שתף קטע נבחר

 

מדינת ישראל חוגגת 62 שנות עצמאות

אירועי יום העצמאות נפתחו בטקס הממלכתי ברחבה המרכזית בהר הרצל. יו"ר הכנסת ריבלין בטקס: "אנו עדים היום לתהליך מסוכן של התבצרות מעמיקה והולכת של כל קבוצה בד' חומותיה". נתניהו בברכה לחג: אנחנו פה כי זו הארץ שלנו

העצב של יום הזיכרון התחלף בשמחה של יום העצמאות: חגיגות יום העצמאות ה-62 נפתחו הערב (יום ב') בטקס הדלקת המשואות הממלכתי בהר הרצל בירושלים. השנה כותרת הטקס היא: "אם תרצו אין זו אגדה" - ובסימן הישגי מדינת ישראל במלאות 150 שנים להולדתו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל.

 

יו"ר הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, היה הנואם היחיד בטקס. הוא דיבר על תרומתו של הרצל: "שישים ושתים שנה לאחר שנתגשמה נבואת 'אלט-נוילנד', אנו, בני דור התקומה, יודעים היטב, כי תשועת ישראל באה לנו לא מידיהם של נביאים, לא מידיהם של דיפלומטים, אלא רק מידיהם של אלו שהעזו גם להפסיק לחלום, ולהתחיל להגשים; רק מידיהם של אלו שקצו בהמתנה לרגע, בו תקומת ישראל בארצו תעלה לרצון, לפני קיסר, לפני מלך זר או ממשל; רק מידיהם של אלו שקמו ועשו מעשה".


חוגגים עצמאות בירושלים (צילום: AFP)

 

בדבריו הוא הזכיר את החיים בירושלים, ואת הפערים בין האוכלוסיות: "דווקא בעידן

 של פתיחות תרבותית, אנו עדים היום, לתהליך מסוכן של התבצרות מעמיקה והולכת של כל קבוצה בד' חומותיה. התבצרות זו, מביאה עמה לא רק קיטוב תרבותי, או פוליטי, כי אם גם בידול ממאיר בחיי היום-יום. ראו, למשל, לְמה הפכה ירושלים בעשור האחרון: שכונות נפרדות, תחבורה ציבורית נפרדת, מרכזי קניות נפרדים; לחרדים ולחילונים, לערבים וליהודים. גטאות-גטאות, מופרדים בחומות של ניכור, אם לא בחומות של בטון".

 

לפני שהדליק משואה, הוסיף ריבלין: "ראו, כמה רחוקה המציאות הירושלמית מחזון העיר שחוברה לה יחדיו. האם, בעמדנו היום, תחת מתקפה כה קשה וכואבת על ריבונותנו בעיר הבירה שלנו, יכולים אנו לומר, בלב שלם, כי ידנו לא הייתה במעל חלוקתה לשבטים-שבטים, קרעים-קרעים? שמא, התמכרנו, שוב, לחומות? לאותן חומות, המגנות עלינו, כביכול, מפני ה'אחר', אך למעשה, רק כובלות אותנו לפחדינו? הפחד שלנו מן ה'אחר' שמעבר לחומה, בפרט בירושלים, ויהא זה ערבי, או חרדי, מנוגד למהותה של הציונות; מנוגד לכל מה שחוללה כאן הציונות, ב-150 השנים האחרונות".


אי אפשר בלי ספריי שלג. חוגגים בירושלים (צילום: AFP)

 

נתניהו: זו הארץ שלנו, ירושלים העיר שלנו

לרגל יום העצמאות פרסם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ברכה בה נכתב: "ביום העצמאות אנחנו מציינים שני ניסים שקרו לעם היהודי: נס התקומה ונס הבנייה. נס התקומה, כי אני לא מכיר שום מקרה בתולדות העמים, שעם שנפוץ לכל עבר, שאיבד כל שליטה על גורלו, הצליח להתקבץ חזרה בארצו ולבנות מחדש את ריבונותו. הנס השני זה נס הבנייה: מה שעשינו, מה שבנינו בארץ מאז שהוקמה מדינת ישראל. ישראל הופכת במהירות למעצמה כלכלית-אזורית ולמעצמה עולמית בטכנולוגיה. בעולם הידע של המאה ה-21 האפשרויות שלנו הן בלתי מוגבלות: במדע, ברפואה, בטכנולוגיה, באמנות. בכל תחום ותחום כל כוחות הגאוניות שאצורים בעמנו פורצים החוצה ומייצרים מדינה לתפארת".

