למה בנק ישראל לא רוכש אירו?
מדוע נגיד בנק ישראל לא מבצע רכש מאסיבי של אירו, בדומה למדיניות רכישות הדולרים שאימץ? שאלות ותשובות על היחלשות המטבע האירופי ומדיניותו של בנק ישראל
שער האירו קורס, והיצואנים כוססים ציפורניים בדאגה מפני הפסדים של מיליארד שקל הצפויים להם, להערכתם. זה מכבר פנו היצואנים לממשלה בבקשת סיוע, אך בשלב זה נראה כי בקשתם תיענה בשלילה. בצניחה קודמת של שער הדולר ייעצה הממשלה ליצואנים להגביר את הייצוא לאירופה, כדי ליהנות מחוסנו של האירו. עתה נראה כי המקלט הזה כבר לא בטוח.
- האירו בעין הסערה: לאן מועדות פניו?
- הבהלה לגידור האירו: הייצואנים מתגוננים
מכון היצוא: המשבר באירופה עלול לפגוע בישראל
- חשש בישראל: הצניחה בשער האירו תפגע בייצוא
- חשש בישראל: הצניחה בשער האירו תפגע בייצוא
מדוע נגיד בנק ישראל לא בא כעת לעזרת היצואנים באמצעות ביצוע רכש מאסיבי של אירו, וזאת במסגרת מדיניות הרכש המזדמן של המט"ח, כפי שנהג עם הדולר?
מטרת הבנק המרכזי איננה ויסות לשער הדולר. היא מיועדת אך ורק להחליש את שער השקל.
מה ההבדל?
מטרת הוויסות היא לסייע למי שעסקיו במט"ח כך שיקבלו יותר שקלים תמורת המטבע שהם גובים, תמורת המוצרים והשירותים שהם מייצאים לחו"ל, שכן מרכז העסקים שלהם הוא בישראל ונעשה ברובו בשקלים. אלה פוחתים ככל שהם מקבלים פחות שקלים מהמרת ההכנסות מהייצוא שלהם במט"ח.
התחזקות השקל לא אמורה להיטיב עם המשק? הלא זהו לכאורה תהליך מבורך והפוך מול סכנת האינפלציה כתוצאה מהחלשת השקל.
זה לא מדויק. התהליך ההפוך שנקרא דהפלציה מסוכן לא פחות מאינפלציה. אם איננו מבוקר ומרוסן, שכן נהנים ממנו בעיקר מי שרק צורכים מוצרים ושירותים המיובאים מחו"ל. צרכני מזון ודלק, כמו רוכשי טלוויזיות, מקררים או חבילות טיולים לחו"ל אכן משלמים תמורתם בשקלים מחירים זולים יותר. אבל זו לא כל התמונה.
מה רע בלהיטיב עם העם?
לא רע - אלמלא נפגע ממצב זה המגזר היצרני, שהוא הקטר המוביל של המשק והפגיעה הזאת רעה לכולנו, שחיים במשק אשר מבוסס על ייצוא. שכן, יש לכך תגובת שרשרת שלילית שמעכבת את הצמיחה וגורמת לנסיגה בעלת השלכות קשות על ישראל בשווקי ההון והאמון של העולם בו ובמטבע שלנו. האמון זה שם המשחק בכלכלה ובגדול. וכל השאר נובע ממנו.
אבל גם המגזר היצרני נהנה מירידת מחירי הייבוא וחומרי הגלם והדלק שהוא משלם עליהם בשקלים. זה לא אמור לקזז את ההפסד בשקלים בהכנסות מייצוא המוצרים המוגמרים?
אכן כך אבל רק להלכה ועל פני הדברים. באופן יחסי ההפסד בהכנסות גבוה פי כמה מהרווח בתשומות בגלל המשקל הרב של עלויות העבודה, המסים, ההשקעות והוצאות אחרות.
נשארנו אם כן, בשאלה - למה ויסות שער השקל נעשה רק מול הדולר ולא מול שער האירו.
כי בלאו הכי שערי המטבעות האחרים הנפוצים כמו האירו, השטרלינג האנגלי והין היפני, נגזרים באופן יחסי מהתנודות בשער הדולר בשווקי העולם. גם בישראל שער האירו נגזר לפי היחס שלו מול שער הדולר בשווקים. חוץ מזה, עסקאות רכש המט"ח של בנק ישראל מתמקדות בדולרים תמורת שקלים גם כי הדולר הוא המטבע הכי נזיל בשווקים, והנזילות משפיעה על מחיר העסקאות. הדולר זה המטבע הכי נוח והכי כדאי במסחר של הבנק המרכזי. זאת בעיקר שהמעבר לרכש של מטבע אירו, לא ישפיע על שערו בישראל. אנחנו אחרי הכל שוק קטן שמשקלו זניח בקטע הזה לעומת כוחות השוק העולמיים שמושפעים ממשברים כלכליים, כמו זה שפוקד היום את אירופה.
וזה סופי?
נכון לעכשיו, כן, אלא אם יהיו למשבר התפתחויות שליליות מעבר לאירופה שיגיעו לאמריקה ואולי גם אלינו, אבל דיין לצרות לשעתן.