ד"ר אבי שמחון ימונה ליועצו הבכיר של שטייניץ
שמחון, מרצה בכיר בחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית, יחליף את פרופ' עומר מואב שפורש לאחר כשנה בתפקיד. לפני כשנה פירסם מאמר בזכות מינויו של שטייניץ: "הוא נראה מועמד ראוי לא פחות ואף יותר מאחרים בסביבה". במאמר אחר שפרסם הציע לחלק באופן שיוויוני בין אזרחי המדינה את ההכנסה הלאומית: "כולנו נחיה כמו העשירון העליון"
פרופ' עומר מואב , יועצו הכלכלי של שר האוצר יובל שטייניץ, פורש מתפקידו. מואב יוחלף על ידי ד"ר אבי שמחון, מרצה בכיר בחוג לכלכלה ובפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית.
פרישתו של מואב הייתה מתוכננת וידועה מראש. לבקשתו, סוכם איתו כי יכהן בתפקידו למשך שנה בלבד. בחודשיים האחרונים שלאחר מועד פרישתו המתוכנן חיפשו לו באוצר מחליף, ולאחרונה סוכם על כניסתו של שמחון לתפקיד.
שמחון הוא מומחה למאקרו כלכלה ולכלכלת ישראל. בנוסף לכך יש לו התמחות בחקר שחיתות בתחומי העבודה. מואב הוא פרופסור חבר באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת לונדון ותחום התמחותו הוא צמיחה כלכלית.
תפקיד היועץ לשר האוצר הוא לעמוד בראש הפורום המייעץ לשר בנושאי כלכלה וחברה וקביעת האסטרטרגיה הכלכלית.
ד"ר שמחון היה חבר בפורום הכלכלי של שטייניץ, שנוהל על ידי מואב. שטייניץ הודה למואב על החשיבה הכלכלית בצמרת האוצר ועל הסיוע שנתן לו בעיצומו של המשבר הכלכלי. שמחון ימלא תפקיד בכיר בתקופה הקרובה, שבה מתחיל האוצר לגבש את התקציב הדו שנתי ל-2011-2012.
ה"אני מאמין" של שמחון
שמחון פירסם לפני כשנה מאמר (ב"מעריב") בזכות מינויו של שטייניץ להיות שר האוצר. "הוא נראה מועמד ראוי לא פחות ואף יותר מאחרים בסביבה ומעתה חובת ההוכחה מוטלת עליו", כתב.
לדעת שמחון, "שר האוצר צריך להיות אדם אמיץ שנכון להתעמת עם בעלי ההון ועושי דברם מפני שאם ירצה לעשות את הדבר הנכון לא יהיה אמצעי שהם יבחלו בו ולא יהיה שלד בארונו שלא יוציאו".
שמחון קובע כי תפקידו של שר האוצר הוא לא חסר חשיבות בשעת משבר כמו בתקופת מינויו של שטייניץ וכי חשיבותו עוד מתגברת.
שמחון מוסיף ואומר, "במקרה שירצה להשפיע על עתידה הכלכלי של ישראל יצטרך שר האוצר ליזום מספר שינויים מבניים במשק. שינויים מעצם טיבם כרוכם בפגיעה בגורמים אינטרסנטיים רבי עוצמה על התפר הרגיש של הון ושלטון. האדם האחרון שיצלח בתפקיד כזה הינו ראש עירייה חביב, עורך דין משופשף, או חלילה מי שישתפשף במערכות בירוקרטיות ציבוריות".
שמחון מדגיש, "לתפקיד שר האוצר כיום דרוש אדם ששחה מעט ככל האפשר במים המעופשים של הפוליטיקה כך שלא צבר חובות רבים מדי לגורמים ולאנשים שונים, אבל למד מספיק על מנת לחמוק מהכרישים ששורצים בה. לתפקיד נדרש אדם נבון שיודע להקשיב לדעות שונות ולבחור בנתיב הנכון. פוליטיקאי אבל לא מלא מדי בעצמו שחושב שהוא כבר מכיר את העולם לפני ולפנים ושאף אחד כבר לא יכול לחדש לו".
"הכלכלנים מטיפים כמו בימי הביניים"
העולה מהמרשם שבמאמר הוא כי תפקיד שר האוצר כאילו נתפר למידותיו של יובל שטייניץ, הדוקטור לפילוסופיה. בעוד שמאמר זה מבטא את ה"אני מאמין" שלו לגבי האדם שיהיה ה"בוס" שלו, את ה"אני מאמין" שלו כפי שיבוא לידי ביטוי בתפקידו החדש אפשר ללמוד ממאמר קודם שפירסם לפני כשנתיים, בו טען שמחון כי אם יחלקו את ההכנסה הלאומית באופן שיוויוני "כולנו נחיה כמו העשירון העליון".
במאמר שואל שמחון מדוע לא קמה בציבור דרישה לחלוקה שווה של ההכנסה, לא רק למען קשישים או ילדים שהולכים לישון רעבים אלא למען הרוב המכריע של אזרחי המדינה שמשתכרים הרבה פחות ממה שהיו מקבלים אילו היה כאן שיוויון מוחלט.
הוא גם שואל מדוע בכלל אין מפלגה שתחרוט את השיוויון על דגלה, שהרי, אם 90% מהאזרחים יהנו מכך היא אמורה לזכות לתמיכה ציבורית רחבה. שמחון משיב על כך: "כנראה שמפלגה שכזאת לא קמה, לא בישראל ולא במדינות מפותחות אחרות שמצבן דומה, בגלל שאנחנו, הכלכלנים, השכלנו לשכנע את הציבור שמסים דרקוניים יפגעו באורח אנוש כל כך, שהמצב הנוכחי עדיף על פני לקיחת הסיכון של הרס הכלכלה, וששיוויון יהפוך את כולנו לעניים. הכלכלנים, כמו הכנסייה בימי הביניים, מטיפים שעולמנו, ככל שיהיה בלתי מושלם, הוא עדיין הטוב בעולמות האפשריים".
שמחון מסכם באומרו, "חבל שבמקום לקדש את השיטה ולהשאיר את חוסר הנחת לגורמים 'החברתיים', הכלכלנים אינם משתמשים בידע העצום שרכשו כדי לחפש כלים שיאפשרו חלוקה שיוונית יותר של ההכנסות עם פגיעה מינימלית בתוצר".