שתף קטע נבחר

 

95 שנה, ארמניה זוכרת: 'אין התיישנות על רצח עם'

מאות אלפים צעדו בירבאן והניחו פרחים ביום הזיכרון לרצח ההמוני של בני עמם בידי העות'מנים. נשיא ארה"ב פרסם הצהרה מיוחדת, אך שוב לא כינה את המעשים "רצח עם", ובירושלים הפגינו מאות מול הקונסוליה הטורקית

מאות אלפי ארמנים הניחו הערב (שבת) פרחים באתר הנצחה בבירה ירבאן, לזכר קורבנות הטבח שהחלו לבצע אנשי האימפריה העות'מנית בבני עמם לפני 95 שנה. בוושינגטון, נשיא ארה"ב ברק אובמה שב וכינה את המעשים "מהזוועות הגדולות ביותר של המאה ה-20", אך גם הפעם לא הגדיר אותם "רצח עם".

 

היסטוריונים מעריכים כי עד מיליון וחצי ארמנים נרצחו בידי העות'מנים סביב מלחמת העולם הראשונה. טורקיה, שהוקמה על

חורבות האימפריה העות'מנית, דוחה את הטענות כי מדובר ברצח עם, ומתעקשת כי מספר ההרוגים נופח וכי הם היו קורבנות של מלחמת אזרחים ותסיסה.

 

תושבי ירבאן ואזורים אחרים וכן נציגים של הקהילה הארמנית בתפוצות צעדו לעבר האנדרטה על גבעה הצופה אל הבירה. חלקם נשאו כרזות שעליהן נכתב "אף אחד ושום דבר לא יישכח" ו"אין התיישנות על רצח עם". נשיא ארמניה, סרז' סרקיסיאן, תיאר בנאום לאומה את הטבח כ"חסר תקדים בהיקפו, מפלצתיותו וחומרת השלכותיו".


מאות ארמנים הפגינו בירושלים. ישראל לא מכירה ברצח עם (צילום: AFP)

 

נשיא ארה"ב אובמה פרסם כמדי שנה הצהרה לרגל יום הזיכרון לרצח הארמנים, ואמר כי "רוחו העשויה לבלי חת של העם הארמני היא ניצחון מתמשך על אלה שניסו להשמידו". גם בירושלים הפגינו כ-300 יוצאי ארמניה בישראל ליד הקונסוליה הטורקית לציון הטבח. שוטרים שהוצבו במקום שמרו על הסדר.

 

אובמה: רוצה הכרה מלאה בעובדות

רצח הארמנים החל ב-24 באפריל 1915, כשכ-800 אינטלקטואלים ארמנים נרצחו. לאחר מכן גירשו הרשויות העות'מניות ארמנים נוספים מבתיהם במהלך שהתפתח לרצח המוני של האוכלוסייה הארמנית. חוקרים רואים במעשים האלה את רצח העם הראשון של המאה העשרים. "אנחנו אסירי תודה לכל אותם אנשים במדינות רבות, כולל טורקיה, שמבינים את החשיבות הטמונה במניעת פשעים נגד האנושות", אמר היום סרקיסיאן.


מתייחדים עם זכר הנרצחים באנדרטה בירבאן (צילום: AP)

 

טורקיה רגישה מאוד להגדרת האירועים כרצח עם. בחודש שעבר אישרה ועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים האמריקני החלטה המגדירה את המעשים כרצח עם, ואנקרה החזירה בתגובה את השגריר בוושינגטון להתייעצויות. טורקיה הזהירה את הממשל האמריקני כי אם לא ימנע את אישור ההחלטה בבית הנבחרים כולו, יהיו לכך השלכות דיפלומטיות. ישראל נמנית עם מדינות רבות שלא הגדירו את המעשים כרצח עם, כדי לא להסתכסך עם הטורקים.

 

בין המדינות שכן מכירות ברצח העם ניתן למצוא את אורוגוואי, צ'ילה, ארגנטינה, רוסיה, קנדה, לבנון, בלגיה, יוון, איטליה,

הוותיקן, צרפת, שוויץ, סלובקה, הולנד, פולין, ליטא וקפריסין.

 

למרות שנמנע בהצהרתו מהשימוש בהגדרה "רצח עם", כתב אובמה: "הבעתי בעקביות את עמדתי האישית לגבי האירועים שהתרחשו ב-1915, ונקודת המבט שלי עליהם לא השתנתה. זה האינטרס של כולנו לראות את ההישג של הכרה מלאה, כנה וצודקת בעובדות".

 

בהכנת הידיעה השתתף שמוליק גרוסמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בירושלים. "מהזוועות הגדולות של המאה"
צילום: AFP
גם בטורקיה יש מי שזכרו
צילום: AFP
מומלצים