שתף קטע נבחר

הבריאות בישראל מול אירופה: פערים לרעתנו

מעט מדי מיטות אשפוז, לא מספיק מכשירי MRI, השקעה נמוכה של הממשלה בתחום והוצאות פרטיות גבוהות על בריאות - דו"ח השוואתי חדש על המתרחש בין ישראל לחברותיה ב-OECD, מגלה שהדרך לאירופה עוד ארוכה

ההצטרפות של ישראל למועדון המכובד של המדינות המפותחות, ה-OECD, הוא גם בסיס להשוואה בתחום הבריאות. מנתונים השוואתיים חדשים שמפרסם משרד הבריאות עולה כי ישראל תצטרך לעשות מאמץ לא רק לצמצם את הפערים החברתיים בהשוואה למדינות האחרות, אלא גם לחתור לצמצם את הפערים בתחום הבריאות.

 

פחות מיטות, יותר הוצאות

מהנתונים עולה כי ישראל נמצאת במקום הכמעט האחרון, לפני מקסיקו, בין מדינות ה-OECD בשיעור מיטות האשפוז. בישראל שתי מיטות ל-1,000 איש,

בעוד שהשיעור הממוצע במדינות המפותחות כמעט כפול (3.8) מזה. שיעור מכשירי ה-MRI בישראל הוא הנמוך ביותר בקרב מדינות הארגון, אך במשרד הבריאות צופים שעם הוספת מכשירים נוספים השנה, המצב ישתפר. 

 

ההשוואה אינה מחמיאה גם בתחום ההוצאה לאומית לבריאות. ההוצאה בישראל היא 7.7% מהתמ"ג ונמוכה ביחס לממוצע מדינות הארגון, שעומד על 9%. במקביל, אחוז ההוצאה הפרטית לבריאות היא מהגבוהים במדינות הארגון ועמד בשנת 2007 על 43%, לעומת 27% בלבד במדינות הארגון.  

 

עם זאת, במדדים כמו תוחלת חיים ותמותת תינוקות, המהווים גם הם סמן לאיכות שירותי הבריאות, נמצאת ישראל במקום

גבוה: תוחלת החיים של גברים (כ-79 שנים) היא במקום השישי בקרב מדינות הארגון ותוחלת החיים של נשים (82.5 שנים) גבוהה מהממוצע ונמצא במקום ה-14 בקרב המדינות. בנוסף, שיעור תמותת התינוקות (4 מקרים ל-1,000 לידות) נמצא בין החציון לממוצע בקרב המדינות המפותחות. מדובר בשיעור נמוך יותר מזה שבארה"ב ובקנדה.

 

"התשתיות המושקעות בבריאות - נמוכות יותר"

הנתונים נאספו על ידי ד"ר טוביה חורב וניר קידר מהאגף לכלכלה וביטוח בריאות

במשרד. בעתיד יתפרסמו נתוני ישראל בדוחות הבינלאומיים שמפרסם ה-OECD. ד"ר חורב אמר כי "ההשוואה לשאר החברות בארגון מראה כי מצב הבריאות בישראל הינו טוב יותר מאשר הממוצע במדינות החברות בארגון, בעוד התשתיות המושקעות בבריאות הן יחסית נמוכות יותר. עם זאת, ראויה לציון העובדה ששיעור המימון הציבורי במערכת הבריאות בישראל נמוך בהשוואה למקובל במדינות ה-OECD. שיעור גבוה של מימון פרטי במערכת בריאות עלול להשפיע לרעה על הנגישות של אוכלוסיות חלשות כלכלית לשירותי בריאות".  

 

עם זאת, אחד הקריטריונים לצירוף מדינות לארגון נוגע לצמצום פערים ולשוויוניות, כאשר בישראל, הפערים בתחום הבריאות חריפים בין המרכז לפריפרייה, הן בהיבט הכלכלי והן מבחינת נגישות לתשתיות בריאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור מיטות האשפוז נמוך במיוחד
צילום: צפריר אביוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים