סִרְסור הנערות: "חלקן לא מבינות שהן עברו ניצול"
גורמי הרווחה האחראים על הטיפול בקטינות שנוצלו לפי החשד בידי שי ארביב מתכוננים לעבודה קשה בניסיון לסייע לנפגעות לחזור למסלול חיים תקין: "פגיעות מיניות וגילוי עריות הן תופעות מוכרות, אבל בסיפור כזה עוד לא נתקלנו"
אותן בנות, בנות 15-16, הועברו לטיפול עקב בעיות התנהגות ורקע קשה שממנו באו. הן נפלטו ממערכת החינוך ושולבו במסגרות מיוחדות שאינן-סגורות, פרט לזו שהביאה לחשיפת הפרשה כשנמלטה מפנימיית משרד הרווחה, ונערה אחרת שהועברה לתנאים סגורים בחודשים האחרונים.
סרסור הנערות - דיווחים אחרונים ב-ynet
- עדות הבנות: "שי איים עליי ו'סידר' לקוח בתחנה"
- עדויות השכנים: "ההורים באו להציל את הבנות"
- החשד: סחט נערות חוסות, וסירסר בהן ליחסי סאדו
העובדים הסוציאליים שטיפלו בהן הבחינו בחודשים האחרונים בדבר מה שאינו כשורה המתרחש בחייהן. למרות זאת, אמר יחיאל מחדון, מנהל מחלקת הרווחה בדרום תל-אביב, כי אלה לא דיווחו על שום דבר שיכול היה להדליק נורה אדומה בקרב אנשיו.
"אותן בנות נמצאות בגיל בעייתי מאוד לכל בני הנוער, ובמיוחד לאלו ששרויים במצוקה. הם לא נוהגים לשתף - לא את הוריהם ולא את הגורמים המטפלים. למרות שלא ידענו שהן עסקו בזנות דיווחנו למשטרה שמשהו לא בסדר. הם ביקשו מאתנו לא להתעסק עם זה בגלל שמתנהלת חקירה סמויה".
מאז פרסום הפרשה שבה הנערה שנמלטה מהפנימייה בה שהתה למוסד, שם היא נתונה לטיפול הדוק של הצוות שמנסה לסייע לה להשתקם ולהתמודד עם חשיפת הפרטים בתקשורת. מנהלת חסות הנוער במשרד הרווחה, טלי יוגב, סיפרה כי "היא שיתפה פעולה עם חוקרי המשטרה. זו לא סיטואציה פשוטה, וההמולה התקשורתית שנוצרה לא עוזרת".
אבל רוב רובן של הנערות שנפלו קורבן למעשיו של ארביב התגוררו בבתיהן, בהן זו שהתגוררה בשכנות לו שאמה העידה כי היה אורח קבוע בביתן. כעת הועברו חלק מהנפגעות לפנימיות ואחרות ביקשו להשתבץ בהן, ובשירותי הרווחה של עיריית תל-אביב פועלים לאתר עבורן מקומות פנויים ומסגרת טיפולית ראויה.
"חלק מהבנות לא מבינות שקרה משהו לא בסדר. מי שמבקשת לצאת מהבית ולהשתבץ בפנימייה אכן מבינה שהיא זקוקה לטיפול ושמה שעבר עליה לא תקין, אבל יחד עם זאת יש גם כאלה שפשוט מסרבות לעכל שהן נוצלו", סיפרה אורית מסל, מנהלת תחום ילד, נוער ומשפחה במנהל השירותים החברתיים בעיריית תל-אביב. "בקרב חלק מהבנות נוצרה תחושה כאילו מחזרים אחריהן ושזה מצב חיובי, אבל תפקידנו הוא לסייע להן לקלוט כי מהן שקרה הוא ניצול ברור".
דלת דירתו של ארביב. הזוועות התרחשו מאחור (צילום: אמיר לוי)
מוסל, הממלאת את תפקידה במשך שנים ארוכות, העידה כי אותה פרשה היא הקשה ביותר אליה נחשפה בכל תקופת עבודתה. "ההורים היו מוטרדים מכך שהבנות שלהם שוטטו בלילות והייתה בקרבם שמועה על הבית הזה, אך הם לא ידעו על חומרת הדברים, וגם ברווחה לא כל כך ידעו מה קורה מאחורי דלת הדירה הזאת. דיווחנו על התנהגות מינית חריגה, אבל לא ידענו שמדובר בזנות ובסאדו-מאזו. לצערנו, צברנו כבר ניסיון רב במה שקשור בפגיעה מינית, אבל בסיפור כזה עוד לא נתקלנו. פגיעות מיניות וגילוי עריות הן תופעות מוכרות לנו - שידול לזנות וניצול כזה אני לא זוכרת".
"במשטרה אמרו: 'תנו לנו זמן'"
בצד התקדמות הטיפול בקורבנותיו של ארביב, ממשיכה ההתגוששות בין המשטרה לרשויות הרווחה שמטיחות זו בזו את האחריות לכשל שהוביל להתעצמות הפרשה עד למימדים שאליהם הגיעה. "דיווח לרשויות הרווחה התקבל במשטרה רק לאחר פתיחת החקירה הסמויה ובעוד שזו כבר הייתה בעיצומה. היא נוהלה ברגישות ובמקצועיות, תוך מתן דגש שלא לפגוע או לסכן את שלום הקורבנות", אמרו במשטרה.מוסל, לעומת זאת, אמרה כי בדיווחים שמסרו אנשיה למשטרה, "סיפרנו להם שאנחנו שומעים שמתרחשים בדירה מסוימת מעשים של ניצול מיני וחששנו שגם מעורב שימוש בסמים. במשטרה אמרו לנו שהם מטפלים בזה, וגם כשחזרנו על הפנייה כמה פעמים - אמרו שהנושא נבדק. היינו מוטרדים מאוד ובמשטרה אמרו: 'תנו לנו זמן'".
בינתיים, מצפה למוסל, כמו ליתר גורמי הרווחה, דרך קשה וארוכה עד שיקומן המלא של הבנות שנפגעו. "אנחנו צריכים לשקף להן שיש הבדל תהומי בין יחסי מין וזוגיות לבין ניצול מיני. הן כנראה נקלעו לקבוצה שסיפקה חום מסוים, ובאמת סברו כי מה שקורה שם לגיטימי מבלי להבחין בדברים הקשים והמטרידים שהתרחשו".