קן לתעשיה הקיבוצית: טובת הצרכן עדיפה
יו"ר איגוד התעשיה הקיבוצית קרא לממונה על ההגבלים העסקיים להקל על חברות העוסקות ביצוא, אך היא השיבה כי היא מעדיפה את הצרכן הישראלי על פני הצלחות של חברות ישראליות בשוק הבינלאומי
"אם מיזוג של שתי חברות יגרום להן להיות שחקן מרכזי יותר בשוק העולמי על חשבון המשק הישראלי והצרכן הישראלי, אני אגיד לא למיזוג". כך אמרה הממונה על ההגבלים העסקיים רונית קן, בכנס דירקטורים ונושאי משרה בכירה מהתעשייה הקיבוצית, שנערך בסוף השבוע.
במסגרת הכנס, שנערך על ידי התעשייה הקיבוצית ופירמת רואי החשבון BDO זיו האפט, דנו המשתתפים בסוגיות המרכזיות בהחלטות הדירקטוריון. את הכנס פתח יונתן מלמד, יו"ר איגוד התעשיה הקיבוצית, שהביע סיפוק מתוצאות התעשייה ל-2009, אך התריע כי 2010 תהיה קשה יותר.
"שנת 2009 הייתה מהטובות שידעה התעשייה הקיבוצית, ועבור חלק מהמפעלים הייתה זו שנת שיא במכירות. שנת 2010 החלה במצב שונה, עם מחירי חומרי גלם גבוהים יותר וכששערי המטבעות הזרים ובעיקר האירו, נמצאים בשפל", אמר. "עלינו לזכור שהמשבר עדיין לא חלף. חלק ניכר מהכלכלות טרם הבריאו, ולכן אסור להיכנס לאופוריה שהכל מאחורינו. יש להמשיך ולנקוט זהירות בהוצאות ובהשקעות, ולשמור על שווקים קיימים".
מלמד קרא לממונה על ההגבלים להקל על חברות העוסקות בעיקר ביצוא ולא להגבילן, מאחר שמאמציהן העיקריים מופנים לתחרות בחו"ל. קן אמרה בתגובה, כי היא תמיד תעדיף את הצרכן הישראלי על פני הצלחות של חברות ישראליות בשוק הבינלאומי. "חברות אומרות לנו, תנו לנו להרוויח בשוק המקומי יותר, וכך נוכל למכור יותר בחו"ל. אנחנו מחויבים לצרכן ולמשק הישראלי קודם כל ורק אחר כך לחברות", אמרה קן.
אורח הכבוד היה מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכאל לינדנשטראוס, שסיפר שיגיש בקרוב שתי ביקורות קשות נגד חברת חשמל וקופת חולים מאוחדת. "המטרה של הביקורת שלנו היא להגיע אל ראש מערכת השחיתות ולא הש.ג", אמר. בהמשך התגאה בהישגי משרדו: "מאז נכנסתי לתפקיד המטרה הייתה לעקור מהשורש את העשבים השוטים, תוך בדיקה בזמן אמת וחשיפת השמות של העשבים השוטים. אין אצלנו א"א או ב"ב. כל מבוקר אצלנו הוא בעל שם שאנחנו מפרסמים מבלי להסתתר מאחורי שום דבר".
עוד ציין לינדנשטראוס, כי אינו רואה את הסוף לשחיתות: "לצערי הרב, כל פעם שאני חושב שהצלחנו והבאנו לשינויים, אנחנו מגלים שצץ משהו חדש, ולכן קשה לי להגיד שעברנו את שיא השחיתות בישראל".
רו"ח שלמה זיו, יו"ר BDO זיו האפט, דיבר על אחריות הדירקטורים והשלכת התנהלותם כלפי מטה לכל הארגון. "בסופו של יום ארגונים מורכבים מהאנשים המובילים אותם. שחיתות ארגונית והעדפת סיכונים אינן נולדות ברגע טהור אחד של תובנה, אלא התדרדרות במדרון חלקלק, כשהבחירה בו אושרה מגבוה במעין קריצת עין ובחיוך של יהיה בסדר", אמר.
"האחריות של הדירקטורים צריכה להיות ברורה, מוגדרת ומוגבלת. מעת שהוגדרה צריך לעמוד בה ללא פשרות ולהבין , כי אי עמידה בה, תכרות את הענף שיושבים עליהם שאר בעלי המקצוע. מספיק דירקטור אחד מושחת כדי להכתים את כל הארגון או החברה", הוסיף.