שריפת ענק בעכו, תושבים הסתגרו בבתים
בעקבות השריפה במפעל "חוד מתכות" באזור התעשייה בעיר נקראו תושבים באזור מפרץ חיפה להסתגר בבתיהם למשך כמה שעות, כדי להימנע משאיפת חומרים מסוכנים, וגם מרכז מסחרי פונה. במקום פועלים 30 צוותי כיבוי. פעילי איכות הסביבה זועמים, אך במפעל מתעקשים: פועלים לפי התקן
שמיים אפלים במפרץ. שריפה גדולה פרצה לפני הצהריים (שבת) סמוך למפעל "חוד מתכות" באזור התעשייה הדרומי של עכו. בעקבות השריפה כיסה עשן סמיך את אזור הקריות ומפרץ חיפה, והתושבים בקיבוצים כפר מסריק ועין המפרץ, ממזרח למתחם שבו פרצה הדליקה, נאלצו להסתגר בבתיהם כדי להימנע משאיפת חומרים מסוכנים. גם שוק "רמלה-לוד" ומרכז הקניות הסמוך לקיבוץ עין המפרץ פונו מיושביהם ליתר ביטחון. בשעות אחרי הצהריים קיבלו תושבי עין המפרץ וכפר מסריק "פטור" מהעוצר. למרות היקף הדליקה, אין נפגעים במקום.
תזכורת: משהו מסריח במפרץ
- יוני 2008: שריפת פסולת הרימה ענן שחור לשמי המפרץ
השריפה פרצה באזור המפעל סמוך ל-11:00, ועד מהרה כיסה ענן עשן שחור את האזור כולו, והחל לנוע ברוח גם לכיוון הקריות ומפרץ חיפה. משירותי הכיבוי בגליל נמסר כי מדובר בשריפה של חומר מתכתי המאוחסן בערימות סמוך למפעל.
דובר שירותי הכיבוי בגליל המערבי, שמואל פרנקו, סיפר כי במקום פועלים 30 צוותי כיבוי, שמנסים להשתלט על האש. בתחילה היו במקום שמונה צוותים שנאבקו באש זמן מה, אך בהמשך הם נאלצו לבקש גם תגבורת ארצית.
בארגונים לאיכות הסביבה בצפון כבר זועמים על רקע האירוע, בעיקר לאור העובדה שהתריעו בעבר פעמים רבות על הסיכון הסביבתי שטמון במפעל. מנהלת בעמותת "אזרחים למען סביבה בגליל", ליאורה אמיתי, אמרה ל-ynet כי "שריפה כזו, שגורמת לכל האנשים בעין המפרץ, כפר מסריק, עכו והקריות לנשום חומרים מסוכנים, זו שערורייה".
"אנשים חזרו מהבריכה, חדר האוכל ריק"
רועי בן דוד, חבר קיבוץ כפר מסריק ויו"ר הוועדה לאיכות הסביבה במקום, אמר ל-ynet כי תושבי הקיבוץ כבר מתורגלים, ולא המתינו להודעת המשרד לאיכות הסביבה. "השריפה התחילה בשעה 11:00 ומיד האנשים שהיו במדשאות, בבריכה או בכל פעילות אחרת הפסיקו את מה שעשו, ורצו להסתגר בבתים. רק סמוך ל-13:00 התקבלה הודעה רשמית של המשרד לאיכות הסביבה", ציין.
"אשתי, שאמורה ללדת מחר, סבלה מצריבות ומבחילות. אתה ממש נמצא בתוך ענן של עשן סמיך. צריך להבין, ששגרת השבת של 600-700 איש נחרבה לגמרי", הוסיף. "בשבת רגילה חדר האוכל מלא בצהריים, יש פעילות במועדון. הכל הופסק".
לדבריו, הוא וחבריו פועלים במשך השנה בניסיון לנטר את החומרים הנפלטים מהמפעל, ולהציגם בפני הגורמים המוסמכים. "אירוע כמו השריפה מושך תשומת לב ומעורר עניין, אבל במהלך השנה אנחנו נושמים פה חומרים שאין להם צבע ואין להם ריח. אנחנו אוספים מידע על איכות האוויר והקרקע באזור, ונמצאים במקביל במשא ומתן מול הנהלת המפעל להפחתת הזיהום ולנטרול מפגעי הרעש שיש במפעל, בעיקר בשעות הערב והלילה", סיפר.
"המפעל עומד בכל התנאים"
בעליו של מפעל "חוד מתכות", רמי שני, סיפר ל-ynet כי השריפה פרצה באזור המשמש לאחסון גרוטאות, בהן גרוטאות רכב המיועדות לגריטה. לדבריו, תגובת שירותי הכיבוי הייתה איטית, והצוותים הראשונים הגיעו למקום רק כחצי שעה לאחר שפרצה האש. הוא הביע חשש שאנשים שאינם רוצים לראות את המפעל מעבר לכביש ינצלו את השריפה, ויעשו מה שהוא מכנה "חגיגה".
"הבעיה היא שיש כאן אנשים שרוצים בכל מחיר שהמפעל ייסגר. הם מחפשים סיבות מתחת לאדמה. אנחנו מגובים במסמכים ובמספרים, יש תחנת ניטור שפועלת ממש ליד המפעל, אבל לך תוכיח שאין לך אחות", הסביר. לטענת שני, למעט מדידה אחת ב-2006 שהעלתה כמות חריגה של חומרים מסוג דיוקסינים, "אין במפעל הזה לא פליטות, לא חריגות
ולא מפגעי רעש". מפקד שירותי הכיבוי בגליל המערבי, טפסר אמיר לוי, אמר ל-ynet כי טענות שני על תגובה מאוחרת של הכבאים ייבדקו. "כל הנושא מתועד ומוקלט, ונבדוק זאת".
מנהלת מחוז הצפון במשרד לאיכות הסביבה, דורית זיס, אמרה כי היות שענן העשן גבוה יחסית, הריכוזים על פני השטח נמוכים, ובדיקות שנערכו באזור טמרה - שגם אליו הגיע העשן - העלו שאין שם סיכון. היא הוסיפה כי מבדיקה ראשונית עולה שמדובר בהתלקחות ספונטנית של ערימת פסולת המורכבת משרידי מכוניות, "אולם מעבר למתכות יש גם שרידי פלסטיק, שמנים, דלקים ועוד פסולת". היא ציינה כי המפעל עומד בכל התנאים לרישיון העסק שלו, ומוקדם לקבוע שמישהו התרשל.
Read this article in English