"דיווחנו על הנערות במרס - המשטרה לא פעלה"
לפני חודשיים דיווחו רשויות הרווחה בת"א על מקום הימצאן של הנערות שנמלטו ממוסדות והועסקו בזנות סאדו-מזוכיסטית. לטענתם, בהמשך דיווחו גם על חשדות למעשים פליליים. במשטרה מסבירים בתגובה שהחקירה ארכה זמן, ועוקצים: "אם הפיקוח עליהן היה הדוק יותר, אולי הן לא היו מגיעות למצב הזה"
במשך שנה תמימה - כך לפי החשד - נוצלו נערות בנות 15-16 על-ידי שי ארביב, שסירסר בהן לזנות סאדו-מזוכיסטית . האם ניתן היה לעצור זאת בשלב מוקדם יותר? תלוי את מי שואלים. כמו במקרים רבים של חשיפת ניצול והתעללות בקטינים - במשטרה וברשויות הרווחה החליפו היום (יום ה') האשמות הדדיות.
כבר בתחילת מרס, לפי כחודשיים, העבירה רשות הרווחה של עיריית תל-אביב למשטרה דיווח לגבי מקום הימצאן המדויק של הנערות - אולם במשטרה לא עשו עם כך דבר. יש לציין כי לפחות בתלונה הכתובה שהוגשה, לא צוין דבר לגבי ניצול הנערות לצורכי מין - אלא רק שמדובר בנערות חוסות שנמלטו ממוסדות, וכי הן נמצאות בביתו של ארביב. עם זאת, בשירותי הרווחה מדגישים כי בדיווח נוסף שהעבירו על-פה, בסוף אותו חודש, בהחלט הדגישו גם את החשדות הפליליים.
מסמך זה נכתב על פי נוהל קבוע הנוגע לבני נוער המצויים תחת צו בית משפט. בסופו שלך דבר, הנערה הזו נמצאה בדירתו של ארביב ביום שהמשטרה פשטה עליה.
במשטרה, מנגד, דחו בתוקף את הטענות, ואמרו כי בזמן העברת התלונה כבר התנהלה חקירה סמויה נגד החשוד, שבמהלכה נאספו ראיות נגדו, ולכן אין לטענות האלה בסיס. "יכול להיות שאם הרווחה הייתה עובדת כמו שצריך, כל המקרה הזה לא היה קורה", עקצו במשטרה. "מדובר בנערות חוסות שחלקן ברחו מהמוסדות בהם שהו. אם הפיקוח עליהן היה הדוק יותר, אולי הן לא היו מגיעות כלל למצב שהן מנוצלות".
"בעיות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות מורכבות"
כל הנערות היו מוכרות לשירותי הרווחה עוד לפני שהתגלתה הפרשה. חלקן שהו בפנימיות, חלקן במסגרות אחרות של שירותי הרווחה, וחלקן במסגרות של משרד החינוך. במשרד הרווחה מספרים כי כבר לפני כחודשיים, ערכו גורמי הרווחה הצלבת מידע, והצביעו בפני המשטרה על הימצאותן המשוערת בדירתו של ארביב, הרבה לפני שהמשטרה חיפשה שם.
אנשי הרווחה טוענים אף כי הם אלו שהעבירו למשטרה את כתובת הדירה, מספרי טלפונים ניידים שדרכם ניתן היה לאתר את הקטינות, ואת פרטיהם של אנשים נוספים שהיו מעורבים בפרשה - אולם המשטרה התמהמהה בטיפול בהם.
דיווח נוסף הועבר למשטרה בסוף חודש מרס, הפעם מעיריית תל-אביב למודיעין במשטרת המחוז, לפיו בדירתו של החשוד, שמידע עליה הועבר בתחילת החודש, מתנהלת על פי החשד פעילות חריגה בעלת אופי פלילי, שבה מעורבים קטינים.
הן משרד הרווחה והן העירייה טוענים כי פנו פעמים נוספות למשטרה, לטענתם באופן רצוף, עם פרטים מדויקים והפניה לאנשים שמוכנים למסור עדות במשטרה - במטרה לאתר מוקדם ככל שניתן את הנערות המעורבות ולאפשר להן לקבל טיפול מיידי. "הנערות, בגיל ההתבגרות, אובחנו במהלך הטיפול כבעלות בעיות רגשיות, חברתיות והתנהגותיות מורכבות", נמסר מהעירייה. "משעלה חשש לפעילות פלילית, הועבר דיווח על ידי גורמים עירוניים שנדרש על פי החוק למשטרת ישראל".
ארביב מובא לדיון בהארכת מעצרו (צילום: עופר עמרם)
במשרד הרווחה מדגישים כי רק אחת מהנערות שאותרו בדירה שהתה לפני כן במסגרת פנימייתית שבאחריות משרד הרווחה - יתר הנערות היו במסגרות שאינן באחריות משרד הרווחה.
בעקבות חשיפת הפרשה, מטופלות חלק מהנערות כעת על-ידי העירייה במסגרות שירותי הרווחה, במעונות פתוחים. שתיים מהנערות מטופלות ב"סידור חוץ-ביתי", על-ידי עובדים סוציאליים וחינוכיים.
לפי חשדות המשטרה שפורסמו מוקדם יותר, ארביב איים על הנערות שיגלה היכן הן נמצאות - וכך סחט אותן ואילץ אותן לעשות כרצונו. עד כה, בידי המשטרה עדויות של תשע קטינות שנפלו קורבן למעשיו. לפי החשד, פירסם את "שרותיהן" באינטרנט ובכרטיסי ביקור, ואילץ אותן לקיים מאות מפגשים מיניים סאדו-מזוכיסטיים עם גברים, תמורת 300-500 שקל למפגש. הוא התחלק עם הנערות בכסף.