעים במדדי התל בונד השונים, נהנו משבוע חיובי, כאשר מדד התל בונד 20 עלה בכרבע אחוז. והתל בונד השקלי עלה בכחצי אחוז . נציין, כי ככלל השבוע הציגו אג"ח הקונצרניות חולשה יחסית לאג"ח הממשלתיות, וזאת לאור הגידול בהיצע אג"ח הקונצרניות לאחרונה בעקבות גל ההנפקות האחרון, ועקב ציפיות המשקיעים לגל הנפקות נוסף, שאמור לכלול אף מספר הנפקות מעניינות ובתשואות אטרקטיביות מאלו הגלומות באג"ח הנסחרות כיום בשוק.
תחילתו של גל הנפקות אג"ח חדש
השבוע פורסם פרוטוקול החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל, במסגרתה מופיעים הנימוקים להעלאת הריבית במשק לחודש אפריל ברבע אחוז לשיעור של 1.5%.
בהמשך לסקירתנו מלפני שבועיים, מהפרוטוקול ניתן ללמוד כי בין הנימוקים המרכזיים להעלאת הריבית ניתן למנות את החשש של בנק ישראל מהמשך עליית מחירי הנדל"ן וכן את תחושת חוסר הנעימות שחש הבנק על רקע גל הנפקות אג"ח קונצרניות "לא איכותיות במיוחד" ובתשואות לא ראויות, ובלשונו של הבנק:
"עוד התייחסו חברי הפורום להתפתחות מחירי הנכסים, ובפרט למחירי הדירות. נידונו השפעתה של הריבית הנמוכה על התפתחות מחירים אלו, השפעת העלאה של הריבית עליהם והצורך לעקוב אחר התפתחותם של מחירים אלו ולהתייחס אליהם. כמו כן הייתה התייחסות להנפקת אג"ח קונצרניות בדרוגים נמוכים וללא דרוג, ועלתה השאלה האם המרווחים בהם הן מונפקות משקפים באופן הולם את הסיכון של החברות".
בנושא זה נציין, כי בהמשך לתחזיותינו בסקירות קודמות, אנו נמצאים בתחילתו של גל הנפקות אג"ח חדש, כאשר השבוע היינו עדים לפרסום עשרות תשקיפי מדף, המאפשרים לחברות שפרסמו אותן להנפיק אג"ח בהתראה קצרה, וכן היינו עדים לתחילתן של הנפקות אג"ח.
כך, חברת פרטנר צלחה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת מיליארד שקל של אג"ח בדרוג AA- ב-3 מסלולים שונים (מסלול צמוד מדד במח"מ 6.7 שנים, מסלול ריבית משתנה במח"מ 8 שנים ומשסלול שקלי במח"מ 5 שנים); חברת גזית אינק צלחה בהצלחה את השלב המוסדי בהנפקת אג"ח צמודת מדד בדרוג A במח"מ של כ-6.5 שנים; חברת פוליגון הצליחה בהנפקת אג"ח לא מדורגת וצמודת מדד במח"מ 3.6 שנים, אף שבחרה לוותר על השלב המוסדי (ככל הנראה עקב היקפה הקטן של הסדרה כ-40 מיליון שקל בלבד).
על הגדר כבר "ממתינות" לתורן נמצאות קבוצת דלק, חלל וניו הוריזן שינסו להנפיק אג"ח,ככל הנראה כבר בשבוע הבא.
גיל נויברגר הוא מנכ"ל רוטשילד קרנות נאמנות, ויריב יוריסטה הוא אנליסט בבית ההשקעות רוטשילד
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.