שתף קטע נבחר

עתירה: המדינה שכחה לטפל בפסולת הבניין

פורום חברות המיחזור טוען כי המדינה לא מקיימת את החלטת הממשלה מ-2003 להסדיר את הטיפול בפסולת הבניין, ולהבטיח שחלקה ימוחזר וינוצל בענף הבנייה. עוד נטען כי המשרד להגנת הסביבה טרם תגבר את המשטרה הירוקה ב-20 מפקחים ופוגע במאמצי האכיפה נגד משליכי הפסולת

פורום חברות המיחזור הגיש היום עתירה לבג"ץ נגד כמה משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות בשל אי קיום החלטת הממשלה משנת 2003, בה נקבע כי השר להגנת הסביבה יסדיר את הטיפול בפסולת הבניין בישראל תוך שלוש שנים.

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד דן צפריר ממשרד ליפא מאיר ושו"ת, טוען הפורום כי משרדי הממשלה לא העבירו את התקציב שנקבע בהחלטת הממשלה לצורך ביצוע התוכנית להסדרת הטיפול בפסולת הבניין.

 

מהעתירה עולה כי מדובר בתוכנית ארוכת טווח שנועדה לטיפול במפגעי פסולת הבניין בישראל, תוך מתן כלים ותמריצים ליצירת שוק למוצרי בנייה העשויים מחומר ממוחזר. עוד נטען בעתירה כי בניגוד לאמור בהחלטת הממשלה, המשרד להגנת הסביבה טרם תגבר את המשטרה הירוקה ב-20 מפקחים ובכך נפגעים מאמצי האכיפה נגד עבריינים המשליכים פסולת בניין. מחקר בנושא זה, שפורסם אשתקד, מצא כי רק אחד מתוך אלף מקרים של השלכת פסולת נתפס,  וגם אז הקנס שהוא נדרש לשלם נמוך מכדי להרתיעו.

 

"העותרות משמשות בעתירתן כפה למיליוני תושבי מדינת ישראל שזכות היסוד שלהם לאיכות סביבת חיים, מגורים ופנאי נפגעת בצורה קשה בכל יום בו הולכות ונערמות ערימות של פסולת בעיבורי הערים ובשדות הפתוחים" נכתב בעתירה.

 

מבקר המדינה: זו "מכת מדינה"

כ-7.5 מיליון טונות של פסולת בניין ועודפי עפר מיוצרים מדי שנה במדינת ישראל. אך במקום להיטמן באתרים מוסדרים או לעבור למיחזור היא מוצאת את דרכה לשטחים הפתוחים המעטים שנותרו. מלבד המפגע האסתטי, החומרים שבפסולת - שבחלקם הם רעילים - מחלחלים למי התהום וגזים מהפסולת נפלטים לאוויר. בדו"ח שפרסם לפני שנתיים כינה מבקר המדינה את התופעה "מכת מדינה", ומצא כי מערך ותשתית הטיפול בפסולת הבניין בישראל כמעט ואינם מתפקדים.

 

המבקר מתח גם הוא ביקורת על אי יישום החלטת הממשלה, ושיעור המיחזור הזעומים של פסולת הבניין בישראל. כך למשל בשנת 2006 מוחזרו בישראל רק 14 אחוז מפסולת הבניין, לעומת שיעורי המיחזור הנהוגים במדינות מערב אירופה, שהם בין 35 ל-90 אחוז.

 

לאחרונה חל שינוי בנושא זה. הוראה חדשה שפרסם במרס החשב הכללי במשרד האוצר קובעת כי כל משרדי הממשלה והחברות הממשלתיותיחוייבו לכלול במכרזיהם פסולת בניין ממוחזרת בשיעור של כ-20 אחוז.

 

יעל דראל סייעה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסולת בניין בשטח פתוח. ארכיון
צילום: הרצל יוסף
מומלצים