בלי להרוס: תושבי סילוואן הציגו חלופה לברקת
בניסיון למנוע את הריסת בתיהם, הציגו תושבי שכונת אל-בוסתאן תוכנית להסדרת הבנייה הלא חוקית. תושב השכונה אמר ל-ynet כי מדובר ב"אור בקצה המנהרה" - אך הסיכויים שהתוכנית תעבור את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה קלושים
תושבי שכונת אל-בוסתאן בכפר סילוואן שבמזרח ירושלים הציגו היום (ד') תוכנית חלופית להסדרת הבנייה הבלתי-חוקית בשכונה, בניסיון להימנע מהריסת בתיהם.
לפני כחודשיים התערב ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי למנוע את יישום תוכנית "גן המלך" של ראש העיר ניר ברקת, שביקש להקים בשכונה פארק ארכיאולוגי בעל אופי דתי-יהודי, תוך הריסת 20 מבנים בהם גרים ערבים, מתוך 88 שנבנו ללא היתר, והכשרת יתר הבתים.
התוכנית החלופית שהוצגה היום במסיבת עיתונאים עברה כבר את תנאי הסף המקצועיים, ואף נפתח
עבורה תיק תב"ע בעירייה לפני כשלושה שבועות. למעשה, מדובר בפעם השנייה בה מציגים התושבים אלטרנטיבה להסדרת הבנייה, כאשר בפעם הקודמת, לפני כשנתיים, תוכניתם טורפדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. מאז, נגזר עליהם לחיות בצל הריסות הבתים.
תושבי השכונה, אשר פיתחו את התוכנית בשיתוף ומימון עמותת "קרן אל-קודס לפיתוח", תולים תקוות בקידומה. "זוהי חלופה לתוכנית ההריסה של עיריית ירושלים - תוכנית המשלבת בין צרכינו לדרישות העירייה. זהו אור בקצה המנהרה עבורנו", אמר ל-ynet פחרי אבו-דיהאב, תושב השכונה. לדבריו, "זוהי תוכנית מקצועית, מסודרת, שיכולה להיות מקובלת על כולם ולסיים את הסכסוך הזה. ויתרנו על השטחים שמסביב לבתים, שהעירייה תעשה בהם בתים ושטחים למטרות אחרות".
"תוכנית שמאפשרת את קיומנו"
בא כוחם של התושבים, עו"ד סמי אורשיד, הסביר כי "בעצם מדובר בחובה שהרשות הייתה צריכה לספק לתושבים ולא קיימה, לכן הצגנו תוכנית המאפשרת את קיומנו, כדי למנוע את גזירתה הריסה". הוא הוסיף כי "התוכנית שהעירייה רוצה להנפיק היא כזו שיש בה להרוס חלק גדול מהבתים, והיא מאפשרת הפקעת 60 אחוז מהשטח לגינה במקום פיתוח מגורים ובניינים. הבעיה היא שמאז 1967 הרשויות בירושלים לא תיכננו את העיר המזרחית ולא אפשרו פיתוח בשכונות פלסטיניות".
אך למרות הסיכויים הקלושים שהתוכנית תעבור את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בירושלים, התושבים
שומרים על אופטימיות. "אנחנו מקווים שיש לה סיכוי, משום שמקצועית ותכנונית היא האופציה הטובה ביותר לכולנו", אמר אורשיד, "אני מקווה שהעירייה והרשויות יבחנו אותה בעיניים מקצועיות ויביאו לאישורה".
אורלי נוי מעמותת "עיר עמים" קבלה על היחס העירוני לתושבי השכונה. "עצם העובדה שהתושבים נאלצים להשקיע ממון, משאבים וזמן שאין להם, בלתכננן ולבצע מה שהוא בעצם עבודת הרשות המוניציפלית, מעידה על עומק ההזנחה של האזור על ידי העירייה. אפשר להסביר את זה מדבריו האחרונים של ראש העירייה ניר ברקת, אשר רואה בלמעלה משליש מתושבי עירו סוס טרויאני".
Read this article in English