שתף קטע נבחר
 

בדרך לעסקת חבילה חדשה במשק

דיוני השולחן העגול לקראת תקציב 2012-2011 יתחדשו בעוד כשבועיים. יו"ר ההסתדרות עופר עיני מנצל את הדיונים כדי לדרוש תוספת שכר למגזר הציבורי, תוך שהוא מאפשר את הפרטת תעש, חברת החשמל והנמלים. בדרך לשם הוא מוצא פרטנר חדש בדמותו של דורון כהן, מנהל רשות החברות

בזמן שעם ישראל עסק בהכנה לחגיגות יום העצמאות, משרדי רשות החברות הממשלתיות באוצר, כמו גם קומת הנהלת ההסתדרות, המו התרחשות. בלשכת מנהל הרשות דורון כהן עסקו בהליך ההפרטה של חברת החשמל, תעש ונמלי הים. בלשכת יו"ר ההסתדרות עופר עיני עסקו גם במשא ומתן, שיחל באמצע מאי, על תוספות שכר ל-400 אלף עובדי המגזר הציבורי.

 

הפגישה, שהיתה אמורה להיערך היום בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, בנושא ההפרטות, רק הלחיצה את הצדדים להגיע להסכמות. בסוף הפגישה נדחתה בשל "אילוץ של הרגע האחרון" של ראש הממשלה, והיא תתקיים בעוד שבועיים. מלבד ראש הממשלה בנימין נתניהו ישתתפו בה שר האוצר יובל שטייניץ, שר הביטחון אהוד ברק, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, מנהל רשות החברות הממשלתית דורון כהן ונשיא התעשיינים שרגא ברוש. ברקע הפגישה הדיונים הצפויים להתקיים בשבועות הקרובים במסגרת השולחן העגול - המדינה, ההסתדרות והמעסיקים - לקראת כתיבת ספר תקציב המדינה ועל עסקת חבילה נוספת - אוצר, מעסיקים, עובדים - לשנים 2011 ו-2012.

 

ישיבה שכן תתקיים היום תעסוק בנושא הקרן לסיוע למפעלים במצוקה בהשתתפות עיני, ברוש וראש אגף התקציבים באוצר אודי ניסן. שנה עברה מאז והקרן טרם החלה לפעול, זאת למרות שכספי דמי ההבראה של עובדי המגזר הציבורי וכספי ימי החופשה של עובדי המגזר הפרטי כבר נגבו. הקרן אמורה להכיל כמיליארד שקל, שיופנו לטובת מפעלים לקראת קריסה בפרירפריה. בכיר במשק אמר אתמול, כי "הקרן הזו היא תוצר של הסכמות של עסקת החבילה הקודמת. בלעדיה לא יוכלו להמשיך לעסקת חבילה חדשה".

 

המחיר שצריך לשלם על דרישות יקרות

על פי ההערכות, כל צד בדיונים על הליך ההפרטה של שלושת הגופים רוצה להגיע לשולחן הדיונים על תקציב המדינה ועסקת החבילה הבאה. הדרישות שיו"ר ההסתדרות כבר הצהיר שיעלה בפגישה זו יקרות מאוד, והוא צריך להתיישב בשולחן הדיונים כשמאחוריו רזומה כמי שלא מונע מהאוצר התקדמות במהלכים החשובים למשרד. בין השאר, עיני ידרוש תכנית ממשלתית ליצירת מקומות עבודה בפריפריה באמצעות תמריצים משמעותיים ליזמים. על פי הערכות שונות, עלות תמריצים ליצירת 1,000 מקומות עבודה בפריפריה תגיע ל־50 מיליון שקל ומעלה. 

 

כסף גדול עוד יותר נמצא בדרישה אחרת, שאולי רק תעלה בפורום היום, והיא תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי. עלות תוספת של 1% לשכרם עומדת על כחצי מיליארד שקל בשנה. בהנחה ועיני ידרוש תוספת של לפחות 3%, המשמעות היא שבתקציב המדינה לשנתיים הקרובות יותר ממיליארד וחצי שקל ינבעו מדרישות ההסתדרות. "בשביל לבצע מהלך שכזה", אומר גורם המקורב לאוצר, "עיני צריך להוביל בהצלחה את הפרטת תעש, הנמלים וחברת החשמל. רק אז יוכל השושבין של הקואליציה הנוכחית לדרוש ולקבל את תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי".  

 

רשות החברות, מצידה, צריכה לעמוד ביעדיה: הפרטת שלושת הגופים כמה שיותר מהר, ולא פחות חשוב - מסודר. בציר הזמן שכהן כנראה צייר לעצמו הוא ראה את דיוני התקציב מחד והדיונים על תוספות השכר למגזר הציבורי מאידך כשתי צבתות שעלולות לחנוק את שאיפתו לפתוח יום מסחר ברח' אחד העם בתל אביב עם תעש ונמלי הים. בזמן שבכירי ההסתדרות עסוקים במשא ומתן מתיש עם הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, ועם שטייניץ, על התקציב וחוק ההסדרים, לאף אחד לא יהיה זמן לדבר על הפרטה שהעובדים לא באמת מעוניינים בה.

 

הגמישות של מנהל רשות החברות

גורם המכיר מקרוב את עבודת רשות החברות הממשלתיות טוען שאת הקרדיט לפריצה הגדולה בנושא ההפרטות צריך לתת לכהן ולא לעיני שהסכים לשקול מחדש את התוכנית המקורית להנפקת תעש בבורסה למרות שחשב שהחברה לא בשלה לכך, כמו גם לעובדה שכהן בניגוד לקודמיו ניהל את המשא ומתן בשיתוף פעולה עם הנהלות החברות, עם העובדים ועם ההסתדרות. כפי שפורסם אתמול לראשונה ב"כלכליסט", עיני וכהן הגיעו להסכמה על מתווה מוסדר להנפקת תעש בבורסה בתל אביב עד סוף 2011. רו"ח ראובן שיף ממשרד רו"ח שיף הזנפרץ ושות' נבחר ללוות פיננסית את החברה ולבחון האם ההנפקה אפשרית. לשיף קשרי חברות עם עיני וגם עם מנכ"ל משרד הבטחון לשעבר, פנחס בוכריס, שניסה לתווך במשך זמן רב בין ההסתדרות לאוצר, מתוקף עבודתו כיועץ לצה"ל ולזרועות בטחון נוספות.

 

תהליך ההפרטה של תעש עוד צריך לעבור כמה מכשלות רציניות. בין השאר, דרישת העובדים לרשת בטחון של כמיליארד שקל לתנאי הפנסיה של כ-1,000 עובדים ותיקים שיישארו בחברה לאחר ההפרטה, כמו גם הבטחה מהמדינה לרכישת מוצרים מהחברה במאות מיליוני שקלים בשנה. בעניין זה אמר דורון כהן ל"כלכליסט": "אני מקווה שנוכל לקבוע את צורת הפרטת תעש באופן מוסכם, שתיצור מומנטום להסכמות גם ביתר הנושאים שעומדים על הפרק. חשוב לציין כי המשא ומתן מול החברה והעובדים עדיין לא מוצה. הזמן שעובר פועל לרעת החברה שאין לה די הון חוזר למימון פעילותה, ומוציאה כספים שלא מצויים ברשותה. כמו כן, שמנו לעצמנו כמטרה להנפיק את חברות הנמל, ולהגיע לשינוי מבני בחברת החשמל".

 

גם שרגא ברוש ועופר עיני נתנו את ברכתם להאצת התהליכים, בין היתר על רקע העובדה שבסוף 2010 יסיים ברוש את כהונתו כנשיא התאחדות התעשיינים. לפי סברה אחרת בתעשייה אין גורם מקשר בין שלושת ההפרטות. מדובר בתהליכים ארוכים שהבשלתם נמצאת בשלב כזה או אחר, בראשם הפרטת הנמלים, שלגביה הציבו ברשות החברות גם תאריך יעד - במהלך שנת 2010. 

 

עוד השנה: מתווה הפרטה לחברת החשמל

מתווה ההפרטה לחברת החשמל יוגש עד סוף השנה הנוכחית, כך מעריכים גורמים שמקורבים לחברה. היום אמורים להתחדש המגעים בין נציגי רשות החברות הממשלתיות, אגף התקציבים, ההסתדרות, הנהלת חברת החשמל וועד העובדים. בפגישות שנערכו מאז פסח הוסכם שחברת החשמל תשנה את המבנה הארגוני שלה, כאשר בפני במשתתפים עומדות שתי חלופות. החלופה הראשונה היא להחליט שבאמצע העשור הקרוב, כאשר כושר הייצור של חברת החשמל יגיע ל־15 עד 16 אלף מגה וואט, החברה תחולק ל־3 או 4 חברות קטנות שיונפקו לציבור, כאשר חברת החשמל תחזיק ב-51% מהאחזקות בהן. כושר הייצור המוזכר כולל את זה שאמור להתווסף למשק החשמל הישראלי כתוצאה מהקמתה של תחנת הכוח הפחמית החדשה (פרויקט D, ל"ג) שעתידו נידון בימים אלו. יצוין שחלופה זו פחות מועדפת על ידי הרגולטור. 

 

החלופה השנייה היא השארת כושר הייצור הנוכחי - כ-11.7 אלף מגה וואט - בידי חברת החשמל, כאשר הממשלה והעובדים יחליטו על חלוקה מסודרת של החברה למרכזי רווח עצמאיים שינהלו את כושר הייצור. תוספת החשמל שאמורה להגיע למערכת עד אמצע העשור - כ-4,000 מגה וואט - יאוגדו ויונפקו לציבור. שיעור אחזקותיה של חברת החשמל במקרה זה לא יעלה על 49%. זו האופציה המועדפת ככל הנראה על כל הצדדים, כיוון שחברת החשמל תשמור בכל מקרה על הנכסים שצברה ואילו המדינה תוכל להפריט את החלק היחסי שיתווסף למשק החשמל.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" שבכל מקרה יש כוונה להוציא את ניהול המערכת מידי חברת החשמל, כאשר יכולת האספקה וההולכה תיוותר בידיה. במקביל תנהל החברה מו"מ לפרישה מרצון של כ-2,000 עובדים במסגרת תכנית "מצפן". העובדים והאוצר הסכימו על הצמדת הסכמי השכר והפנסיה למדד כמו גם מתן פיצוי לגמלאים בשיעור של כ־16%. בשלב הבא של הדיונים אמור להצטרף אליהם הממונה על השכר באוצר.

 

נמלים: כינוס אנליסטים לקראת ההנפקה  

בסוף החודש הקרוב יערוך משרד האוצר כנס אנליסטים כדי לעניין רוכשים פוטנציאלים למניות נמלי ישראל. חודש לאחר מכן אמורה המדינה למכור 15% מאחזקותיה בנמלי אשדוד וחיפה, זאת כחלק מתכנית הפרטת הנמלים עליה הכריז לראשונה ב-2005 ראש הממשלה הנוכחי ושר האוצר דאז בנימין נתניהו. אתמול החילה ועדת השרים לענייני הפרטה את צו החברות הממשלתיות על הנמלים, שמשמעותה התקדמות בצעד נוסף לקראת הפרטת הנמלים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיקי פלד, נעמה סיקולר וליאור גוטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיני, שטייניץ וברוש
צילום: גיל יוחנן
מומלצים