 

הוא הזכיר בברכה את בירת ישראל, ירושלים. "אנחנו לא פה במקרה. אנחנו פה כי זו הארץ שלנו. חזרנו לארצנו, חזרנו לעירנו ירושלים, כי זו הארץ שלנו, זו העיר שלנו. ואנחנו יודעים גם, שבשעה שאנחנו חובקים את העבר, אנחנו גם פורצים דרכים לעתיד. תרתי משמע. אנחנו הולכים ופורצים דרכים לנגב ולגליל ובונים את כל חלקי הארץ ובונים את החיים הלאומיים שלנו, של עם ישראל, מחדש. זה אומר שיש בתוכנו כוח חיים עצום. כי אין עוד עם שחולל שני ניסים כאלה, ואני יודע שיש עוד ניסים רבים לפנינו. הרצל אמר: 'אם תרצו - אין זו אגדה'. אנחנו רצינו. אנחנו רצינו את מה שרצו שרשרת הדורות של יהודים, שחלמו והתפללו ושפכו ים של דמעות כדי שנגיע למקום הזה. ים של דמעות, ים של תפילות. ואנחנו מימשנו את תפילות הדורות. אנחנו יודעים שעוד ביכולתנו לחולל ניסים רבים".

 

דורנר הדליקה משואה

מדליקי המשואות הם: נשיאת מועצת העיתונות ושופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר. מי שכיהן עד לאחרונה בתפקיד ראש אגף התקציבים באוצר, רם בלינקוב. יוסי פלדמן, מייסד בית ספר שדה עין גדי והמועצה לשימור אתרי מורשת. שוריקה (שרה) שפכנר, בת 91, שהייתה צנחנית בשירות הפלמ"ח באירופה בעת הכיבוש הנאצי וקצינת ח"ן (חיל הנשים) הראשונה של צה"ל. אמנון לביא, מנהל בית ספר לחינוך מיוחד "גולני" בית שאן שהתעוור בגיל צעיר, וטל-אל פילו - נערה בת 17, המשמשת מדריכה ומרכזת צעירה בצופים הדתיים במודיעין.

 

יוסף מטאנס, ערבי מארוני יליד בירעם, על פועלו לחינוך לדו קיום ולשכנות טובה בין יהודים וערבים. פרופ' אריאל פלדשטיין, המנהל האקדמי של מכללת ספיר שנחשב לאחד מחוקריו החשובים של הרצל. אשר הירש, בן 83, המכהן כבר קדנציה שנייה בתפקידו כיו"ר הוועד הפועל הציוני ומהווה ותיק חברי ההנהלה הציונית. אירה חייטין - העובדת ביערנות בקק"ל, מקצוע הנחשב נדיר לנשים.

 

אל"מ (מיל') צבי לבנון, בן 79, המשמש יו"ר נשיאות ארגון ותיקי ההגנה, במלאות 90 שנה להקמת הארגון השנה. אברהם גרינזייד, בן 84, שהשתתף בקרבות עזים נגד הנאצים בהיותו קצין בצבא האדום. רעיה שטראוס-בן דרור, בת למייסדי משפחת "שטראוס" העוסקת בהקמת מסגרות התנדבותית למען החברה בישראל. רס"ן ד"ר אברהם יצחק, בן 37, שעלה לארץ מאתיופיה בגיל 18 ובימים אלו מסיים התמחות בכירורגיה.

 

לקראת יום העצמאות פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים, לפיהם אוכלוסיית ישראל מונה כ-7,587,000 איש. מהנתונים עולה

 כי האוכלוסייה היהודית מונה כ-5,726,000 תושבים (75.5% מכלל האוכלוסייה), האוכלוסייה הערבית כ-1,548,000 תושבים (20.4%) ואוכלוסיית "האחרים", שהם כל מי שאינם נמנים בשתי הקבוצות הללו, מונה כ-313,000 (4.1%). מרבית קבוצת "האחרים" הם עולים שאינם רשומים במשרד הפנים כיהודים.

 

ומה מזג האוויר? הערב מזג אוויר יהיה נוח, אבל מחר, במהלך יום העצמאות, כדאי למי שמתכנן את המנגל המסורתי להצטייד, מלבד בבשרים וגחלים, גם בבגדים קצרים והרבה מים לשתייה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 19/04/2010 19:40

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים עצמאות בהר-הרצל
צילום: גיא אסיאג
62 שנים לישראל
צילום: גיא אסיאג
דליה דורנר מדליקה משואה
צילום: גיא אסיאג
נתניהו. הרצל אמר. אנחנו רצינו
צילום: AFP
מומלצים