יוון תקצץ 30 מיליארד אירו מהגירעון ב-3 שנים
שר האוצר היווני: "נקראנו לקבל החלטה - בחירה בין קריסה או ישועה". תוכנית הקיצוצים כוללת עליית המע"מ ל-23% מ-21%, עלייה של 10% במסים המוטלים על דלק, אלכוהול וטבק והורדה נוספת במשכורות ובקרנות הפנסיה בסקטור הציבורי
יוון הסכימה לתנאים לקבלת חבילת הסיוע מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית בהיקף כולל של 120 מיליארד אירו. כחלק מההסכם אמורה יוון לקצץ את הגירעון התקציבי שלה ב-30 מיליארד אירו בשלוש השנים הבאות, זאת בנוסף לאמצעים הנוספים עליהם הוסכם, כך הודיע שר האוצר היווני, ג'ורג' פאפאקונסטנטינו.
במסגרת ההסכם המתגבש, יוון תקצץ את הגירעון התקציבי שלה ל-8.1% מהתמ"ג כבר במהלך 2010, ול-7.6% ב-2011, ו-6.5% ב-2012. הגירעון לא ירד מתחת למגבלה של 3% שהציב האיחוד האירופי לפני 2014.
"נקראנו לקבל החלטה", הודיע שר האוצר במסיבת עיתונאים שכינס באתונה. "היה עלינו לבחור בין בחירה בין קריסה לישועה. הבחירה היא בין יישום תוכנית שאפתנית ומורכבת ליציבות פיסקאלית לשלוש שנים, תוכנית של רפורמות מבניות, .או שהמדינה תיקלע למבוי סתום."
לדבריו, תוכנית הקיצוצים כוללת עליית המע"מ ל-23% מ-21%, עלייה של 10% במסים המוטלים על דלק, אלכוהול וטבק והורדה נוספת במשכורות ובקרנות הפנסיה בסקטור הציבורי. כמו כן, יוון תימנע מחשיפה לשוקי האג"ח במשך שלוש שנים.
ממשלת יוון מעריכה כעת כי הכלכלה תצטמצם השנה ב-4% , ואילו ב-2011 ב-2.6%, לפני שתחזור לצמיחה של 1.1% ב-2012.
פאפאקונסטנטינו ייצא לבריסל, שם ישתתף בפגישת החירום של שרי האוצר של גוש האירו שיאשרו באופן סופי את חבילת הסיוע ויודיעו מה יהיה הסכום המדויק שלה.
הגרמנים מתנגדים להענקת סיוע ליוון
בתוך כך מתברר כי רוב הגרמנים מתנגדים להענקת סיוע פיננסי ליוון ומכנים תמיכה מסוג זה "שגויה", כך עולה מסקר שפורסם בעיתון בילד אם סונטאג. לפי הסקר, 56% מהגרמנים מתנגדים להענקת סיוע, בעוד ש-67% מאמינים שהיציבות של האירו תיחלש אף יותר בתוך שנה.
מיכאל יות'ר, שעומד בראש המכון הכלכלי IW, אומר שקיים "סיכוי טוב" שיוון תוכל לשלם חזרה את כספי הסיוע באמצעות קיצוצים נרחבים בהוצאות. לדבריו, "בלתי נמנע" שהנושים הפרטיים של יוון ייאלצו לוותר על חלק מהדרישות שלהם.
במקביל, הודיע שר הכלכלה הגרמני, ריינר ברודרל, כי בכוונת הקבינט להגיע להחלטה מחר בנוגע לתרומה הגרמנית לסיוע הפיננסי ליוון לאחר "בדיקה קפדנית של החבילה". ברודל קרא לכונן "מערכת התראה מוקדמת" ומבנה שיאפשר פשיטת רגל מסודרת למדינות.
יוון. הכלכלה תצטצמם - ותצמח שוב רק ב-2012
צילום: AP
מומלצים