למה HP קונה את פאלם? / פרשנות
HP לוטשת את עיניה לשוק הטלפונים החכמים המתפתח במהירות, והרכישה של Palm היא כרטיס הכניסה שלה לשם. ניב ליליאן מסביר למה 1.2 מיליארד דולר הוא מחיר מציאה
191 מיליארד דולר. זהו השווי החזוי של שוק הטלפונים החכמים בשנת 2012, על פי התחזית של חברת גרטנר. אם מישהו שואל מדוע HP רכשה אמש (ד') את Palm, חברת מחשבי כף היד והטלפונים החכמים הוותיקה, הרי שזו התשובה.
HP רוצה להיות חלק משוק הטלפונים החכמים, ופאלם למעשה מביאה לה מוצר לשוק הזה מן המוכן - מוצר שעד אתמול לא ממש היה בידי HP. אבל הסיפור כאן הוא גם קצת עצוב, על חברה חלוצית אחת עם רעיונות ומוצרים נהדרים, שלא הצליחה להתאים את עצמה לשינויי הזמן, ונרמסה תחת הגלגלים השועטים של ענקיות מחשוב עתירות ממון - ששכללו את המוצר שהיא המציאה - רק כדי למכור אותו טוב יותר ממנה.
האם HP היא האביר בשריון הנוצץ שבא לעזרת העלמה המוכשרת-אך-לא-מתעשרת פאלם?
ואלה דברי ימי פאלם (בקיצור)
חברת Palm Computing, שנוסדה ב-1992 בידי ג'ף הוקינס (ששוכר את דונה דובינסקי ואד קוליגן למיזם) אחראית למעשה ליצירתו של מחשב כף היד, או לפחות להפיכתו למוצר טכנולוגיה פופולרי. היא גם זו שקבעה לבאים אחריה את המבנה והגודל של המכשירים הללו, הסייענים הדיגיטליים (PDA) - יותר מטלפון סלולרי, פחות ממחשב נייד - כך שיהיו
בדיוק בגודלה של כף יד אדם ממוצעת.
ב-1995, היא נרכשת בידי יצרנית המודמים U.S Robotics, ששנה לאחר מכן מציגה את ה-PalmPilot 1000, מחשב כף היד הראשון של החברה, עם 128 ק"ב זיכרון ומסך שחור לבן - אך עם מסך מגע, עוד הרבה לפני אפל וטלפון המשיח שלה.
ב-1998, עוזבים את פאלם מייסדי החברה הוקינס, דובינסקי וקוליגן ומקימים את Handspring שמייצרת מחשבי כף יד משלה, המבוססים על מערכת ההפעלה של פאלם (עכשיו כבר בגירסה 3.0).
במסגרת Handspring גם נולד ה-Treo, אחד המכשירים הראשונים ששילבו בהצלחה מחשב כף יד וטלפון סלולרי - שנחשב לאחד ממוצרי הטכנולוגיה הכי מוצלחים של העשורים האחרונים ועדיין פופולרי מאוד (בגירסאות מתקדמות יותר שלו, כמובן).
ב-2002 מתפצלת מפאלם החברה שעוסקת במערכת ההפעלה של המחשבים לחברה נפרדת בשם PalmSource. ב-2003 פאלם רוכשת חזרה את Handspring והופכת ל-PalmOne - המתמקדת בייצור מחשבי כף יד וחומרה, על בסיס מערכת ההפעלה של אחותה.
ב-2007, אותה שנה בה מוכרז האייפון, פאלם מכריזה בעצם על הסמרטבוק הראשון, Foleo - מחשב זעיר יותר מנטבוק של היום, אך ממהרת לבטל את הפרויקט.
ב-2009, פורש אחרון המייסדים, קוליגן, מתפקיד המנכ"ל ובמקומו מתמנה מי שהיה אחראי לעיצובו של האייפוד - ג'ון רובינשטיין. באותה שנה מוציאה לשוק פאלם את ה-Palm Pre, טלפון מגע חכם מתוצרתה שאמור להתחרות באייפון, המבוסס על מערכת ההפעלה WebOS - יורשתה של PalmOS.
ה-Pre נכשל כישלון חרוץ על אף ביקורות אוהדות, ופאלם, שכבר סובלת מהפסדים תקופה ארוכה בשל היעלמות מחשבי כף היד וחוסר יכולתה להתחרות בהצלחה בשוק הטלפונים החכמים, מתחילה בחיפוש חרישי אחרי חתן.
הנדוניה של פאלם
פאלם מגיעה מבית טוב, ונושאת עימה נדוניה עשירה. עם מאות פטנטים רשומים על שמה, ושווי קניין רוחני מוערך של 1.4 מיליארד דולר, פאלם היא שידוך מצוין.
חשוב להבין: פונקציות שנראות לנו היום יומיומית כמו זיהוי כתב יד באמצעות עט חרט, סנכרון אוטומטי טיפול במסמכים בדרכים, וכמובן, ממשק המגע במכשירים ניידים שנראה כאילו היה כאן מאז ומעולם - מבוססים לא פעם על פיתוחים שפאלם פיתחה עוד בשנות התשעים עבור מחשבי כף היד שלה.
לא פלא אם כן, שהמחזרים עמדו בתור: HTC, לנובו ושמות אחרים מצמרת עולם המחשוב, כולם גילו התעניינות בכלה המיועדת, ובנדוניה המכובדת שהיא נושאת - ולא רק קניין רוחני - צריך לזכור שמדובר גם בהון אנושי, ידע שנצבר לאורך שנים והעיקר: מערכת הפעלה בשלה ופעילה.
HP עולה על הרכבת הסלולרית
מבחינת HP, לרכוש את Palm תמורת 1.2 מיליארד זהו בהחלט מחיר מציאה. ומדוע? לא רק שתיאורטית, HP כבר עכשיו רשמה רווח של 200 מיליון דולר רק על הזכות להיות הבעלים של הפטנטים של פאלם - אלא שהרכישה של Palm מקפיצה את HP בבת אחת לעמדת תחרות בשוק הטלפונים החכמים, כשזהו שוק ש-HP נעדרה ממנו למעשה עד
היום.
עד כה, HP מכרה טלפונים סלולריים חכמים בעיקר לשוק הארגוני והעסקי, תחת המותג ipaq, תוך שהיא למעשה לא קיימת בשוק הפרטי.
Palm היא החברה הסוגרת את רשימת עשרת הגדולות במכירות סלולריים בארצות הברית, ויחד עם הקשרים המסועפים של HP בענף, כיצרנית המחשבים האישיים מספר 1 בעולם - הדבר מציב אותה בעמדה טובה לזנק ללב השוק ולחולל שם מהומה.
וכמובן, HP לוטשת את עיניה ל-WebOS. ענקית המחשוב עד היום משתמשת במערכות הפעלה אחרות להתקנים הניידים השונים מתוצרתה - בעיקר Windows ו-Windows Mobile של מיקרוסופט, ולאחרונה היא מנהלת פלירטוט גם עם אנדרואיד של גוגל בסמרטבוק החדש שלה.
מוצר הדגל שלה בתחום, והמתחרה הישיר הצפוי ל-iPad, הלוא הוא מחשב הלוח סלייט, פועל על Windows 7. אך HP כבר הודיעה כי שהיא לא שוללת להפוך את WebOS "למערכת הבית" שלה ולשלב אותה גם בסלייט וגם בהתקנים ניידים אחרים.
שוק הטלפונים החכמים ודומיהם הוא רכבת הדוהרת במהירות לשווי עצום, ופאלם היא הכרטיס של HP לעלות עליה.